VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer actieve stormdepressie boven Schotland trekt richting Denemarken. Het laag heeft een erg actief front bij zich dat vanochtend (in de vroege ochtend) door onze regio zal trekken. Dat gaat gepaard met enige tijd zware neerslag en ook veel wind met felle rukwinden. Ook na passage van dat front krijgen we overdag nog de hele tijd met erg veel wind te maken uit een westelijke hoek. Er valt dan ook mogelijk nog een aantal buien. Ook op vrijdag hebben we nog met verschillende fronten te maken al zouden die dan toch weer eerder voor een zuidelijke koers boven Noord-Frankrijk kiezen waarna dan zaterdag in de koelere lucht nog enkele buien kunnen passeren. Tegen zondag komen we dan onder een wig van hoge luchtdruk terecht die ons tijdelijk in bescherming neemt en tegen begin volgende week in samenwerking met een nieuw laag boven de Britse Eilanden zelfs zorgt voor een opstoot van zeer warme lucht. Later volgende week blijven we dan in een zachte zuid tot zuidwestelijke stroming zitten. De pluim is daarbij ten opzichte van gisteren voor volgende week duidelijk flink opgewarmd. Het is nog te vroeg om dit allemaal voor waar aan te nemen, laat ons eerst maar beginnen met de eerste dagen van volgende week en dan kijken of deze trend morgen en in de runs van de komende dagen aangehouden wordt:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt in eerste instantie een zeer actieve storing doorheen onze regio. Die passeert in de vroege ochtend en trekt in lengte en breedte over onze provincies. Er zijn dan ook snel en eerst uitgebreide en lange perioden met soms intense neerslag. Die storing trekt wel vrij snel voorbij en in de loop van de ochtend al, wordt het opnieuw droger vanaf de kust. De achterzijde van de storing komt daar al rond 9-10 uur aan en trekt dan snel verder naar het zuidoosten, al blijft een bui of wat regen ook overdag zeker nog mogelijk. Daarbij wordt het ongeveer 10 graden, al heeft die temperatuur overdag eerder de neiging om wat te dalen. Het blijft ook erg winderig. Voor en tijdens de storing uit staat die wind uit het zuidwesten te blazen met rukwinden tot 90 km per uur aan zee en tot 70 km per uur landinwaarts. Tijdens en na de storing is het even wat rustiger, maar vanmiddag komt de wind weer opzetten uit een westelijke hoek met aan zee nog steeds rukwinden die tot rond een 80 à 90, boven land tot 60 à 70 km per uur kunnen halen.

In de nacht naar vrijdag blijft het zwaar bewolkt met mogelijk nog een lokale bui. De minima zitten dan rond een 6-tal graden. De westelijke wind neemt wel in kracht af.

Morgen:

Morgen staat alweer een volgende regenzone in de steigers, opnieuw met perioden van regen en vrij veel wind. Echter wordt die regenzone in de laatste runs wel weer meer boven Noord-Frankrijk berekend en blijft het bij ons langer of zelfs volledig droog. In de middag zou de regen vanaf het zuiden binnenschuiven, maar mogelijks raakt die niet veel verder dan het zuiden en het midden van de regio. De kust en het noorden kan het mogelijk morgen droog houden. Dat zal een beetje nowcasten worden. Het wordt wel nog wat koeler met maxima rond 6-7 graden. De naar west tot noordwest draaiende wind is dan wel fors afgenomen ten opzichte van vandaag.

In de avond en nacht is het wisselend bewolkt met eventueel nog een paar verspreide buien. Het kan dan wel flink afkoelen.

Overmorgen:

Op zaterdag zitten we in van oorsprong koelere lucht, maar toch halen we daarin alweer een 10 tot 12 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en mogelijk toch nog een aantal verspreide buien. De wind neemt verder af en wordt uiteindelijk veranderlijk van richting.

De nacht naar zondag verloopt rustig en koel. Veel meer dan een 0 tot 2-3 graden zullen we dan niet overhouden.

Later:

Zondag zorgt een naar zuid draaiende wind voor een aanvoer van zachtere lucht. Er is daarbij wel nog vrij veel bewolking aanwezig, maar het blijft droog. De temperaturen zitten in de lift en halen gemakkelijk een 13-14 graden.

Samenvatting:

Vanochtend trekt een forse storing door met erg veel en zware regen en ook veel wind. Die waait uit zuidwest en kan aantrekken tot 70 km per uur boven land en tot 90 km per uur aan zee. De storing trekt snel door. Na een tijdelijke afzwakking trekt de wind vanmiddag weer aan, draaiend van zuidwest naar west. Er zijn dan weer uitschieters mogelijk tot 90 km per uur aan zee en tot 70 km per uur boven land. Het wordt bij dat alles ongeveer 10 graden.

Geert, donderdag 07 april, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De vergeet-mij-nietjes bloeien: