DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Frans onweerslaag is intussen de afgelopen nacht tot over onze omgeving geraakt. Het bracht vooral in een strook in het westen van Oost-Vlaanderen lokaal al enorme neerslagsommen teweeg (50 tot 80 liter water per vierkante meter!). Dit laag trekt geleidelijk aan verder naar het noorden en zal nog de hele dag ons weer beïnvloeden met verspreide regengebieden, regenbuien en onweersbuien. Ook vannacht en morgen wordt ons weer hier nog door beïnvloed. Nadien komen we terecht in een westelijke circulatie waarin regelmatig regen- en buiengebieden door onze omgeving zullen trekken met erg gematigde temperaturen. Af en toe kan daarin eens een betere dag voorkomen, maar van echt zomerweer lijkt er de komende tijd niet veel in huis te zullen komen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht en vooral vanochtend vroeg, zijn erg actieve regen- en onweersbuien boven een deel van onze regio losgebarsten. Vooral de regio ten noordwesten en noorden van Gent kreeg daarbij de volle laag. Op sommige plekken viel daar tussen de 60 en 80 liter water per vierkante meter op enkele uren tijd. De neerslag is echter bijzonder ongelijk verdeeld. Andere plekken kregen gewoonweg niets (het westen van West-Vlaanderen bijvoorbeeld). Dit beeld zal vandaag doorgaan: het is overal zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen zon en in de loop van de dag blijven er regen- en buiengebieden rondcirkelen boven onze twee provincies waarbij er lokaal zeer grote neerslagsommen kunnen vallen terwijl andere plekken amper iets krijgen. Dit is typisch voor buien. Lokale wateroverlast is zelfs mogelijk. Ook onweer kan nog voorkomen en bij de buien kunnen ook felle rukwinden zitten. verder waait de wind zwak en is veranderlijk van richting.

De temperaturen komen maximaal nog amper aan 18 tot 20 graden, maar meestal zitten we daar wel een flink aantal graden onder.

Vanavond trekken de zwaarste buien geleidelijk aan weg, maar ook in de latere avond en nacht zijn nog lokale buien mogelijk, zelfs nog altijd met kans op een donderklap. Na middernacht is het wel duidelijk droger. De minima zitten tegen de ochtend rond 12 graden. De wind draait tegen dan wel overal naar een westelijke richting.

Morgen:

Morgen zitten we nog steeds onder invloed van een klein lagedrukgebied op de Noordzee. Wolken en opklaringen wisselen af met perioden van regen en/of buien. De kans op een onweersbui blijft bestaan. Het is ook weer koeler met temperaturen die maar maximaal rond een 20 graden uitkomen landinwaarts, maar waarschijnlijk op vele plekken doorheen de dag die waarden niet zullen halen.

Overmorgen:

Dinsdag wordt ook een wisselvallige dag. Opklaringen, wolken en buien of perioden met regen wisselen elkaar af en het is met 17 tot 19 graden duidelijk een stuk koeler geworden.

Later:

Ook woensdag zijn we niet van de wisselvalligheid verlost en is het afwisselend bewolkt, dan weer wat opgeklaard. De kans op perioden met buien en regen is groot terwijl de allerhoogste maxima rond een graad of 20 zitten.

We schakelen duidelijk over op een wisselvallig weerbeeld met erg gematigde temperaturen. Er zet zich een westelijke stroming in die regelmatig regen- en buiengebieden aanvoert. Af en toe zit daar wel eens een betere dag tussen, maar stabiel zomerweer is niet aan de orde.

Samenvatting:

Vandaag is het bijzonder onstabiel. Regen- en buiengebieden (met onweer) bedekken onze regio en cirkelen daarin rond. Plaatselijk vielen er al enorme neerslagsommen (60-80 mm) en ook de rest van de dag bestaat er kans dat er lokaal enorme sommen vallen want de buien kunnen lang op een zelfde plek blijven hangen. De neerslag is echter ongelijk verdeeld (buien). Het is koel met temperaturen tussen 16 en 18 graden, lokaal tijdens een opklaring eens een enkele uitschieter richting de 20. De wind waait zwak en veranderlijk, maar kan flink uitschieten tijdens en rond buien.

Geert, zondag 05 juni, 10.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: