WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern tussen IJsland en Noorwegen beïnvloedt nog ons weer voor een stuk, zeker vanochtend. Daarbij zitten we ook vandaag nog in een wat koelere noordwestelijke stroming. Een Atlantisch hogedrukgebied heeft daarbij een uitloper tot over Frankrijk. Ook dat helpt mee aan de noordwestelijke stroming. De hogedrukuitloper boven Frankrijk ontwikkelt zich later vandaag en vooral morgen verder tot een apart hogedrukgebied dat de regie over ons weer in handen neemt. Dat hoog schuift dan na het weekeind door naar het oosten. Daarbij draait de stroming de komende dagen geleidelijk aan naar een zuidelijke stroming. Vooral na het weekeind wanneer een Atlantisch laag voor anker gaat voor de Europese kusten. We zouden dan volgende week daardoor overschakelen naar een zomers warm weerbeeld met maxima die enkele dagen na elkaar gemakkelijk de 25 graden halen (landinwaarts), maar dan wel vanaf zondagavond al met een kans op het voorkomen van enkele verspreide regen- of onweersbuien. Daarbij zien we vandaag in de pluim wel dat de wisselvalligheid exponentieel teruggeschroefd wordt vanaf maandag en dat de neerslag opnieuw zo goed als weggepoetst wordt. Het is dus nog lang niet zeker dat er effectief (overal) een bui zal vallen en dan nog. De droogte blijft dus een structureel probleem:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het net als de voorbije dagen wisselend bewolkt. Een zwakke storing sleept in de ochtend tegen de kust en zorgt vooral daar voor vrij veel wolkenvelden, maar ook landinwaarts drijven er wel eens wat wolken voorbij. Later op de dag worden de opklaringen weer breder en noteren we opnieuw maxima rond of in de buurt van de 21 tot 23 graden landinwaarts. Aan zee wel telkens een aantal graden minder. Het blijft droog. We krijgen wel weer meer wind uit west tot noordwest. Die kan in de loop van de dag aan de kust weer vrij krachtig tot krachtig worden. Landinwaarts is dat een matige tot per momenten vrij krachtige en wat vlagerige wind.

Ook de nacht naar zaterdag verloopt rustig met enkele wolkjes en veel opklaringen. Minima rond een graad of 8-9 tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen wordt het warmer. De maxima kunnen dan weer oplopen naar een 24-tal graden, zelfs lokaal wat meer, maar aan de kust telkens wat minder. De wind zoekt dan een noord tot noordoostelijke richting op. De wolken zijn morgen grotendeels tot helemaal verdwenen en het is vrij zonnig tot zonnig.

In de nacht naar zondag is het ook helder met minima rond een tiental graden.

Overmorgen:

Zondag kunnen we landinwaarts weer gemakkelijk zomerse waarden van 25 graden en meer noteren. Dat kan lokaal zelfs tot een 28-tal graden zijn. Aan de kust blijven we telkens wel wat achter. Er is veel zon met af en toe enkele wolkjes. De wind is dan gedraaid naar een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek en trekt overdag weer wat aan.

Tegen de late middag / vooravond en avond komen er wat stapelwolken tot ontwikkeling en die zouden kunnen uitgroeien tot een enkele regen- of onweersbui. Ook in de nacht naar maandag is het niet uitgesloten dat er een lokale regen- of onweersbui opduikt.

Later:

Maandag wordt het opnieuw zomers warm met maxima tot rond 26-27 graden. Er zijn wel weer wat wolken, maar de kans op een bui is weer veel kleiner geworden.

In de eerste helft van volgende week krijgen we enkele zomerse dagen. Er is daarbij een kleine kans op een enkele regen- of onweersbui, maar op heel beperkte schaal. De meeste plekken houden het gewoon droog.

Samenvatting:

We starten vandaag met meer wolken en die blijven er vooral in de ochtend nog. Vanmiddag komt er meer zon. We halen dan tot 22-23 graden, aan zee tot rond 18-19 graden. Er staat wel weer meer wind uit west tot noordwest. Die is wat vlagerig en kan aan de kust zelfs tijdelijk tot krachtig aantrekken.

Geert, vrijdag 13 mei, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: