DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Er verandert werkelijk niets aan het heersende weerbeeld. Alles zit zo geblokkeerd als maar kan met een blokkade van hogedrukgebieden op onze breedtegraad. De sturende kern van deze hogedrukgebieden ligt daarbij voor onze omgeving net ten noordwesten van ons waardoor wij aanhoudend maar in een zwakke noord tot noordoostelijke stroming blijven zitten. Daarbij is de aangevoerde lucht niet zo warm, maar overdag warmt die door de invloed van de zon telkens wel wat op. Verder zitten er in de aanvoerrichting ook de hele tijd maar veel wolken. Die horen bij zwakke, oude en inactieve fronten die vanuit het noorden door de muur van hogedruk proberen te geraken en daarbij doodgeduwd worden. In de loop van de week komt de kern van hogedruk steeds meer vlak boven onze omgeving te liggen waardoor de noordelijke stroming wat afgesnoerd wordt en later iets meer oost tot zuidoost wordt. Daardoor wordt de aangevoerde lucht later in de week geleidelijk wat zachter. Dat is een evolutie die volgende week zou kunnen doorzetten, maar dat is allemaal nog erg ver weg. Er duiken op termijn geleidelijk ook wat neerslagsignalen op in de pluim, maar nog iets om meteen heel enthousiast over te worden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag zitten we met een status quo in het weerbeeld. We blijven onder hogedruk leven met rustig weer, maar er kunnen ook net zoals de voorbije dagen van tijd tot tijd al eens meer wolken opduiken. Op andere momenten zijn het dan weer de opklaringen die meer overheersen. Dat gaan we echt dag per dag moeten bekijken. Vandaag is het zo dat de dag vooral aan zee start met veel wolken. Landinwaarts zijn er meer opklaringen. Dat kan in de loop van de dag echter wisselen van tijd tot tijd. De temperaturen maken nog steeds pas op de plaats, al kan dat eventueel weer een graadje meer worden. Dat gaat van een 12-13 graden aan de kust tot naar een 16, misschien net lokaal 17 landinwaarts. Daarbij staat er een zwakke noordelijke wind die aan zee later wat harder kan waaien onder invloed van wat zeebrieseffect.

Ook in de nacht naar dinsdag zijn er afwisselend wolken en opklaringen. Minima rond ongeveer dezelfde waarden als tijdens de vorige nachten. Er kan zich lokaal ook wat nevel of mist vormen.

Morgen:

Morgen is er een kleine verandering in die zin dat er nog een staartje van een storing doorglipt. In tegenstelling tot zoals het er eerder naar uitzag, is het dan opnieuw zwaar bewolkt met af en toe wat opklaringen. In feite niet veel verandering ten opzichte van de vorige dagen dus. Ook in de temperaturen komt er weinig verandering. Gaandeweg de dag neemt de kans op opklaringen dan echter weer toe.

De nacht naar woensdag verloopt rustig met opklaringen en wolkenvelden. Minima opnieuw tussen 5-6 graden landinwaarts en 7-8 graden aan zee tegen de ochtend.

Overmorgen:

Tegen woensdag kan het wat zachter worden. De wind draait iets meer naar een oostelijke richting waarmee iets minder koele lucht aangevoerd wordt. Een 16 tot 18 graden zijn dan landinwaarts zeker mogelijk. Er komt ook wat meer ruimte voor de zon.

Later:

Ook op donderdag kan het wat zachter worden met maxima die weer naar een 17 tot 18 graden kunnen oplopen. Daarbij wisselen brede opklaringen af met enkele wolkenvelden.

Later in de week komt de kern van het heersende hogedrukgebied weer dichter bij onze omgeving te liggen waardoor het warmer en zonniger wordt. Het blijft daarbij droog en rustig met een zwakke wind uit een oostelijke richting.

Samenvatting:

Vandaag zal het net als de vorige dagen nu eens bewolkt zijn, op andere momenten overheersen dan weer de opklaringen. De maxima zitten rond een 12-13 graden aan zee tot 15 graden landinwaarts, lokaal 16. Het is rustig met een zwakke noordelijke wind die aan zee onder invloed van wat zeebries later wat kan aantrekken.

Geert, maandag 2 mei, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: