WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We moeten het nu al een hele tijd zeggen en dat zal ook nog een hele tijd zo blijven: ons weer zit compleet geblokkeerd: een hogedrukgebied dat nog altijd met kern boven de Britse Eilanden ligt, bepaalt ons weer. Wij zitten nog steeds aan de oostelijke flank van dat hoog en blijven daarbij nog steeds in een koele noord tot noordoostelijke stroming zitten. We hebben daarbij ook aanhoudend last van wat oude fronten(restanten) die door onze omgeving trekken met meer wolken (en een lokale druppel regen). Dit weekeind probeert een lagedrukgebied vaste voet aan de grond te krijgen boven de Britse Eilanden, maar dat mislukt. Het laag wordt platgeknepen door nieuwe drukstijgingen en verdwijnt volledig van de weerkaarten tegen maandag. Na het weekeind blijven we tot in lengte van dagen onder invloed van hoge druk zitten. De onzekerheid daarover is volledig uit de pluim verdwenen. De temperaturen zullen daarbij in de eerste dagen van de week wel nog wat getemperd zijn, maar lopen gaandeweg geleidelijk aan op tot hogere waarden zonder voorlopig heel warm te worden. Van neerslag van betekenis, is er geen sprake of het met echt eens een heel lokaal buitje zijn amper die naam waardig. De droogte begint daarmee toch stilaan weer problematische vormen aan te nemen:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag lijkt het weerbeeld erg op dat van gisteren. Er is per momenten verspreid over de regio en verspreid over de dag al eens veel bewolking. Op andere momenten en plekken is het dan weer wisselend tot zelfs licht bewolkt met een aantal (zelfs brede) opklaringen. Dit beeld verschilt doorheen de dag van moment tot moment en van plek tot plek. De temperaturen zitten opnieuw rond een 13 tot 14 graden als hoogste waarde landinwaarts, wat minder aan zee. Eventueel zou er in de loop van de dag al eens een plaatselijke druppel kunnen vallen, maar we gaan die echt moeten zoeken. De kans daarop wordt zelfs kleiner.

Ook de nacht naar maandag verloopt wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen en minima rond een 6 à 7 graden waar de wolken hangen. Komen er opklaringen, dan is dat op die plekken tijdelijk al eens wat minder.

Morgen:

Ook morgen zitten we met een status quo in het weerbeeld. We blijven onder hogedruk leven met rustig weer, maar er kunnen ook dan eventueel van tijd tot tijd al eens meer wolken opduiken. Op andere momenten zijn het dan weer de opklaringen die meer overheersen. Dat gaan we echt dag per dag moeten bekijken. De temperaturen maken nog steeds pas op de plaats, al kan dat eventueel op maandag weer een graadje meer worden.

Ook in de nacht naar dinsdag zijn er afwisselend wolken en opklaringen. Minima rond ongeveer dezelfde waarden als tijdens de vorige nachten.

Overmorgen:

Op dinsdag is er een kleine verandering in die zin dat er nog een staartje van een storing doorglipt. In tegenstelling tot zoals het er eerder naar uitzag, is het dan opnieuw zwaar bewolkt met af en toe wat opklaringen. In feite niet veel verandering ten opzichte van de vorige dagen dus. Ook in de temperaturen komt er weinig verandering.

Later:

Tegen woensdag kan het wat zachter worden. De wind draait iets meer naar een oostelijke richting waarmee iets minder koele lucht aangevoerd wordt. Een 15 tot 16 graden zijn dan landinwaarts zeker mogelijk. Er komt ook wat meer ruimte voor de zon.

Later in de week komt de kern van het heersende hogedrukgebied weer dichter bij onze omgeving te liggen waardoor het warmer en zonniger wordt. Het blijft daarbij droog en rustig met een zwakke wind uit een oostelijke richting.

Samenvatting:

We krijgen vandaag  net als gisteren een mix van wolken en opklaringen, maar dat is ook weer niet altijd gelijk verdeeld. Verspreid over de dag kan het weerbeeld verschillen met nu eens meer wolken, dan weer meer zon. Het is rustig met een zwakke noordelijke wind die later matig wordt aan zee en de temperaturen worden erg getemperd. Rond 11-12 graden maximaal aan zee, landinwaarts rond 13-14 graden.

Geert, zondag 1 mei, 09.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: