DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden trekt zich geleidelijk verder en verder westwaarts terug naar het zuiden. Ten noorden daarvan komen lagedrukgebieden met hun storingen onze kant op. Een eerste laag dat boven het zuiden van Noorwegen ligt, trekt daarbij vandaag verder richting de Oostzee. De storingen van dat laag bereiken ons in de loop van de dag met regen, wind en zachtere temperaturen. De rest van de week installeert zich dan een zonale westelijke stroming waarin volgende lagedrukgebieden één voor één onze richting op komen. Het wordt dan ook de hele week erg wisselvallig met regelmatig neerslag. De eerste dagen van de week komen we daarbij aan de zachte kant van de fronten terecht met regelmatig regen. Tegen het eind van de week geraken we weer aan de koude kant van de fronten met opnieuw een stuk lagere temperaturen en zelfs weer kans op wat winterse neerslag. Na het weekeind komen we dan weer in zachtere lucht terecht. Deze drie fases zijn duidelijk in de pluim te zien: eerst vrij zacht, daarna kouder en tenslotte erg zacht. Dat alles gaat met de nodige neerslag gepaard, al lijken de meest extreme sommen er wel een beetje uit te gaan en is de totale neerslag in de pluim duidelijk wat minder geworden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt er regen. Een regenzone die zachtere lucht voorafgaat trekt in de loop van de dag van het noordwesten uit binnen en zorgt voor perioden met regen. Dat kan later op de dag zelfs vrij intense regen worden. De eerste druppels vallen daarbij ergens halfweg de ochtend vanaf de kust en trekken dan snel verder het land op zodat we al heel snel allemaal in de regen geraken. De temperaturen starten koud met 2 tot 4 graden en lopen later op tot rond een 8 à 9 graden. Tegen de late middag zelfs naar 10 graden. De naar zuidwest gedraaide wind waait opnieuw matig. Aan zee kan die vrij krachtig worden met uitschieters tot rond de 50 km per uur.

In de nacht naar dinsdag blijft het erg zacht met minima die niet meer onder de 9 graden uitkomen. Het blijft daarbij zwaar bewolkt tot betrokken en hier en daar valt er af en toe nog wat regen.

Morgen:

Morgen volgt er nog meer regen. Storingen trekken vanuit het westen over onze regio en zorgen voor perioden met regen en buien. De maxima lopen verder op en halen overdag al een 12-tal graden. Het is ook vrij winderig. Toch lijken op dinsdag tijdelijk de droge perioden met weliswaar veel wolken te kunnen overheersen.

In de nacht van dinsdag op woensdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met vrij zachte minima rond een 8-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt weer een erg natte dag. Actieve storingen trekken één voor één over onze regio, en zorgen voor veel regen en ook weer meer wind. De temperaturen blijven zacht en zitten rond een tiental graden.

Later:

Donderdag wordt zowaar een nog nattere dag. Een erg actieve storing ligt dan in de buurt en trekt in lengte en breedte over onze regio. Er zijn dan uitgebreide en lange perioden met soms intense neerslag en het wordt ook weer kouder. De maxima vallen een aantal graden terug en zitten dan maar rond 6-7 graden meer als hoogste waarden.

Samenvatting:

Vandaag start nog droog, maar dat duurt niet lang. Al snel volgen er vanaf de kust perioden met regen en overdag is het langdurig regenachtig. Het wordt zachter, tot 10 graden tegen de late middag / avond. De zuidwestelijke wind spant aan en wordt matig, aan zee vrij krachtig.

Geert, maandag 04 april, 06.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: