ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied boven het zuiden van Zweden domineert de weerkaart en ons weer. De fronten van dat laag liggen boven onze omgeving en trekken in de loop van de dag opnieuw noordoostwaarts. De rest van de week installeert zich een stevige zonale westelijke stroming waarin volgende lagedrukgebieden één voor één onze richting op komen. Het wordt dan ook de hele week erg wisselvallig met regelmatig neerslag. Het is wel nog wat onzeker waar de meest actieve fronten op donderdag en vrijdag komen te liggen. Voor hetzelfde geld zit de meest actieve neerslag dan een stuk ten zuiden van ons, daar is nog enige onzekerheid over en dat kan voor ons weerbeeld op die dagen een vrij groot verschil maken. De eerste dagen van de week komen we daarbij aan de zachte kant van de fronten terecht met regelmatig regen. Tegen het eind van de week geraken we weer aan de koude kant van de fronten met opnieuw een stuk lagere temperaturen en zelfs weer kans op wat winterse neerslag. Na het weekeind komen we dan weer in zachtere lucht terecht. Het wordt dan veel stabieler met een zuidelijke stroming die erg zachte lucht zal aanvoeren. Deze drie fases zijn duidelijk in de pluim te zien: eerst vrij zacht, daarna kouder en tenslotte erg zacht. Dat alles gaat met de nodige neerslag gepaard, al lijken de meest extreme sommen er wel een beetje uit te gaan en is de totale neerslag in de pluim duidelijk opnieuw wat minder geworden. Merk ook de grote spreiding in neerslag op donderdag op wat te maken heeft met de onzekere ligging van het front zoals hiervoor net beschreven:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag volgt er eerst nog wat regen. Storingen trekken vanochtend nog vanuit het westen over onze regio en zorgen voor perioden met regen en buien. De maxima lopen verder op en halen overdag al een 12-tal graden. Het is ook vrij winderig uit een westelijke richting. Aan zee kunnen er nog steeds uitschieters van om en bij de 50 km per uur voorkomen, boven land is dat minder, maar ook daar waar de wind wat vlagerig. Later vanochtend wordt het geleidelijk droger vanaf de kust en vanmiddag overheersen dan de droge perioden met weliswaar veel wolken. Toch zijn er dan ook enkele kortere opklaringen met tijdelijk wat korte zonnige momenten.

In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met vrij zachte minima rond een 8-tal graden. De opnieuw meer naar zuidwest draaiende wind blijft matig waaien, aan zee vrij krachtig.

Morgen:

Morgen wordt weer een nattere dag. We blijven met storingen dicht in de buurt zitten en die zorgen ook morgen weer voor veel wolken met perioden van regen. Het gaat ook wat harder waaien met rukwinden van 50 km per uur boven land tot rond de 70 km per uur aan zee. De maxima vallen een beetje terug en zitten dan rond een graad of 10.

Ook in de nacht naar donderdag blijft het nat en regenachtig.

Overmorgen:

Donderdag leek tot gisteren nog een nog nattere dag te worden. Een erg actieve storing ligt dan in de buurt en trekt in lengte en breedte over onze regio. Er zijn dan uitgebreide en lange perioden met soms intense neerslag en het wordt ook weer kouder. De maxima vallen een aantal graden terug en zitten dan maar rond 7-8 graden meer als hoogste waarden. Het zou dan ook erg hard kunnen waaien.

Echter zijn er voor de donderdag meer onzekerheden in het weerbeeld geslopen. Het zou best kunnen dat deze actieve storingen boven het noorden van Frankrijk blijven haperen. In dat geval zou ons weerbeeld wel eens beter kunnen meevallen met lange droge perioden en minder wind. Het zal even afwachten worden welke kant het precies op zal gaan.

Later:

Vrijdag staat alweer een volgende regenzone in de steigers, opnieuw met perioden van regen en vrij veel wind. Het wordt nog wat koeler met maxima rond 6-7 graden en eventueel is zelfs wat winterse neerslag niet onmogelijk.

Samenvatting:

Het is vandaag eerst nat, later wordt het droger en vanmiddag zijn enkele schuchtere opklaringen mogelijk. Het is met maxima rond 12 graden wel vrij zacht geworden bij een goed doorstaande westelijke wind met aan zee uitschieters tot rond de 50 km per uur.

Geert, dinsdag 05 april, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: