ZO

04/28/2024

Weertype

Weertype

11° | 15°

60 %

Windrichting

4-5 bft
Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aa [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

DI

30 apr

Weertype

Weertype

| 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs rich [...]
Lees verder

WO

1 mei

Weertype

Weertype

| 19°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Oost-Europa ligt een hogedrukgebied dat snel verder naar het oosten wegtrekt. Boven Frankrijk ligt een lagedrukgebied dat naar het noorden trekt. Het Franse laag zal vandaag over ons land trekken waarna het tegen morgen boven de Noordzee terechtkomt. Vandaar zal het ook dinsdag nog ons weer in de greep houden. Intussen ontwikkelt zich ook een sterk Azorenhoog dat tegen het midden van de week richting de Britse Eilanden trekt. Het lijkt er sterk op dat dit hoog daar dan enige tijd voor anker zal gaan en ons in een koele noordelijke stroming zal brengen met aanvoer van koelere en licht onstabiele lucht. Of dit lang zal duren is niet zeker. Er zijn op termijn ook andere oplossingen in het ensemble, maar de meeste leden gaan ook op langere termijn toch voor die koelere noordelijke (en opnieuw vrijwel droge) stroming. In de praktijk kan het daarbij toch gemakkelijk telkens rond of vooraan de 20 graden worden, zeker landinwaarts, al zal het niet altijd even zonnig zijn. Toch dient ook hier een kanttekening bij gemaakt te worden want vooral de oper en controle maken het op termijn wel bijzonder fris. Mij lijkt dat scenario toch wel wat aan de koele kant en zal het in de praktijk waarschijnlijk wel een stuk zachter zijn:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er vallen zowel ’s morgens als ’s middags, maar toch vooral in de middag regelmatig verspreide buien. De maxima zitten dan rond een graad of 20 tot 22 tussen de buien in. Tijdens buien is dat minder. Ook aan de kust is het met 18-19 graden duidelijk minder warm. Ook een onweer of een onweerachtige bui is mogelijk. Zeker deze namiddag kan dat lokaal het geval zijn. De wind zit de hele dag in het zuidwesten en waait meest matig, soms verstoord tijdens en rond de buien.

In de avond en nacht is het aanhoudend wisselvallig met kans op enkele buien. Eventueel zit daar links of rechts nog een enkele donderklap tussen, maar die kans wordt toch snel kleiner. Minima rond een 10-tal graden.

Morgen:

Ook morgen is het wisselvallig met buien en/of perioden van regen, maar wel duidelijk minder dan vandaag. Er vallen morgen nog verspreide buien, maar er zijn ook plekken die het gewoon droog houden en de hoeveelheden zullen ook een stuk kleiner zijn dan vandaag. Het wordt ook koeler met maxima dan nog rond een 18 tot 19 graden maximaal. Gaandeweg de dag wordt het wel stabieler en neemt de kans op regen en buien af. De wind draait tegen de avond naar een noordwestelijke richting.

In de avond en nacht is het droog met opklaringen en daarbij kan het tegen de ochtend flink afkoelen.

Overmorgen:

Op woensdag komen we in een koelere noordelijke stroming terecht met aanvoer van wolkenvelden en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een enkele bui, maar de droge perioden overheersen. Het is minder warm met maxima rond 18 tot 20 graden.

Later:

Ook op donderdag zit de wind in het noorden en voert wolken en opklaringen aan. Er kan al eens een buitje vallen, maar meestal is het toch gewoon droog. De maxima zijn erg getemperd al zouden die op donderdag misschien wel weer een graadje hoger kunnen uitkomen.

Later volgende week komen we waarschijnlijk in een noordelijke stroming terecht met aanvoer van wolken en opklaringen. Het is overwegend droog al is dat geen 100% garantie. De maxima worden in de koelere lucht getemperd en zitten rond 18 tot 21 graden en ook de minima zijn koeler.

Samenvatting:

Er is vandaag erg veel bewolking met perioden van regen of (onweers)buien. Vooral in de middag. De maxima zitten tussen 18-19 graden aan zee tot hooguit 22 landinwaarts. Er staat een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, wel verstoord door regen- en buiengebieden.

Geert, maandag 23 mei, 06.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: