DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf Groenland heeft een uitloper naar de Britse Eilanden. Boven Midden Europa vormt zich een uitgebreid lagedrukgebied. Een complexe frontale zone die de scheiding vormt tussen arctische lucht ten noorden van ons en zachtere lucht ten zuiden, ligt de komende 24 uur boven onze omgeving. Tegen het eind van de week en in het weekeind gaat het Groenlandse hoog zich weer meer richting de Britse Eilanden verplaatsen en komt uiteindelijk ten (noord)westen van die Britse Eilanden terecht. Samen met de depressie boven het midden van Europa, sturen beide dan in een eerst noordoostelijke stroming erg koude lucht onze kant op. De pluim toont daarbij enkele erg koude dagen en nog steeds enkele (erg) koude nachten. Er is daarbij nog steeds één nacht die onze volle aandacht verdient: die van zaterdag op zondag. Nog steeds is het Europese model hier wel zeer extreem en ook niet geloofwaardig. Als we de pluim letterlijk nemen, dan komen we nog altijd op matige vorst uit en dat scenario weiger ik te geloven. Het Europese model is echt wel zeer extreem en veel veel kouder dan andere modellen en rekent waarschijnlijk met een sneeuwdek. Het zal eerder lichte nachtvorst zijn. Zondag is dan een overgangsdag naar een ander weerbeeld volgende week dat zich kenmerkt door een inzettende wisselvalligheid in een westelijke stroming met regelmatig regen en vooral geleidelijk aan weer zachtere temperaturen naarmate de week vordert. Het koude intermezzo zal dan ook maar van zeer korte duur zijn.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De verwachting voor vandaag en morgen is de laatste 24 uur fors gewijzigd. We komen onder een front terecht dat de scheiding vormt tussen de nog relatief zachte lucht waar we ons tot gisteren nog in bevonden en veel koudere lucht die vanaf het noorden op ons afkomt. Het is dan ook de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken en door een nog wat verder aantrekkende noordelijke tot noordoostelijke wind voelt het ook erg koud aan. Aan zee kan die wind een 5-6 Bft halen. Boven land per momenten een 4. De temperaturen die sowieso niet hoog geraken, zullen daardoor extra koud aanvoelen.

Verder zijn er vanaf de ochtend perioden met regen. Eventueel kan tijdens een periode met wat meer intense neerslag tijdelijk wat natte of smeltende sneeuw te zien zijn, maar niets dat blijft liggen. Vanmiddag is er zelfs een tijdelijk drogere periode met mogelijk een heel spaarzame opklaring. De temperaturen zitten daarbij vanochtend eerst rond 3-4 graden. In intense neerslag mogelijk wat minder. Vanmiddag loopt het kwik tijdelijk op naar een 6 à 7 graden.

In de late avond en nacht naar vrijdag draait nog een extra neerslaggebied in vanaf het oosten. Die neerslag gaat over in natte, smeltende sneeuw en sneeuw. Tijdens de neerslag zakt het kwik naar amper 1-2 graden. Aan zee rond een 2-3 graden. Er staat ook overal een felle wind uit een noordoostelijke tot noordelijke richting en die maakt het erg guur. Door de intensiteit van de neerslag kan de sneeuw landinwaarts dan ook tijdelijk blijven liggen en ophopen. Er kan in Oost-Vlaanderen overal gemakkelijk een paar cm blijven liggen. Dat zou lokaal zelfs tot 5 cm kunnen zijn. De sneeuw blijft vooral liggen op daken en andere oppervlaktes, wagens en op vegetatie en gras. Op wegen en blote grond lukt dat moeilijker omdat de bodemtemperaturen te hoog zijn. Ook in West-Vlaanderen kan er tijdelijk sneeuw blijven liggen en ook daar kan dat landinwaarts tegen de ochtend lokaal tot een 5 cm zijn. Echter: hoe dichter naar de kust en naar het westen van de provincie toe, hoe minder er blijft liggen en vlak aan zee ligt er waarschijnlijk niets. Het is niettemin toch overal uitkijken voor mogelijke gladheid in de loop van de nacht!

Morgen:

Morgen start de dag nog met een wegtrekkende zone van sneeuw en natte of smeltende sneeuw. Aan zee wat regen. In de loop van de ochtend wordt het droog en smelt de gevallen sneeuw geleidelijk aan overal weer weg. Overdag kan eventueel nog een lokaal buitje vallen. Het is daarbij eerst zwaar bewolkt tot betrokken, maar geleidelijk aan kunnen er toch wat opklaringen doorbreken. De maxima zitten laag en halen morgen niet veel meer dan 5-6 graden. Er staat ook nog steeds een gure en koude noordoostelijke wind die de gevoelstemperaturen flink wat lager zet.

In de nacht naar zaterdag blijft het wisselend tot zwaar bewolkt met nog steeds redelijk wat wind. De minima kunnen niettemin landinwaarts dalen tot rond of zelfs net onder het vriespunt. Aan zee en in het westen is het nog net licht positief.

 

Overmorgen:

Zaterdag wordt ook een koude dag met maxima die maar rond een 7-8 graden zitten. Het is dan overwegend droog al is vooral aan de kust een enkel winters buitje zeker niet uit sluiten. De felle noordoostelijke wind gaat liggen en draait meer naar het noorden. Er verschijnen gaandeweg ook meer opklaringen.

In de nacht naar zondag kan het in de opklaringen licht gaan vriezen. Tegen de ochtend is landinwaarts een -2 graden zeker mogelijk. Aan zee rond het nulpunt. Aan de grond is het nog wat kouder.

Later:

Zondag is nog een koude dag met lage maxima en ook in de nacht naar maandag nog minima rond het vriespunt. Daarbij is het zondag overdag overwegend droog en halen we maxima rond 7-8 graden. De wind waait dan zwak uit noord tot noordwestelijke hoek en we krijgen een mix van wolken en opklaringen.

Samenvatting:

Het is vandaag grijs en bewolkt met in de ochtend eerst wat verspreide regen, mogelijk wat lokale natte sneeuw. Vervolgens krijgen we een drogere periode met later in de middag weer kans op wat regen. De maxima lopen op van 3-4 graden bij de start van de dag tot 6-7 graden vanmiddag. In neerslag tijdelijk en lokaal mogelijk iets minder. Verder komt er een felle wind te staan uit het noordoosten die zorgt voor een erg guur gevoel.

Vanavond en vannacht gaat het sneeuw en die kan landinwaarts blijven liggen, lokaal zelfs tot 5 cm. Zie ook de uitgebreide dagbespreking hogerop.

Geert, donderdag 31 maart, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: