VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog steeds met drie duidelijke weersystemen op de weerkaarten. Voor ons van belang is een hogedrukgebied dat inmiddels van Frankrijk naar Duitsland is getrokken. Het heeft een uitloper richting Nederland en zorgt ook vandaag voor relatief rustig weer. Verder zien we nog een laag boven de Botnische Golf dat verder naar het oosten trekt en voor ons niet meer van belang is. Tenslotte zien we ten westen van de Britse Eilanden nog een lagedrukgebied dat aan belang zal winnen de komende dagen en geleidelijk onze kant opschuift. Het Duitse hoog blijft de komende dagen van groot belang voor ons en zal samen met het Britse laag ervoor zorgen dat er vandaag en morgen en ook nog woensdag een opstoot van zeer warme lucht op gang komt. Tegen morgen en op woensdag bereiken de fronten van dat laag ons en kan er wat tijdelijke regen vallen. We komen dan in minder zachte lucht terecht, maar de temperaturen blijven toch op een vrij hoog niveau zitten. De pluim toont dit duidelijk allemaal al dient aangestipt te worden dat de operationele run vanaf woensdag waarschijnlijk toch wel iets te laag in temperaturen zit aangezien alle leden duidelijk wat zachter weer ambiëren:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we geleidelijk in erg zachte lucht terecht. Een zuidelijke tot zuidoostelijke wind voert veel warmere lucht aan. Er verschijnen wel geleidelijk aan steeds meer sluierwolken die voor de zon gaan schuiven. De zon heeft het dus moeilijker, maar het wordt wel al lokaal 15 graden en meer. De maxima kunnen daarbij hier en daar gerust tot een 16-17 graden oplopen, zeker landinwaarts. Ook aan zee kan het met een zuidoostelijke wind gemakkelijk tot een 15-tal graden worden want zeebries zal er vandaag niet meer bij zijn. Wel krijgt de zon het gaandeweg de dag wat moeilijker. Verdwijnen zal de zon zeker niet doen, ze gaat eerder wat gesluierd schijnen.

De nacht naar dinsdag verloopt rustig en veel zachter. De minima zitten tegen de ochtend niet veel lager dan rond een 6-7 graden.

Morgen:

Dinsdag krijgen we een een opstoot van erg warme lucht met maxima die zelfs naar 18 graden of meer oplopen. Of we de 20 effectief gaan zien, is niet zeker. We krijgen wel opnieuw vrij veel bewolking te zien waar de zon wel wat moeite mee heeft. Het blijft echter droog en net zoals op maandag verdwijnt de zon zeker niet volledig, ze gaat enkel schuil achter sluierwolken. Die zouden echter wel eens met veel meer kunnen zijn dan de modellen aangeven. We hebben immers ook weer te maken met een wolk Saharastof die in de hogere luchtlagen passeert en die zou de zon wel eens meer kunnen versluieren dan in de modellen zit. We zagen dat vorige maand ook al eens gebeuren.

Ook de nacht naar woensdag verloopt erg zacht, maar de bewolking neemt dan wel verder toe. De minima komen dan niet veel lager te zitten dan rond een 8 à 9 graden.

Overmorgen:

Woensdag zijn er nog meer wolken en kan er gaandeweg de dag eventueel eens wat regen of een bui vallen. Het is dan zwaar bewolkt waarbij de zon wel degelijk schuil blijft gaat achter de wolken. De regen die daarbij op de kaarten staat, wordt wel steeds minder. Hoe dichter die komt, hoe meer die neerslag verpietert. Veel meer dan een lokale lichte bui zal dat waarschijnlijk dan ook niet worden. Die ene bui kan echter wel een laagje Saharastof achterlaten … De maxima vallen enkele graden terug, maar kunnen toch nog altijd een 17-tal graden halen, misschien zelfs meer.

In de daaropvolgende nacht blijft het zacht met minima rond een 10-tal graden.

Later:

Donderdag is het weer een stuk rustiger. We zitten dan een beetje in een soort niemandsland tussen het wegtrekkende front en een uitloper van het Azorenhoog die dichterbij komt.

 

Ook later in de week houden we zachte temperaturen vast. De neerslag lijkt zich enkel tot woensdag te beperken. Waarschijnlijk blijft het tijdens de tweede helft van de week (zo goed als) droog. Tegen het eind van de week hebben de temperaturen de neiging om weer wat hoger te gaan oplopen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een vrij rustige dag met een zuid tot zuidoostelijke wind. Die voert warmere lucht aan waarbij de maxima al kunnen oplopen naar een 15 tot 17 graden. Er is flink wat ruimte voor de zon, al krijgt die gaandeweg wel steeds meer gezelschap van (vooral hoge) sluierwolken.

Geert, maandag 11 april, 10.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: