VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ons weer wordt bepaald door lagedrukgebieden. Er ligt er eentje boven Scandinavië met kern in de buurt van de Baltische Staten. Een andere, voor ons van belang, ligt met kern ten noordwesten van Schotland en trekt richting Schotland. Rond deze lagedrukgebieden cirkelen nog tal van secundaire laagjes en tal van fronten en buienlijnen. Deze trekken de komende dagen één voor één over of net in onze buurt richting het oosten. Daarbij zitten we aanvankelijk nog in vrij zachte lucht, maar tegen morgen en vrijdag komen we aan de koele kant van de fronten terecht. Vandaag passeren alweer een paar fronten, maar het is vooral morgen (in de vroege ochtend) dat een zeer actief front door onze regio zal trekken. De eerdere onzekerheid voor donderdag is dan ook wat uit de kaarten waarbij inderdaad in de vroege ochtend een erg actief front passeert. Ook op vrijdag hebben we nog met verschillende fronten te maken waarna dan zaterdag in de koelere lucht nog enkele buien kunnen passeren. Tegen zondag komen we dan onder een wig van hoge luchtdruk terecht die ons tijdelijk in bescherming neemt en tegen begin volgende week in samenwerking met een nieuw laag boven de Britse Eilanden zelfs zorgt voor een opstoot van zeer warme lucht. Later volgende week blijven we dan in een zachte zuid tot zuidwestelijke stroming zitten:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen wordt ook weer een nattere dag. We blijven met storingen dicht in de buurt zitten en die zorgen weer voor veel wolken met perioden van regen. Vooral vanmiddag dag. Vanochtend is het eerst nog droog, maar wel zwaar bewolkt tot betrokken. Vanmiddag komen er dan van het noordwesten uit geleidelijk perioden met regen aan. Het gaat ook wat harder waaien met rukwinden van 50 km per uur boven land tot rond de 70 km per uur aan zee. Tegen vanavond zelfs mogelijk nog wat meer. De maxima vallen een beetje terug en zitten dan rond een graad of 10.

Ook in de nacht naar donderdag blijft het nat en regenachtig. Eerst is er nog wat regen, later volgt een meer droge periode, maar in de nanacht en vroege ochtend volgt dan een zeer actieve regenzone waarbij er heel veel regen kan vallen. Dat kan gemakkelijk om 10 tot 20 liter water per vierkante meter gaan. De nachtelijke minima zijn erg zacht en zitten rond een 8 graden. Er blijft ook vrij veel wind staan uit het zuidwesten met aan zee uitschieters die tot 80 km per uur kunnen halen.

Morgen:

De actieve storing voor donderdag zit dus weer in de kaarten. Die passeert in de vroege ochtend en trekt in lengte en breedte over onze regio. Er zijn dan uitgebreide en lange perioden met soms intense neerslag. Die storing trekt wel vrij snel voorbij en in de loop van de ochtend al, wordt het opnieuw droger, al blijft een bui of wat regen ook overdag zeker nog mogelijk. Daarbij wordt het ongeveer 10 graden, al heeft die temperatuur overdag eerder de neiging om wat te dalen. Het blijft ook erg winderig uit een westelijke hoek met aan zee nog steeds rukwinden die tot rond een 60 à 70 km per uur kunnen halen.

In de nacht naar vrijdag blijft het zwaar bewolkt met perioden van regen of buien. De minima zitten dan rond een 6-tal graden.

Overmorgen:

Vrijdag staat alweer een volgende regenzone in de steigers, opnieuw met perioden van regen en vrij veel wind. Het wordt nog wat koeler met maxima rond 6-7 graden. De naar west tot noordwest draaiende wind is wel afgenomen ten opzichte van donderdag.

In de avond en nacht is het wisselend bewolkt met eventueel nog een paar verspreide buien.

Later:

Op zaterdag zitten we in van oorsprong koelere lucht, maar toch halen we daarin alweer een 10 tot 12 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen en mogelijk toch nog een aantal verspreide buien.

Samenvatting:

Vandaag begint droog, maar zwaar bewolkt. Vanmiddag volgt er geleidelijk aan regen. Het wordt een tiental graden en de zuidwestelijke wind spant overdag flink aan. Aan zee zelfs met rukwinden tegen vanavond rond de 80 km per uur. Tegen morgenochtend loopt een zeer actief regenfront binnen met zware regenval.

Geert, woensdag 06 april, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: