ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. Dat is voor ons weer niet meer van belang. We vinden bij ons een klein opbouwend hogedrukgebied terug dat ons nog heel even en tijdelijk in bescherming neemt. Ondertussen zien ten zuiden van ons boven Spanje en Frankrijk het vormen van kleine lagedrukgebieden. Die lagedrukgebiedjes trekken tegen komend weekeind onze kant op. Ons kleine hogedrukgebied wordt daarbij weggeduwd richting het noorden en tegen zondag arriveert bij ons een Frans lagedrukgebied met regen- en onweersbuien. Voorafgaandelijk daaraan zitten we eerst nog in een noordelijke stroming die geleidelijk noordoost tot oost wordt waarbij vandaag en morgen progressief warmere lucht aangevoerd wordt. Na het weekeind komen we in een meer west tot zuidwestelijke stroming terecht waarin het nog wel vrij warm blijft, maar intussen toont het Europese model daarin voor volgende week toch ook de nodige onstabiliteit. Hoe het volgende week verder gaat, is dan toch ook niet helemaal zeker:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het nog steeds licht wisselvallig. Er is opnieuw meer bewolking aanwezig in het weerbeeld en al zijn er zeker erg zonnige periodes ook, er komt gaandeweg de dag toch meer bewolking opzetten. Het wordt wel weer warmer dan gisteren met maxima die landinwaarts een stuk in de 20 graden kunnen uitkomen. Een 23 tot misschien wel lokale 24 moet mogelijk zijn in onze regio. De kust blijft echter telkens een stuk achterwege. Daar zorgt de invloed van de zeebries voor maxima die echt telkens wel enkele graden lager zitten al wordt het daar vandaag ook wel rond of tegen de 20 graden. Er kan overdag ook weer meer wind komen te staan uit een noordoostelijke richting. Vooral aan zee kan die later vandaag weer wat storend worden. Boven Frankrijk zit een onweerachtig lagedrukgebied dat daar voor (felle) buien zal zorgen en het is niet volledig uitgesloten dat er tegen vanavond een restant van zo’n bui tot aan onze landsgrenzen raakt en zelfs wat daarover.

De nacht naar zaterdag blijft erg zacht. Dan koelt het weer af naar een 14-15 graden bij rustige omstandigheden en weinig of geen wind meer. Er drijft ook dan redelijk wat bewolking binnen met tegen de ochtend ook weer kans op een restant van een regen- of onweersbui.

Morgen:

Morgen krijgen we nog meer van hetzelfde weerbeeld, maar we komen wel geleidelijk steeds dieper in zachtere luchtmassa’s terecht. Zo wordt het zaterdag landinwaarts toch wel een 24-25 graden. De kust blijft echter steeds een flink aantal graden lager zitten want ook op zaterdag blijft de wind in een noordoostelijke tot noordelijke hoek zitten. Er is wel per momenten erg veel bewolking aanwezig en zeker naar de late middag / avond toe, stijgt de kans op een lokale regen- of onweersbui.

Ook in de nacht naar zondag zijn er veel wolken met een stijgende kans op regen of (onweers)buien tegen de ochtend. Het is erg zacht met minima rond 15 graden of meer.

Overmorgen:

Op zondag arriveert een lagedrukgebied met veel wolken. Daardoor gaan de temperaturen weer lager zitten en raken maar tot rond of net vooraan de 20 graden. Er is veel bewolking en al van in de ochtend zijn er perioden met regen en/of buien. Dat kunnen felle buien zijn met onweer. Later in de middag draait de wind naar het westen en komen er vanaf de kust opklaringen binnen, maar we raken dan wel in veel koelere lucht.

Later:

Maandag zitten we onder invloed van een klein lagedrukgebied op de Noordzee. Wolken en opklaringen wisselen af met perioden van regen en/of buien. De kans op een onweersbui blijft bestaan. Het is ook weer koeler met temperaturen die maar maximaal rond een 20 graden uitkomen landinwaarts, maar waarschijnlijk op vele plekken doorheen de dag die waarden niet zullen halen.

Volgende week blijft het vrij warm, maar het is onduidelijk welk weerbeeld daarbij zal horen. Meest waarschijnlijke lijkt toch een overgang te worden naar meer wisselvalligheid.

Samenvatting:

Vandaag wordt het zomers warm met landinwaarts maxima tussen 23 en 25 graden, maar aan zee blijven we een stuk achterwege in de temperaturen. Er is eerst vrij veel zon, maar gaandeweg schuiven er meer wolken binnen. Tegen de avond zou eventueel een (restant van) een bui tot bij onze landsgrenzen kunnen geraken vanuit Frankrijk. Er staat een noordoostelijke wind die aan zee weer storend kan worden.

Geert, vrijdag 03 juni, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: