DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven de Noorse Zee heeft een uitloper richting Polen en beïnvloedt nog steeds ons weer. Dat hoog schuift wel verder door naar het oosten van Europa. Daarbij zit de wind in een zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Intussen gaat een Atlantisch laag voor anker voor de Europese kusten. We zitten dan ook in een zomers warm weerbeeld met maxima die enkele dagen na elkaar gemakkelijk de 25 graden halen (landinwaarts), maar dan wel met een (kleine) kans op het voorkomen van enkele verspreide regen- of onweersbuien. Het is dus nog lang niet zeker dat er effectief (overal) een bui zal vallen en dan nog. De droogte blijft dus een structureel probleem. De pluim toont nu vooral op donderdag en vrijdag enkele meer serieuze neerslagsignalen, maar dat moet allemaal van buien komen, dus dat is zeker geen garantie dat er overal water gaat vallen. Verder vallen vooral de hoge maxima voor de eerste dagen op. Op termijn lijkt het vooral vanaf komend weekend toch echt wel een stuk minder warm te gaan worden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Wat gevreesd werd, is ook uitgekomen: er zijn de voorbije nacht amper of geen buien geweest. Vooral vanochtend vroeg viel er in Oost-Vlaanderen hier en daar een miezerig buitje, voor de rest bleef het droog. Vandaag wordt het dan opnieuw zomers warm met maxima tot rond een 25 graden in de oostelijke delen van onze regio. In het westen zitten we rond 23-24 graden en rond 21-22 graden aan zee. Er zijn wel weer wat wolken, maar de kans op een bui is weer veel kleiner geworden. De buien die er eventueel later vandaag nog zijn, zullen voor het oosten van ons land zijn en niet meer voor onze regio. Wij houden het droog. Er komt later vandaag ook meer wind te staan uit het zuidwesten, aan zee uit het westen. Aan de kust kan die tegen het eind van de dag zelfs tot een 5, op zee tot een 6 Bft aantrekken en wordt weer wat vlagerig boven land.

Vanavond en vannacht neemt de wind weer af. Het koelt maar heel traag af en tegen de ochtend zitten we nog rond een 14-tal graden. Er kunnen later in de nacht wél enkele buien ontstaan in onze regio zodat er in de nacht hier en daar toch een regenbui opduikt. Ook tegen morgenochtend is er nog kans op het voorkomen van een lokale bui.

Morgen:

Ook morgen wordt een zomerse dag pur sang. De wind waait matig uit het zuidwesten, draaiend naar het zuiden en voert warme lucht aan met maxima rond 25 graden. Er is veel zon met enkele wolkjes. Heel misschien dat er toch hier of daar een enkele wolk tot het buienstadium weet uit te groeien. Er zit in sommige modellen toch wel degelijk een signaal hiervoor, al is het niet erg overtuigend.

De nachten blijven erg zacht.

Overmorgen:

Woensdag zou het eventueel nog wat warmer kunnen worden met maxima die in het oosten van de regio zelfs tot rond de 30 graden zouden kunnen uitkomen. Dit is nog geen zekerheid, maar er zijn signalen die hierop wijzen. In elk geval lijkt het de warmste dag van deze reeks te kunnen worden. Aan zee is het duidelijk minder warm door een zeebries later op de dag.

In de avond en nacht naar donderdag is weer een eventuele bui mogelijk.

Later:

Donderdag wordt het wisselvalliger. We zitten dan wel nog in warme lucht, maar de kans op het vormen van een aantal regen- en onweersbuien is op donderdag toch wel een stuk groter. We gaan het zeker niet overal droog houden dan.

Later volgende week ziet het er minder warm uit. In de tweede weekhelft zouden de maxima toch wel een flink stuk lager gaan zitten met vooral op donderdag en vrijdag weer kans op een bui.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we wolken en opklaringen. Gaandeweg duidelijk bredere opklaringen. De temperaturen klimmen tot 21-22 graden aan de kust tot rond 25 in het oosten van de regio. De buienkans is minimaal bij een later vandaag duidelijk weer aantrekkende zuidwestelijke, aan zee westelijke wind. Die kan aan zee weer 5 Bft halen, boven land wordt die later vanmiddag vlagerig. Komende nacht is er vooral later in de nacht toch kans op enkele verspreide regenbuien.

Geert, maandag 16 mei, 06.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: