DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan ligt een sterk Azorenhoog. Dat heeft een uitloper tot boven het noorden van Frankrijk. Wij zitten op de noordelijke flank van die uitloper waarbij er op noordelijke breedte op de oceaan een westelijke circulatie staat. Lagedrukgebieden trekken daarin via IJsland richting Scandinavië en sterk verzwakte uitlopers van hun fronten reiken nog net tot over onze omgeving. In de loop van de komende dagen kantelt het Azorenhoog richting de Britse Eilanden waardoor wij tegen en na het weekeind in een diepe noordelijke stroming terechtkomen met aanvoer van veel koudere lucht. Ook daarin trekken dan nog steeds enkele staartjes van storingen mee met een kans op een lokale bui. Later volgende week lijkt het er sterk op dat we weer in zachtere lucht terecht zouden komen want het scenario van gisteren blijft dit keer wel overeind met tegen het midden van de week opnieuw beduidend hogere temperaturen. Het blijft verder ook opvallend dat het erg droog blijft. Op wat hele lichte regen of een enkele lichte bui niet te na gesproken valt er amper iets van neerslag in onze regio:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er vooral in de (vroege) ochtend weer wat meer bewolking en wordt de kans op een enkele lokale bui weer wat groter. Veel stelt het allemaal echter weer niet voor. Overdag komen er dan vervolgens geleidelijk aan opklaringen die breder worden naarmate de dag vordert. Vooral vanmiddag kunnen die breed uitvallen, zeker aan de kust. Landinwaarts hangen er wat meer wolken. De maxima blijven erg getemperd en zitten rond een 18 tot maximaal 19-tal graden. We komen geleidelijk in een noordelijke stroming terecht die ons dieper in de koele lucht duwt. De noordwestelijke wind kan daarbij vandaag weer matig worden boven land en aan zee tijdelijk weer vrij krachtig tot krachtig. Net als de vorige dagen kan die daarbij tijdelijk weer uitschieten tot rond een 50 à 60 km per uur.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft er veel bewolking en wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Tijdelijk kunnen de opklaringen eerst wel in de meerderheid zijn, maar later neemt de bewolking weer toe. Minima rond een 8-9 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen zitten we volop in erg koele lucht. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er is een kleine kans op een heel enkele lichte bui. De maxima zijn erg getemperd en komen niet veel hoger te zitten dan rond een 18-tal graden landinwaarts. Aan zee is dat maar een 16 à 17 graden. De wind draait daarbij naar het noorden, maar waait wel wat minder hard dan de voorbije dagen.

In de nacht naar zondag koelt het nog wat verder af met minima landinwaarts dan rond een 5-6 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zondag is het nog wat koeler en licht wisselvallig. Er zijn veel wolken en er is kans op het voorkomen van een verspreide lichte bui. Veel meer dan 14-15 graden aan de kust tot 16-17 landinwaarts zal het daarbij niet meer worden.

Later:

Maandag blijft het erg koeltjes met maxima opnieuw rond een 14-tal graden aan de kust en rond 16 graden landinwaarts. Wolken en opklaringen wisselen elkaar ook dan af met kans op een aantal verspreide buien.

Ook na het weekeind blijven we in erg koele lucht zitten met heel getemperde maxima. Later in de week zou het weer warmer worden.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en bewolkt, maar overdag verschijnen er geleidelijk meer opklaringen. De meeste en breedste aan zee. Verder komt er ook weer vrij veel wind te staan, vooral aan de kust dan, maar ook landinwaarts staat er veel wind uit het noordwesten. Het koelt ook verder af met maxima rond 16 tot 18 graden.

Geert, vrijdag 27 mei, 07.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: