VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen een hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden en een lagedrukgebied boven Midden Europa, voert een noordoostelijke stroming erg koude lucht aan. In de bovenluchten bevindt zich boven Frankrijk nog een klein lagedrukgebied dat geleidelijk verder zuidwaarts trekt. Daaromheen ligt een neerslagzone met voornamelijk sneeuw die ook geleidelijk ons aandachtsgebied zal verlaten. Daarachter komen we dit weekend in een koude noord tot noordoostelijke stroming terecht waarin vooral aan zee nog enkele buien kunnen opduiken. Tegen maandag zakt het Britse hoog geleidelijk zuidwaarts weg. Ten noorden daarvan komen lagedrukgebieden met hun storingen onze kant op en het eerste laag bereikt ons in de loop van maandag met regen, wind en zachtere temperaturen. Begin volgende week installeert zich dan een zonale westelijke stroming waarin volgende lagedrukgebieden één voor één onze richting op komen. Het wordt volgende week dan ook erg wisselvallig met regelmatig neerslag. Mogelijk komen we daarbij later volgende week opnieuw aan de koude kant van de fronten terecht, maar dat is nog niet zeker. De operationele run toont zo’n scenario tegen het eind van de week, maar vindt in het ensemble eigenlijk niet zoveel steun daarvoor:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Nooit april zo goed,
of het sneeuwt een volle hoed.”

Een weerspreuk uit de oude doos. Het is er trouwens eentje die je terugvindt in mijn boek Weerzeggerij. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar en je vindt meer info daarover via deze link: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/ . Al zeg ik het zelf, maar het boek is zeker de moeite waard om aan te schaffen en loodst je dag na dag doorheen het weerjaar aan de hand van weerspreuken en allerlei andere weerweetjes.

Het is dus heus helemaal niet verwonderlijk dat we in april nog met winterse prikjes te maken krijgen. Dit is van alle tijden en komt ook in deze tijden van klimaatopwarming zeker en vast nog voor. April is immers de overgangsmaand tussen de winter die achter ons ligt en de lente / zomer die in de steigers staan en in deze maand van het jaar kunnen we zowel hele warme lucht tot bij ons krijgen vanuit het zuiden, als hele koude noordelijke uitbraken met arctische lucht zoals we nu mee te maken hebben. Men wist dat vroeger ook al goed, vandaar dat er heel wat (wijze) weerspreuken te vinden zijn rond koude in april (maar ook rond warmte). Trouwens, ook vorig jaar kregen we met sneeuw in april te maken. Veel plaatsen werden vorig jaar op 6 april ook wakker met het witte spul op de grond …

Vandaag start de dag met een wegtrekkende zone van sneeuw en natte of smeltende sneeuw. Aan zee wat regen. In de loop van de (late) ochtend wordt het droog vanaf de kust en het noorden en smelt de gevallen sneeuw geleidelijk aan overal weer weg. Overigens is het niet zo dat er overal een sneeuwdek gevormd is. De bodem is warm en daardoor heeft de sneeuw moeite om te blijven liggen op wegen en blote grond. Daar lukt dat amper en op de meeste plekken zelfs niet. Ook in warmere stedelijke omgevingen ligt er veel minder sneeuw dan op het platteland. Er is ook geen koude voorgeschiedenis geweest en het heeft voor de sneeuwval uit ook niet gevroren en dat zorgt ervoor dat veel van de gevallen sneeuw direct is weg gesmolten. Van zodra het licht wordt, gaat de sneeuw trouwens ook smelten door de diffuse stralen van de zon die door de wolken heen priemen. Ook al schijnt de zon dus niet rechtstreeks, ze gaat toch door de wolken heen zorgen voor afsmelting van de gevallen sneeuw.

Vanmiddag wordt het dan geleidelijk overal droog, al kan er dan toch eventueel nog een lokaal buitje vallen. Vooral aan de kust zou dat kunnen gebeuren en dat kan een winters buitje zijn. Het is daarbij eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken, maar geleidelijk aan kunnen er toch wat opklaringen doorbreken. De maxima zitten laag en halen vanmiddag niet veel meer dan 5-6 graden. Er staat ook nog steeds een gure en koude noordoostelijke wind die de gevoelstemperaturen flink wat lager zet. Aan zee is die nog krachtig met uitschieters tot 70 km per uur. Boven land eerst nog tot een 50 km per uur. Tegen vanavond is alle sneeuw overal al lang weer verdwenen.

In de nacht naar zaterdag blijft het wisselend tot zwaar bewolkt met nog steeds redelijk wat wind. De minima kunnen niettemin landinwaarts dalen tot rond of zelfs net onder het vriespunt. Aan zee en in het westen is het nog net licht positief. Tegen de ochtend neemt de wind af en kan het landinwaarts nog net even een -1 graad worden.

Morgen:

Morgen wordt ook een koude dag met maxima die maar rond een 7-8 graden zitten. Het is dan overwegend droog al is vooral aan de kust een enkel winters buitje zeker niet uit te sluiten. In de loop van de namiddag kunnen dat daar zelfs wat meer buitjes worden. De felle noordoostelijke wind gaat liggen en draait meer naar het noorden. Er verschijnen gaandeweg landinwaarts ook meer opklaringen.

In de nacht naar zondag kan het in de opklaringen licht gaan vriezen. Tegen de ochtend is landinwaarts een -2 graden zeker mogelijk, zelfs een -3 zal op vele plekken gehaald worden. Dat kan schade opleveren aan bloesems en jong plantgoed. Voorzorgen nemen daarvoor! Aan zee tegen de ochtend minima rond of net onder het nulpunt. Aan de grond is het nog wat kouder.

 

Overmorgen:

Zondag is nog een koude dag met lage maxima en ook in de nacht naar maandag nog landinwaarts minima rond het vriespunt. Later lopen die op.

Daarbij is het zondag overdag overwegend droog en halen we maxima rond 7-8 graden. De wind waait dan zwak uit noord tot noordwestelijke hoek en we krijgen een mix van wolken en opklaringen. Tegen het eind van de dag neemt de bewolking toe.

In de nacht kan het landinwaarts nog even tot rond nul graden zakken, maar vanaf de kust loopt zachtere lucht binnen en gaandeweg de nacht lopen de temperaturen dan geleidelijk aan op.

Later:

Maandag volgt er regen. Een regenzone die zachtere lucht voorafgaat trekt in de loop van de dag van het noordwesten uit binnen en zorgt voor perioden met regen. De temperaturen lopen later op tot rond een 8 à 9 graden.

Samenvatting:

Vanochtend sneeuwt het eerst nog op de meeste plaatsen. De sneeuw gaat over in smeltende sneeuw en uiteindelijk wordt het later vanochtend droog vanaf de kust en het noorden. Vanmiddag wordt het dan overal geleidelijk aan droog. De gevallen sneeuw smelt allemaal weg en de maxima lopen daarbij op tot rond een 5-6 graden. Er staat wel nog steeds een erg koude noordoostelijke wind, vooral aan de kust. Die zorgt voor een scherp koudegevoel. Later is eventueel aan zee weer een enkele winterse bui mogelijk.

Geert, vrijdag 01 april, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is krokussentijd, dus dat is wat we in de kijker zetten: