VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan ligt een sterk Azorenhoog. Dat heeft een uitloper tot boven het noorden van Frankrijk. Wij zitten op de noordelijke flank van die uitloper waarbij er op noordelijke breedte op de oceaan een westelijke circulatie staat. Lagedrukgebieden trekken daarin via IJsland richting Scandinavië en sterk verzwakte uitlopers van hun fronten reiken nog net tot over onze omgeving. In de loop van de komende dagen kantelt het Azorenhoog richting de Britse Eilanden waardoor wij tegen en na het weekeind in een diepe noordelijke stroming terechtkomen met aanvoer van veel koudere lucht. Ook daarin trekken dan nog steeds enkele staartjes van storingen mee met een kans op een lokale bui. Later volgende week is het scenario opnieuw veranderd ten opzichte van gisteren. Zo lijkt het er nu toch weer op dat we later in de week weer in zachtere lucht terecht zouden komen. We zien dit scenario nu al enkele dagen beurtelings kantelen naar een zachte en naar een koude oplossing, zodat het echt nog altijd te vroeg is om een definitieve richting te kiezen waarin ons weer later volgende week zal evolueren:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zit de wind in een westelijke hoek en voert wolken en opklaringen aan. De buienneiging gaat eruit en het blijft droog. De maxima zijn erg getemperd al zouden die vanmiddag misschien wel weer een graadje hoger kunnen uitkomen en is een 20-tal graden dieper landinwaarts op een enkele plek wel opnieuw haalbaar. De breedste opklaringen vinden we daarbij vandaag aan de kust terug, landinwaarts is er meer bewolking. Er staat daarbij een matige westelijke wind, maar later vandaag kan die toch weer wat gaan aantrekken, zeker aan de kust. Daar kan die weer vrij krachtig tot krachtig worden met tegen het eind van de middag weer pieken van een 50-60 km per uur.

In de nacht naar vrijdag blijft het wisselend bewolkt en vrij zacht. Later neemt de bewolking toe op nadering en doortocht van een staartje van een storing. Eventueel valt er daarbij tegen de ochtend ook een enkele drup regen. De minima zitten tussen 10 en 12 graden.

Morgen:

Morgen is er weer wat meer bewolking en wordt de kans op een enkele lokale bui weer wat groter. De maxima blijven erg getemperd en zitten rond een 18 tot maximaal 19-tal graden. We komen geleidelijk in een noordelijke stroming terecht die ons dieper in de koele lucht duwt.

Ook in de nacht naar zaterdag blijft er veel bewolking.

Overmorgen:

Zaterdag zitten we volop in erg koele lucht. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er is een kleine kans op een heel enkele lichte bui. De maxima zijn erg getemperd en komen niet veel hoger te zitten dan rond een 18-tal graden landinwaarts. Aan zee is dat maar een 16 à 17 graden.

Later:

Zondag is het nog wat koeler en licht wisselvallig. Er zijn veel wolken en er is kans op het voorkomen van een verspreide lichte bui. Veel meer dan 14-15 graden aan de kust tot 16-17 landinwaarts zal het daarbij niet meer worden.

Ook na het weekeind blijven we in erg koele lucht zitten met heel getemperde maxima. Later in de week zou het weer warmer kunnen worden, maar daarover is nog geen 100% zekerheid.

Samenvatting:

Het blijft vandaag droog met een mix van wolken en opklaringen. De meeste zon zit aan de kust, landinwaarts zijn er stapelwolken. Het wordt hooguit een 18 tot 20 graden landinwaarts, aan zee rond 16-17 graden. Er staat een koele westelijke wind die aan de kust weer vrij krachtig tot krachtig kan worden.

Geert, donderdag 26 mei, 10.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: