DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern ten westen van en boven Frankrijk, beïnvloedt ons weer. Ten noorden daarvan vinden we lagedrukgebieden terug, maar die zijn niet van invloed op ons weer. Dat hoog schuift na het weekeind door naar het oosten. Daarbij draait de stroming de komende dagen geleidelijk aan naar een zuidelijke stroming. Vooral na het weekeind wanneer een Atlantisch laag voor anker gaat voor de Europese kusten. We schakelen dan ook vanaf vandaag over naar een zomers warm weerbeeld met maxima die enkele dagen na elkaar gemakkelijk de 25 graden halen (landinwaarts), maar dan wel vanaf zondagavond al met een kans op het voorkomen van enkele verspreide regen- of onweersbuien. Daarbij zien we vandaag in de pluim wel dat de wisselvalligheid exponentieel teruggeschroefd wordt vanaf maandag en dat de neerslag opnieuw zo goed als weggepoetst wordt. Het is dus nog lang niet zeker dat er effectief (overal) een bui zal vallen en dan nog. De droogte blijft dus een structureel probleem. De pluim toont eigenlijk enkel op maandag (neerslag van zondagavond) een signaal en dan pas opnieuw op donderdag een mogelijke bui. Voor de rest blijft het (zo goed als) droog en zit er geen structurele neerslag aan te komen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het warmer. De maxima kunnen oplopen naar een 24-tal graden, zelfs lokaal wat meer, maar aan de kust telkens wat minder. De wind zit in een west tot zuidwestelijke richting en waait zwak tot matig. Aan zee kan er later vanmiddag een tijdelijk zeebriesje opduiken. De wolken zijn grotendeels tot helemaal verdwenen en het is vrij zonnig tot zonnig. Er hangen enkel wat hoge sluierwolken.

In de nacht naar zondag is het ook helder met minima rond een tiental graden. Het is helder tot hoogstens licht bewolkt.

Morgen:

Morgen kunnen we landinwaarts weer gemakkelijk zomerse waarden van 25 graden en meer noteren. Dat kan lokaal zelfs tot een 28-tal graden zijn. Aan de kust blijven we telkens wel wat achter. Er is veel zon met af en toe enkele wolkjes. In de ochtend zijn er misschien tijdelijk iets meer wolken en zou er zelfs een heel licht plaatselijke buitje kunnen vallen. Dat verdwijnt echter allemaal weer snel en overdag is het zonnig tot vrij zonnig. De wind is dan gedraaid naar een zuidoostelijke tot zuidelijke hoek en trekt overdag weer wat aan. Aan zee misschien zelfs tijdelijk weer tot vrij krachtig.

Tegen de late middag / vooravond en avond komen er wat stapelwolken tot ontwikkeling en die zouden kunnen uitgroeien tot een enkele regen- of onweersbui. Ook in de nacht naar maandag is het niet uitgesloten dat er een lokale regen- of onweersbui opduikt. De diverse modellen zijn het echter allemaal grondig oneens over hoeveel en waar de buien vallen. Veel modellen geven amper iets of zelfs niets. We gaan dat morgen in nowcasting moeten bekijken en hopen op die paar buien om wat droogteverlossing te brengen. De minima blijven erg hoog en zitten rond een 15-tal graden.

Overmorgen:

Maandag wordt het opnieuw zomers warm met maxima tot rond 26-27 graden. Er zijn wel weer wat wolken, maar de kans op een bui is weer veel kleiner geworden. De buien die er dan nog zijn, zullen voor het oosten van ons land zijn en niet meer voor onze regio.

Later:

Dinsdag wordt een zomerse dag pur sang. De wind waait matig uit het zuidwesten en voert warme lucht aan met maxima rond 25 graden. Er is veel zon met enkele wolkjes.

In de eerste helft van volgende week krijgen we enkele zomerse dagen. Er is daarbij een kleine kans op een enkele regen- of onweersbui, maar op heel beperkte schaal en eigenlijk niet voor onze regio. De meeste plekken houden het gewoon droog.

Samenvatting:

Vandaag wordt een pure onversneden zomerdag. De maxima lopen hoog op en halen gemakkelijk 25 graden landinwaarts tot 22 aan zee. Er zijn amper wolken.

Geert, zaterdag 14 mei, 10.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: