DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ten westen van de Britse Eilanden bevindt zich een hogedrukgebied met een uitloper die onze kant op komt. Boven Europa is de luchtdruk laat en bevinden er zich verschillende lagedrukgebieden. Dit hoog trekt zich geleidelijk wat westwaarts terug waardoor de stroming bij ons vandaag meer noord tot noordwest wordt en wat minder koude polaire lucht binnenlekt die de aanwezige arctische lucht geleidelijk aan vervangt. Daarin kunnen enkele buitjes voorkomen. Tegen maandag zakt het Britse hoog geleidelijk zuidwaarts weg. Ten noorden daarvan komen lagedrukgebieden met hun storingen onze kant op en het eerste laag bereikt ons in de loop van maandag met regen, wind en zachtere temperaturen. Begin volgende week installeert zich dan een zonale westelijke stroming waarin volgende lagedrukgebieden één voor één onze richting op komen. Het wordt volgende week dan ook erg wisselvallig met regelmatig neerslag. Mogelijk komen we daarbij tegen volgend weekend opnieuw aan de koude kant van de fronten terecht, maar dat is nog niet zeker. De operationele run toonde zo’n scenario tot gisteren tegen die tijd duidelijk, maar is daar vandaag toch al minder zeker van. Het blijft wel erg wisselvallig met vooral in de tweede weekhelft vrij veel regen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is nog een koude dag met lage maxima. Daarbij is het overdag landinwaarts eerst overwegend droog en halen we maxima rond 7-8 graden. De wind waait daarbij zwak uit noord tot noordwestelijke hoek en we krijgen een mix van wolken en opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en kan er op diverse plekken een licht winters getint buitje vallen. Aan zee is die kans er al van in de vroege ochtend en daar vallen er vooral in de ochtend enkele verspreide licht winterse buitjes.

In de nacht kan het landinwaarts nog even tot rond nul graden zakken, maar vanaf de kust loopt zachtere lucht binnen en gaandeweg de nacht lopen de temperaturen dan geleidelijk aan op. Ook de intussen naar zuidwest gedraaide wind neemt gaandeweg de nacht geleidelijk aan wat in kracht toe.

Morgen:

Morgen volgt er regen. Een regenzone die zachtere lucht voorafgaat trekt in de loop van de dag van het noordwesten uit binnen en zorgt voor perioden met regen. Dat kan later op de dag zelfs vrij intense regen worden. De temperaturen lopen later op tot rond een 8 à 9 graden. De naar zuidwest gedraaide wind waait opnieuw matig.

In de nacht naar dinsdag blijft het erg zacht met minima die niet meer onder 7-8 graden uitkomen en zelfs 9 à 10 graden kunnen vasthouden.

Overmorgen:

Dinsdag volgt er nog meer regen. Storingen trekken vanuit het westen over onze regio en zorgen voor perioden met regen en buien. De maxima lopen verder op en halen overdag al een 12-tal graden. Het is ook vrij winderig. Toch lijken op dinsdag tijdelijk de droge perioden met weliswaar veel wolken te kunnen overheersen.

Later:

Woensdag wordt weer een erg natte dag. Actieve storingen trekken één voor één over onze regio, en zorgen voor veel regen en ook weer meer wind. De temperaturen blijven zacht en zitten rond een tiental graden.

Samenvatting:

Vandaag wisselen landinwaarts eerst brede opklaringen met flink wat zon af met wat wolkenvelden. Aan zee is er meer bewolking met kans op enkele winterse buien. We halen daarbij een 8-tal 8 graden bij een flink afgezwakte naar noord tot noordwest draaiende wind. Gaandeweg de dag neemt de bewolking toe en stijgt overal de kans op een winters getinte bui.

Geert, zondag 03 april, 10.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: