DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied in de buurt van de Noorse zuidkust, trekt geleidelijk verder noordwaarts weg en heeft nog steeds een greep op ons weer, al verzwakt die invloed snel. Het stuurt eerst nog wat onstabiele en vooral koele zeelucht naar ons toe. Intussen zien we dat er zich op de Oceaan een stevig Azorenhoog ontwikkelt. Dat heeft een rug tot boven Noord-Frankrijk. Op de noordelijke flank van dat hoog worden vervolgens de eerste dagen nog enkele lagedrukgebieden met hun storingen aangevoerd. Die trekken in verzwakte vorm nog over onze omgeving. Het Azorenhoog schuift vervolgens richting de Britse Eilanden waardoor wij in de tweede helft van de week in een erg koele noordelijke stroming terechtkomen. De vraag is dan hoe lang dat hoog daar zal blijven liggen. Ten opzichte van gisteren, is de verwachting nu toch weer dat dit hoog daar erg lang kan blijven plakken waardoor we voor een lange tijd in een koele noordelijke stroming blijven zitten met daarin wat lichte onstabiliteit:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we in een koelere noordelijke tot noordwestelijke stroming terecht met aanvoer van wolkenvelden en opklaringen. Vooral vanochtend vallen die eerst erg breed uit, maar gaandeweg de ochtend komen alweer de eerste wolkenvelden vanaf de kust binnenlopen. Vanmiddag neemt de bewolking verder toe op nadering van een storing en raakt het zwaar bewolkt tot betrokken. Tegen de late middag / vooravond valt er zelfs mogelijk een drupje regen. Verder neemt ook de wind toe uit een west tot zuidwestelijke hoek. Aan zee wordt die weer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. Boven land wordt dat een vlagerige wind die af en toe tot een 4 Bft kan aantrekken. Er zijn zeker aan zee weer uitschieters mogelijk tot een 50 à 60 km per uur.

Ook in de nacht naar donderdag schuiven er veel wolken binnen en blijft het dan weer wat zachter. Later in de nacht duiken er geleidelijk weer wat opklaringen op. De minima zitten daarbij rond een 10 tot 12-tal graden.

Morgen:

Morgen zit de wind in het westelijke hoek en voert wolken en opklaringen aan. De buienneiging gaat eruit en het blijft droog. De maxima zijn erg getemperd al zouden die op donderdag misschien wel weer een graadje hoger kunnen uitkomen en is een 20-tal graden opnieuw haalbaar, zeker landinwaarts.

In de nacht naar vrijdag blijft het wisselend bewolkt en vrij zacht.

Overmorgen:

Vrijdag is er weer wat meer bewolking en wordt de kans op een enkele lokale bui weer wat groter. De maxima blijven erg getemperd en zitten rond een 18 tot maximaal 19-tal graden. We komen geleidelijk in een noordelijke stroming terecht die ons dieper in de koele lucht duwt.

Later:

Zaterdag zitten we volop in erg koele lucht. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er is een kleine kans op een heel enkele lichte bui. De maxima zijn erg getemperd en komen niet veel hoger te zitten dan rond een 18-tal graden landinwaarts. Aan zee is dat maar een 16 à 17 graden.

Ook komend weekend blijven we in een noordelijke stroming zitten met aanvoer van wolken en opklaringen. Het is overwegend droog al is dat geen 100% garantie. Een enkele lichte bui is mogelijk. De maxima worden in de koelere lucht getemperd en zitten rond 18 graden landinwaarts, aan zee wat minder en ook de minima zijn koeler.

Samenvatting:

Vandaag start zonnig, maar wind en wolken nemen gaandeweg toe. Vanmiddag is het dan ook vrij winderig en zwaar bewolkt. Het is koel met maxima rond 17 graden aan zee en 18-19 graden landinwaarts. Aan het eind van de middag is een spatje regen mogelijk.

Geert, woensdag 25 mei, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: