DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven onze omgeving, beïnvloedt ons weer. Dat hoog schuift na het weekeind door naar het oosten. Daarbij is de wind naar een zuidelijke tot zuidwestelijke richting gedraaid. Na het weekeind gaat een Atlantisch laag voor anker voor de Europese kusten. We zitten dan ook sinds gisteren in een zomers warm weerbeeld met maxima die enkele dagen na elkaar gemakkelijk de 25 graden halen (landinwaarts), maar dan wel vanaf zondagavond met een (kleine) kans op het voorkomen van enkele verspreide regen- of onweersbuien. Het is dus nog lang niet zeker dat er effectief (overal) een bui zal vallen en dan nog. De droogte blijft dus een structureel probleem. De pluim toont eigenlijk enkel op maandag (neerslag van zondagavond) een signaal en dan pas opnieuw op donderdag een mogelijke bui. Andere modellen tonen ook tussentijds een enkele kans op een enkele bui. Voor de rest blijft het (zo goed als) droog en zit er geen structurele neerslag aan te komen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kunnen we landinwaarts weer gemakkelijk zomerse waarden van 25 graden en meer noteren. Dat kan lokaal zelfs tot een 28-tal graden zijn. Aan de kust blijven we telkens wel wat achter. Er is veel zon met af en toe enkele wolkjes. Ook overdag kunnen er al eens enkele wolken passeren. Het westen lijkt daar iets gevoeliger voor te zijn. Toch is het door de band genomen wel zonnig tot vrij zonnig. De wind is daarbij gedraaid naar een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek en trekt overdag weer wat aan. Aan zee misschien zelfs tijdelijk weer tot vrij krachtig.

Tegen de late middag / vooravond en avond komen er wat stapelwolken tot ontwikkeling en die zouden kunnen uitgroeien tot een enkele regen- of onweersbui. Ook in de nacht naar maandag is het niet uitgesloten dat er een lokale regen- of onweersbui opduikt. De diverse modellen zijn het echter allemaal grondig oneens over hoeveel en waar de buien vallen. Veel modellen geven amper iets of zelfs niets. We gaan dat morgen in nowcasting moeten bekijken en hopen op die paar buien om wat droogteverlossing te brengen. De minima blijven erg hoog en zitten rond een 15-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt het opnieuw zomers warm met maxima tot rond een 26 graden. Er zijn wel weer wat wolken, maar de kans op een bui is weer veel kleiner geworden. De buien die er dan nog zijn, zullen voor het oosten van ons land zijn en niet meer voor onze regio.

In de nacht naar dinsdag blijft het licht bewolkt tot helder en erg zacht met minima die rond een 12-tal graden blijven zitten.

Overmorgen:

Ook dinsdag wordt een zomerse dag pur sang. De wind waait matig uit het zuidwesten en voert warme lucht aan met maxima rond 25 graden. Er is veel zon met enkele wolkjes. Heel misschien dat er toch hier of daar een enkele wolk tot het buienstadium weet uit te groeien. Er zit in sommige modellen toch wel degelijk een signaal hiervoor, al is het niet erg overtuigend.

De nachten blijven erg zacht.

Later:

Woensdag zou het eventueel nog wat warmer kunnen worden met maxima die zelfs tot rond de 30 graden zouden kunnen uitkomen. Dit is nog geen zekerheid, maar er zijn signalen die hierop wijzen. In elk geval lijkt het de warmste dag van deze reeks te kunnen worden.

In de avond en nacht naar donderdag is weer een eventuele bui mogelijk.

Later volgende week ziet het er minder warm uit. In de tweede weekhelft zouden de maxima toch wel een flink stuk lager gaan zitten met vooral op donderdag weer kans op een bui.

Samenvatting:

Het wordt vandaag erg warm, zomers warm. De maxima kunnen oplopen tot rond 28 graden landinwaarts. Er is veel zon met wat sluierwolken, vooral het westen lijkt daar wat gevoeliger voor. Eventueel valt er vanavond en vannacht een verspreide (onweers)bui.

Geert, zondag 15 mei, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: