ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er verandert nog steeds weinig tot niets aan de heersende luchtdrukverdeling. Alles zit zo geblokkeerd als maar kan met een blokkade van hogedrukgebieden op onze breedtegraad. De sturende kern van deze hogedrukgebieden ligt daarbij voor onze omgeving net ten noordwesten van ons waardoor wij aanhoudend maar in een zwakke noord tot noordoostelijke stroming blijven zitten. Daarbij is de aangevoerde lucht niet zo warm, maar overdag warmt die door de invloed van de zon telkens wel wat op. Verder zitten er in de aanvoerrichting ook de hele tijd maar veel wolken. Die horen bij zwakke, oude en inactieve fronten die vanuit het noorden door de muur van hogedruk proberen te geraken en daarbij doodgeduwd worden. Dat is opnieuw zowel vandaag als morgen het geval. Tegen het eind van de week komt de kern van hogedruk steeds meer vlak boven onze omgeving te liggen waardoor de noordelijke stroming wat afgesnoerd wordt. Daardoor wordt de aangevoerde lucht later in de week geleidelijk wat zachter. Dat is een evolutie die volgende week zou kunnen doorzetten, maar dat is allemaal nog erg ver weg. Er duiken op termijn geleidelijk ook wat neerslagsignalen op in de pluim, maar nog iets om meteen heel enthousiast over te worden en bovendien zien we dat al enkele dagen en schuift dat ook steeds weer op:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is er een kleine verandering in die zin dat er nog een staartje van een storing doorglipt. De dag, maar zeker de ochtend, verloopt dan ook zwaar bewolkt met af en toe wat opklaringen. Vooral aan zee en in het westen zijn die vrij hardnekkig. Wie weet valt daar zelfs een lokale regendrup uit. Vanmiddag komen er geleidelijk aan weer meer opklaringen, vooral landinwaarts. Aan de kust zal het niet zo vlot verlopen om de zon er daar goed door te krijgen en blijft er ook vanmiddag waarschijnlijk vrij veel bewolking hangen. Ook in de temperaturen komt er weinig verandering al is het door de wolken wel een graadje minder zacht dan gisteren. We moeten opnieuw tevreden zijn met 12 graden aan zee tot rond 15 graden landinwaarts. De wind blijft voorlopig onveranderd uit een noordelijke hoek komen en is zwak boven land, matig aan de kust.

De nacht naar woensdag verloopt rustig met opklaringen en wolkenvelden. Minima opnieuw tussen 5-6 graden landinwaarts en 7-8 graden aan zee tegen de ochtend. Er kan gerust lokaal weer wat nevel opduiken.

Morgen:

Morgen hebben we net als vandaag last van enkele zwakke frontjes. Die sturen ook morgen weer veel bewolking onze kant op waarbij de zon het zeker in de westelijke regio’s moeilijk zal hebben. Ook landinwaarts komt er echter van tijd tot tijd dan weer veel bewolking voor. De kans bestaat dat er hier of daar al eens een handvol druppels vallen, maar ook niet meer dan dat. De temperaturen zitten in dezelfde orde van grootte als vandaag en halen rond een 12-13 graden aan de kust als maximale waarden. Landinwaarts is dat rond een graad of 15. Bij een wat bredere opklaring kan dat al iets meer zijn. De wind blijft erg zwak waaien uit een overwegend noordelijke richting, tijdelijk wat meer noordwest.

Ook in de nacht naar donderdag blijft er vrij veel bewolking hangen met minima die dan rond een 7 tot 8 graden blijven zitten, aan zee kan dat wat meer zijn.

Overmorgen:

Op donderdag kan het wat zachter worden met maxima die weer naar een 17 tot 18 graden kunnen oplopen. Daarbij wisselen brede opklaringen af met enkele wolkenvelden. Er zitten dan geen zwakke frontjes meer in de buurt en de zon kan zich duidelijk veel meer laten zien.

Later:

Vrijdag lijkt ook erg op de vorige dagen. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar af al is nog niet helemaal duidelijk hoe die verdeling precies zal zijn. Dat moeten we telkens van dag tot dag bekijken.

Later in de week komt de kern van het heersende hogedrukgebied weer dichter bij onze omgeving te liggen waardoor het warmer en zonniger wordt. Het blijft daarbij droog en rustig met een zwakke wind uit een oostelijke richting.

Samenvatting:

We krijgen vandaag eerst veel bewolking. Daarbij is er weinig ruimte voor de zon. Gaandeweg de dag komt er meer ruimte voor opklaringen en kan er vooral landinwaarts weer meer zon komen, maar aan zee is dat twijfelachtig. We halen maxima rond 12-13 graden aan de kust tot rond een 15-tal graden landinwaarts bij een zwakke noordelijke wind. Aan zee kan die later matig gaan waaien.

Geert, dinsdag 3 mei, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: