VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied tussen Ierland en IJsland beïnvloedt ons weer. Het stuurt vandaag enkele meest inactieve fronten tot over onze omgeving. Die brengen vooral veel bewolking met zich mee en weinig of geen neerslag. Tegelijk breidt een wig van het Azorenhoog zich tot over onze omgeving uit. Die wig wordt sterker en ontwikkelt zich tot een nieuw hogedrukfiliaal waarbij dit nieuwe storingen op een afstand weet te houden. In de eerste helft van volgende week gebeurt dit allemaal nog aarzelend en is nog wat prematuur. Het Amerikaanse model toont echter al enkele dagen een doorstart van de zomer later in de week en daar waar het Europese model dit tot gisteren allemaal niet moet weten, zien we nu in de laatste berekeningen toch wel een forse weersverbetering in dat model komen. Ook het Europese model toont nu later in de week (een aanzet tot) hogere temperaturen terwijl alle wisselvalligheid uit de neerslagpluim is verdwenen. We houden zeker nog een slag om de arm, maar het zou best kunnen dat we in de loop van volgende week toch echt wel met nieuwe zomerimpulsen te maken krijgen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er opnieuw meer bewolking. Een sterk verzwakte storing trekt overdag doorheen onze omgeving en zorgt de hele dag voor veel bewolking. Daaruit zou vooral in de eerste helft van de dag eventueel hier en daar eens wat lichte regen of motregen kunnen vallen, maar het gaat om kleine hoeveelheden. Later is het dan overwegend droog, maar wel aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken. We komen wel in vrij zachte lucht terecht met maxima die richting 20-21 graden kunnen gaan bij een naar zuid tot zuidwest draaiende en matige wind. Die wind trekt aan het eind van de middag weer tijdelijk aan en kan vooral aan zee dan tijdelijk weer vrij krachtig tot krachtig gaan waaien.

In de avond en nacht naar zaterdag is het droog, maar er blijft wel veel bewolking over. De minima blijven erg zacht en zitten rond een 14-tal graden, als het al niet wat hoger is.

Morgen:

Dit weekeind is het rustiger met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Er wordt dan warmere lucht aangevoerd waarbij het zaterdag een 21 tot 22 graden kan worden. Toch is het niet voor de volle 100% stabiel. Een heel enkele lichte bui blijft tot de mogelijkheden behoren, maar er is wel veel ruimte voor zonnige perioden. Die worden gaandeweg de dag alleen maar breder.

De nacht naar zondag verloopt droog, rustig en iets minder zacht doordat er minder wolken zijn.

Overmorgen:

Ook op zondag overheerst de zon met brede opklaringen en enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Het wordt opnieuw vooraan de 20 graden met maxima rond een 22 graden landinwaarts. Aan zee is dat een graad of 2 minder, maar ook daar is de 20 graden haalbaar.

Later:

Maandag lijkt erg op het weekeindweer. Er is veel ruimte voor de zon en de maxima zitten daarbij opnieuw rond of vooraan de 20 graden. Het blijft droog.

In de nieuwe week tonen de diverse weermodellen steeds meer een herstel van zomerse omstandigheden. Ook het Europese weermodel gaat hier nu in mee en dat is een ommekeer ten opzichte van eerdere berekeningen. We zouden gaandeweg de week steeds hogere temperaturen krijgen met droge en zonnige omstandigheden.

Samenvatting:

Het wordt vandaag een meest grijze, zwaar bewolkte dag. Er is kans op wat lichte regen, maar veel plekken houden het ook gewoon droog. Vooral in de ochtend is een spat regen niet ondenkbaar. Het is wel zacht met maxima rond 18 tot 20 graden en in de loop van de dag een aantrekkende zuidwestelijke wind.

Geert, vrijdag 10 juni, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: