DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten tijdelijk in een westelijke circulatie met aanvoer van lagedrukgebieden en hun storingen van over de Atlantische Oceaan. Daarbij is een lagedrukgebied in de buurt van Ierland momenteel het sturende systeem. Het is het laag dat is ontstaan uit de resten van tropische storm Alex. De fronten van dat systeem trekken morgen in sterk verzwakte vorm over onze omgeving. Tegen het eind van de week komt dan een uitloper van het Azorenhoog dichterbij en duwt de lagedrukgebieden weer wat meer terug naar het noorden waardoor het bij ons dan tijdelijk weer wat warmer kan worden. Dat zal vooral in het weekeind en begin volgende week het geval zijn met enkele betere en overwegend droge dagen. Nadien lijkt de wisselvalligheid te hernemen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt alles weer wat op te klaren. Door de komst van een rug van hoge luchtdruk wordt het in de loop van de dag tijdelijk weer wat stabieler, al is een bui niet onmogelijk. Zeker in de eerste helft van de dag kunnen er nog wel een aantal verspreide buien opduiken. Vanochtend vroeg is dat het eerst aan de kust het geval. Later komen er daar steeds meer en steeds bredere opklaringen tevoorschijn. Vanmiddag is er landinwaarts eventueel eerst nog een enkele bui mogelijk, later verdwijnt die enkele bui ook daar. De wind draait terug naar een meer westelijke richting. Het kan desondanks weer  een graadje warmer worden. Misschien dat het in de steden landinwaarts al rond een graad of 20 kan worden, maar meestal liggen de maxima vanmiddag rond 17-18 graden aan de kust tot rond 19 graden landinwaarts. De wind waait daarbij meest matig en neemt tegen de avond in kracht af.

De nacht naar vrijdag verloopt rustig en eerst nog wisselend bewolkt. Op nadering van een storing neemt de bewolking echter toe en tegen de ochtend raakt het dan ook zwaar bewolkt tot betrokken. De minima zitten daarbij rond een graad of 11. Mogelijks valt er tegen de ochtend al een eerste drupje regen aan de kust.

Morgen:

Morgen is er opnieuw meer bewolking. Een sterk verzwakte storing trekt dan doorheen onze omgeving en zorgt de hele dag voor veel bewolking. Daaruit zou vooral in de eerste helft van de dag eventueel hier en daar eens wat lichte regen of motregen kunnen vallen, maar het gaat om kleine hoeveelheden. Later is het dan overwegend droog, maar wel aanhoudend zwaar bewolkt tot betrokken. We komen wel in vrij zachte lucht terecht met maxima die richting 20-21 graden kunnen gaan bij een naar zuid tot zuidwest draaiende en matige wind.

In de avond en nacht naar zaterdag is het droog, maar er blijft wel veel bewolking over.

Overmorgen:

In het weekeind is het rustiger met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Er wordt dan warmere lucht aangevoerd waarbij het zaterdag een 22 tot 23 graden kan worden. Toch is het niet voor de volle 100% stabiel. Een enkele bui blijft steeds wel tot de mogelijkheden behoren, maar er is wel veel ruimte voor zonnige perioden.

Later:

Ook op zondag overheerst de zon met brede opklaringen en enkele wolkenvelden. Het is ook dan niet voor de volle 100% uit te sluiten dat er een bui valt, maar de meeste plekken houden het toch droog. Het wordt opnieuw vooraan de 20 graden met maxima rond een 22 graden landinwaarts. Aan zee is dat een graad of 2 minder, maar ook daar is de 20 graden haalbaar.

Tegen volgend weekeind en begin van de nieuwe week knapt het weer geleidelijk weer wat op. Het zou dan een paar dagen dro(o)g(er) kunnen blijven met weer hogere temperaturen. Waarschijnlijk wordt dit betere intermezzo later volgende week snel weer gevolgd door meer wisselvalligheid.

Samenvatting:

Vandaag start met een enkele bui aan zee, later valt er landinwaarts een enkele bui. Die buien trekken geleidelijk weg en vanaf de kust komen er meer en steeds bredere opklaringen binnenlopen. Het wordt een 18 tot 19 graden landinwaarts, rond 17 aan de kust bij een matige westelijke wind.

Geert, donderdag 09 juni, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: