DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat nog altijd met kern boven de Britse Eilanden ligt, bepaalt ons weer. Wij zitten nog steeds aan de oostelijke flank van dat hoog en blijven daarbij nog steeds in een koele noord tot noordoostelijke stroming zitten. We hebben daarbij ook last van wat oude fronten(restanten) die door onze omgeving trekken met meer wolken (en een lokale druppel regen). In het weekeind probeert een lagedrukgebied vaste voet aan de grond te krijgen boven de Britse Eilanden, maar dat mislukt. Het laag wordt platgeknepen door nieuwe drukstijgingen en verdwijnt volledig van de weerkaarten tegen maandag. Na het weekeind blijven we tot in lengte van dagen onder invloed van hoge druk zitten. De onzekerheid daarover is volledig uit de pluim verdwenen. De temperaturen zullen daarbij in de eerste dagen van de week wel nog wat getemperd zijn, maar lopen gaandeweg geleidelijk aan op tot hogere waarden. Van neerslag van betekenis, is er geen sprake:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het opnieuw wisselend bewolkt waarbij opklaringen en wolkenvelden elkaar afwisselen. Daarbij is het zelfs opnieuw niet volledig uitgesloten dat er hier of daar eens een handvol druppels valt, maar een echte bui kan je dat eigenlijk niet noemen. Vooral vanochtend is die kans er wanneer er meer en dikkere wolkenvelden vanuit het noorden door onze omgeving trekken. De temperaturen gaan er wel weer wat op achteruit en zitten nog maar rond een 13 tot 14 graden landinwaarts, aan zee wat minder. Komt de zon er toch langer door, dan kunnen we gerust een lokale 15 graden halen, maar wat de hoeveelheid zon betreft, zal dat echt nowcasten worden. De kans op bredere opklaringen wordt vooral vanmiddag geleidelijk aan wat groter. Er staat daarbij een koele noordelijke wind die vooral aan de kust wat harder kan waaien naarmate de dag gaat vorderen.

Ook in de nacht naar zondag blijft er veel bewolking hangen, afgewisseld met bredere opklaringen. Er verandert niet zoveel aan de minima. Die blijven rond een 6-7 graden hangen. In de gebieden met opklaringen kan er zich eventueel wat nevel of mist vormen.

Morgen:

Morgen lijkt het weerbeeld erg op dat van vandaag. Er is veel bewolking met een aantal opklaringen. De temperaturen zitten opnieuw rond een 13 tot 14 graden, wat minder aan zee. Net als vandaag zou er in de loop van de dag al eens een plaatselijke druppel kunnen vallen, maar we gaan die echt moeten zoeken. De kans daarop wordt zelfs kleiner.

Ook de nacht naar maandag verloopt wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen en minima rond een 6 à 7 graden.

Overmorgen:

Ook op maandag zitten we met een status quo in het weerbeeld. We blijven onder hogedruk leven met rustig weer, maar er kunnen ook dan eventueel van tijd tot tijd al eens meer wolken opduiken. Dat gaan we echt dag per dag moeten bekijken. De temperaturen maken nog steeds pas op de plaats, al kan dat eventueel op maandag weer een graadje meer worden.

Later:

Tegen dinsdag komt de kern van een hogedrukgebied weer dichter bij onze omgeving te liggen. De opklaringen worden daardoor weer breder, al zijn er zeker ook nog wolkenvelden. De temperaturen kunnen dan weer wat hoger zitten doordat er meer zon is en de meer aflandige wind (uit het oosten) dan wat zachtere lucht aanvoert.

Later in de week komt de kern van het heersende hogedrukgebied weer dichter bij onze omgeving te liggen waardoor het warmer en zonniger wordt. Het blijft daarbij droog en rustig met een zwakke wind uit een oostelijke richting.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een mix van wolken en opklaringen, maar dat is niet altijd gelijk verdeeld. Vooral in de ochtend overheersen de wolken en komt de zon er soms niet aan te pas. In de middag wordt de kans op opklaringen groter. Het is rustig met een zwakke noordelijke wind die later matig wordt, zeker aan zee en de temperaturen worden erg getemperd. Rond 11-12 graden maximaal aan zee, landinwaarts rond 13-14 graden.

Geert, zaterdag 30 april, 08.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: