VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het is intussen in onze wijde omgeving op de weerkaarten een rommeltje geworden van fronten en buienlijnen. Sturende systeem is een laag ten zuidwesten van IJsland, maar dat ligt eigenlijk te ver van ons weg om echt ons weer volledig te beïnvloeden. Wel zijn een aantal oude fronten en buienlijnen van dit laag vastgelopen in onze omgeving. Enkele trokken gisteren al met forse buien over onze regio. Vervolgens komt er vandaag nog een actieve golf in dat front die evenzeer over onze omgeving zal trekken en daarbij kan er vooral vanmiddag tijdelijk erg veel en zware regenval zijn. In het weekeind komen we dan weer onder de gunstige invloed van een nieuwe wig van hoge luchtdruk te zitten. Na het weekeind zakt een trog over onze omgeving uit en zou het dan tijdelijk weer onstabieler worden. Of dit van blijvende aard is, is onzeker want later in de week lijken hogedrukgebieden hun greep weer te versterken. We zien al deze fasen duidelijk in de pluim terug:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het minder warm. De temperaturen leveren een aantal graden in, maar halen toch nog wel maxima van vooraan de 20 graden aan de kust tot rond een 22-23 graden landinwaarts. Dat is voor de regen die eraan komt, want er komt regen opzetten. In de loop van de middag trekt een zeer actief front van zuidwest naar noordoost. De eerste regen daarvan zal ergens tegen eind van de ochtend binnenlopen en vervolgens volgen enkele uren van erg forse regenval. Er kan daarbij gemakkelijk enkele tientallen liters water naar omlaag komen en dus kan die regen overvloedig zijn. Uitkijken op de weg en rijgedrag aanpassen is dus zeker nodig! Mogelijk zitten er in dat regenfront ook enkele onweersbuien verscholen waarbij lokaal ook nog fel onweer mogelijk is. Die kans is het grootste in het zuidoosten van de regio, maar ook elders is dat niet onmogelijk. Voor het front uit staat een zwakke zuidelijke wind. Tijdens de passage kan de wind verstoord zijn door buien in het front en na het front draait die naar het westen. Vooral aan de kust kan die daarbij dan tijdelijk erg fors toenemen, mogelijk eventjes tot een 5-6 Bft. In de late middag / vooravond gaat die wind weer snel afnemen.

Vanavond zijn de buien weg getrokken en klaar het weer op. In de nacht naar zaterdag is het weer droog geworden met opklaringen. Minima rond 10-11 graden en mogelijk vormt zich wat nevel of mist.

Morgen:

Morgen is het opnieuw rustiger geworden. Wolken en brede opklaringen wisselen elkaar dan af bij maxima rond of vooraan de 20 graden. Het blijft dan droog bij een matige westelijke wind.

Ook de nacht naar zondag verloopt droog met wat lagere minima, rond een 6 tot 8 graden tegen de ochtend. Het kan ook dan eventueel wat nevelig of zelfs wat mistig worden.

Overmorgen:

Ook zondag wordt een droge en vrij zonnige dag. De maxima lopen dan geleidelijk weer wat op en halen overdag dan toch alweer een 22 tot 23 graden landinwaarts. Aan de kust telkens minder door een wind van zee.

Tegen het eind van de zondag valt er mogelijk hier en daar alweer een regen- of onweersbui.

Later:

Maandag wordt een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en er vallen vooral in de middag regelmatig verspreide buien. De maxima zitten dan rond een graad of 20 tot 21.

Na het weekeind wordt het weer wisselvalliger. Er komen meer wolken en de neerslagkansen stijgen weer. Ook de temperaturen gaan er dan weer op achteruit. Later in de week zou het weer stabieler worden, maar dat is nog ver weg om al veel zinnige dingen over te zeggen.

Samenvatting:

We starten vandaag droog, maar dat blijft niet duren. Vanuit Frankrijk nadert eind van de ochtend een erg actief regen- en buiengebied. Daarbij kan het in de eerste helft van de middag zwaar en overvloedig regenen! Lokale overlast / problemen (op de weg) zijn mogelijk. Pas je rijstijl aan! Ook een lokaal onweer is daarbij mogelijk. In de tweede helft van de middag wordt het weer droog.

Geert, vrijdag 20 mei, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: