VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven de Noordzee heeft ons weer in de greep. Het stuurt onstabiele en koele zeelucht naar ons toe waarin vandaag gemakkelijk buien ontwikkelen. Dit laag schuift vervolgens door naar het noordoosten waarbij zich op de Oceaan een stevig Azorenhoog ontwikkelt. Op de noordelijke flank van dat hoog worden vervolgens de eerste dagen nog enkel lagedrukgebieden met hun storingen aangevoerd. Die trekken de eerste dagen in verzwakte vorm nog over onze omgeving. Het Azorenhoog schuift vervolgens richting de Britse Eilanden waardoor wij in de tweede helft van de week in een koele noordelijke stroming terechtkomen. De vraag is dan hoe lang dat hoog daar zal blijven liggen. Gisteren leek dat nog een erg lange rit te kunnen worden, vandaag zien we toch al enkele berekeningen die het hoog sneller richting het Europese continent laten schuiven waardoor de frisse noordstroming een halt toegeroepen wordt. Het is echter nog te vroeg om daar nu al uitsluitsel over te geven. De pluim toont dan ook eerst een periode met ronduit koele dagen, op termijn zit er weer wat opwarming in:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het wordt vandaag een wisselvallige dag. Die begint landinwaarts nog met brede opklaringen, maar vlak aan de kust vallen er al snel enkele buien. Die buiigheid breidt zich overdag snel uit waarbij er de hele dag door een mix van wolken, opklaringen en buien zal voorkomen. Sommige buien kunnen echt wel fel worden, zelfs met onweer erbij en lokaal kan er tijdens die felle buien ook veel neerslag op een korte tijd vallen. Het wordt ook koeler met maxima nog rond een 18 tot 19 graden als hoogste waarden. Gaandeweg de late middag wordt het wel stabieler en neemt de kans op regen en buien af. De wind draait tegen de avond naar een noordwestelijke richting. Aan zee kan die overdag vrij krachtig tot zelfs krachtig worden (5-6 Bft). Boven land is die matig, soms tegen het vrij krachtige aan en ook vlagerig. Zeker tijdens en rond buien zijn ook uitschieters mogelijk.

In de avond en nacht is het droog met opklaringen en daarbij kan het tegen de ochtend flink afkoelen. De minima dalen tegen dan landinwaarts zelfs naar een 5-6 graden.

Morgen:

Morgen komen we in een koelere noordelijke tot noordwestelijke stroming terecht met aanvoer van wolkenvelden en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een enkele bui, maar de droge perioden overheersen. Het is vooral landinwaarts dat er eventueel nog wel een enkele laatste bui kan vallen, aan zee is het zonniger en droog. Het blijft minder warm met maxima rond 18 tot 20 graden.

De nacht naar donderdag schuiven er weer meer wolken binnen en blijft het dan weer wat zachter.

Overmorgen:

Ook op donderdag zit de wind in het noorden en voert wolken en opklaringen aan. De buienneiging gaat eruit en het blijft droog. De maxima zijn erg getemperd al zouden die op donderdag misschien wel weer een graadje hoger kunnen uitkomen en is een 20-tal graden opnieuw haalbaar, zeker landinwaarts.

Later:

Vrijdag is er weer wat meer bewolking en wordt de kans op een enkele lokale bui weer wat groter. De maxima blijven erg getemperd en zitten rond een 18 tot maximaal 19-tal graden.

Ook komend weekend blijven we in een noordelijke stroming zitten met aanvoer van wolken en opklaringen. Het is overwegend droog al is dat geen 100% garantie. De maxima worden in de koelere lucht getemperd en zitten rond 18 tot 21 graden en ook de minima zijn koeler.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we een wisselvallige dag waarin er zich geleidelijk buien vormen. Die kunnen lokaal fel zijn, zelfs met onweer en mogelijk veel regen op een korte tijd. Het is daarbij koel met maxima van 17 tot 19 graden en vooral aan de kust ook vrij veel wind uit het west zuidwesten.

Geert, dinsdag 24 mei, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: