DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaart een lagedrukgebied bij IJsland liggen waarvan de storingen de voorbije dagen over onze omgeving trokken. Die storingen liggen inmiddels boven Centraal Europa en trekken verder oostwaarts weg. Hierachter bouwt zich een mobiel klein hogedrukgebied op dat dit weekend ons weer in gunstige zin zal beïnvloeden. Vanaf maandag zien we op de weerkaarten de aanzet voor een klassieke westcirculatie: een goed uitgebouwd Azorenhoog terwijl ten noorden daarvan lagedrukgebieden en hun storingen over (het noorden van) Europa bewegen en tot bij ons geraken. Hoe dit verder in de week evolueert, is onzeker. Het Europese hoofdmodel laat het Azorenhoog opnieuw vrij snel onze richting uitkomen met een nieuwe blokkade tot gevolg (maar wel in koelere noordelijke lucht), maar er zijn ook andere oplossingen waarbij de westcirculatie voortduurt. Het is dan ook weinig zinvol om uitspraken op langere termijn te doen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het onweers- en buiengeweld voorbij en is het opnieuw rustiger geworden. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar af bij maxima rond of vooraan de 20 graden. Het blijft droog bij een matige westelijke wind. De meeste wolken vinden we in de ochtend landinwaarts terug. Vanmiddag komen er meer en ook steeds bredere opklaringen.

Ook de nacht naar zondag verloopt droog met wat lagere minima, rond een 6 tot 8 graden tegen de ochtend. Het kan ook dan eventueel wat nevelig of zelfs wat mistig worden.

Morgen:

Ook morgen wordt een droge en vrij zonnige dag. De maxima lopen dan geleidelijk weer wat op en halen overdag dan toch alweer een 22 tot 23 graden landinwaarts. Mogelijk zelfs nog wat hoger. Aan de kust telkens minder door een wind van zee.

Tegen het eind van de zondag valt er mogelijk hier en daar alweer een regen- of onweersbui.

In de nacht naar maandag neemt de bewolking toe bij opnieuw wat hogere minima.

Overmorgen:

Maandag wordt een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er vallen vooral in de middag regelmatig verspreide buien. De maxima zitten dan rond een graad of 20 tot 21.

Later:

Ook dinsdag is het wisselvallig met buien en/of perioden van regen. Het wordt ook koeler met maxima dan nog rond een 18 tot 19 graden maximaal.

Na het weekeind wordt het weer wisselvalliger. Er komen meer wolken en de neerslagkansen stijgen weer. Ook de temperaturen gaan er dan weer op achteruit. Later in de week zou het weer stabieler worden, maar dat is nog ver weg om al veel zinnige dingen over te zeggen.

Samenvatting:

Vandaag zijn er eerst veel wolken, maar gaandeweg komen er meer en bredere opklaringen. De maxima zitten rond een 18-19 graden aan zee tot 20-21 landinwaarts. Er staat een matige westelijke wind en het blijft droog.

Geert, zaterdag 21 mei, 10.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: