VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden bepaalt samen met een hoog boven Europa ons weerbeeld. Beide zorgen ervoor dat we in een diepe en warme zuidelijke stroming zitten met aanvoer van zeer zachte lucht. Daarin wordt vandaag ook tijdelijk weer saharazand aangevoerd wat ervoor zorgt dat de bewolkingsverwachting wat onzeker is. Een koufront, verbonden aan het Britse laag, trekt vannacht van het westen uit over onze omgeving, wat kan gepaard gaan met wat regen of een bui. Daarachter breidt een uitloper van het Azorenhoog zich van het westen uit zeer snel richting Europa uit. Die zoekt later in de week aansluiting met een Scandinavisch hoog. Daarbij is het nog niet helemaal zeker welke van de twee tegen het eind van de week de meeste invloed op ons weer zal krijgen. De uitloper of het Scandinavische hoog. In elk geval komen we onder hogedrukregime terecht met rustig en vrij zacht weer. Op de kleine hoeveelheid regen die vanavond eventueel kan vallen, zien we in de pluim ook duidelijk dat het voor de rest van de periode volledig droog blijft:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een een opstoot van erg warme lucht met maxima die zelfs naar 18 graden of meer oplopen. Of we de 20 effectief gaan zien, is niet zeker, maar het ziet er toch wel naar uit. We krijgen wel opnieuw vrij veel bewolking te zien waar de zon gaandeweg wel wat moeite mee heeft. Het blijft echter droog en net zoals gisteren verdwijnt de zon zeker niet volledig, ze gaat enkel schuil achter sluierwolken. Die zouden echter wel eens met veel meer kunnen zijn dan de modellen aangeven. We hebben immers ook weer te maken met een wolk Saharastof die in de hogere luchtlagen passeert en die zou de zon wel eens meer kunnen versluieren dan in de modellen zit. We zagen dat vorige maand ook al eens gebeuren. Toch ziet het er momenteel nog redelijk goed uit en denk ik dat de zon zich toch wel redelijk zal laten zien tussen en doorheen die sluierwolken door.

Ook de nacht naar woensdag verloopt erg zacht, maar de bewolking neemt dan wel verder toe. De minima komen dan niet veel lager te zitten dan rond een 10-tal graden. Vanavond trekt daarbij een erg verzwakt koufront door en zou er tijdelijk en lokaal eens wat lichte regen of een bui kunnen vallen, maar veel zal dat allemaal niet zijn. In de nacht is het alweer volledig droog.

Morgen:

Morgen zijn er nog meer wolken, maar het blijft droog. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af waarbij er in de loop van de dag geleidelijk weer meer en bredere opklaringen verschijnen. De maxima vallen enkele graden terug, maar kunnen toch nog altijd een 17-tal graden halen, misschien zelfs meer.

In de daaropvolgende nacht blijft het zacht met minima rond een 7 à 8 graden.

Overmorgen:

Donderdag is het weer een stuk rustiger. We zitten dan een beetje in een soort niemandsland tussen het wegtrekkende front en een uitloper van het Azorenhoog die dichterbij komt.

 

Later:

Ook op vrijdag is de invloed van hogedrukgebieden op ons weer groter. Een uitloper van het Azorenhoog zoekt dan aansluiting met een Scandinavisch hoog en dat zorgt bij ons voor rustig en eigenlijk ook wel vrij fraai weer met redelijk wat zon en aangename temperaturen.

Ook later in de week houden we zachte temperaturen vast.  Waarschijnlijk blijft het tijdens de tweede helft van de week (zo goed als) droog. Tegen het eind van de week hebben de temperaturen de neiging om weer wat hoger te gaan oplopen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag erg hoge maxima, van 18 tot 20 graden. Er zijn gaandeweg de dag wel vrij veel sluierwolken waardoor de zon het moeilijker kan krijgen en die maxima misschien iets minder hoog uitvallen. Het blijft wel droog met een zwakke tot matige zuidelijke wind. Vanavond valt er eventueel een enkele bui.

Geert, dinsdag 12 april, 10.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: