DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag krijgen we bescherming van een doortrekkend hogedrukgebied dat van west naar oost door omgeving passeert en dat zorgt vandaag en morgen voor rustig weer onder de vleugels van dat hoog. Het hoog trekt echter snel oostelijker en maakt vanaf zondag de weg vrij voor een stoet van actieve lagedrukgebieden die vanaf maandag en de hele volgende week over onze omgeving zullen trekken met perioden van regen en buien en dikwijls ook veel wind. Een stevige westcirculatie zeg dus maar waarin zelfs kans is op het ontstaan van stormlagen. We geraken daarbij vanaf maandag ook weer in erg zachte lucht met elke dag van de week weer dubbele cijfers. De enige kou die we in de pluim nog terugvinden is af en toe eens een wat koudere stralingsnacht als de omstandigheden daarvoor goed zijn (rustig en helder weer). Voor de rest is er van winter niets in de pluim terug te vinden:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag schuift het hogedrukgebied van de Azoren weer meer onze kant op. Dat zal er even voor zorgen dat storingen en buien van ons wegblijven. De dag start wel nog met een aantal wolkenvelden, maar er zijn ook al brede opklaringen. Overdag is het dan vrij zonnig met nog meer brede opklaringen en maxima rond een 8-tal graden bij een wat meer noordwest tot west gerichte wind. Die wind waait aanvankelijk nog matig, aan zee zelfs vrij krachtig. Daardoor zijn de minima de voorbije nacht wat hoger blijven zitten dan voorzien, rond een 4 tot 6 graden om de dag te starten. Overdag neemt de wind geleidelijk in kracht af en wordt ook wat meer westelijk van richting.

Vanavond is het helder en koelt het vervolgens snel af. In de nacht naar zaterdag kan het wat kouder worden met lichte nachtvorst. Tegen de ochtend zitten we rond -1 tot -2 graden met kans op wat lokale gladheid, maar aangezien de meeste wegen er droog bij liggen, zou dat toch erg beperkt moeten blijven.

Morgen:

Morgen krijgen we een vrij rustige dag. Na een koude start van de ochtend wordt het overdag opnieuw ongeveer 8 graden met flinke opklaringen en ook wat wolkenvelden. In de loop van de dag draait de wind geleidelijk naar een zuidelijke richting en waait zwak tot matig. Gaandeweg de dag duikt er geleidelijk ook wat meer bewolking op, vooral dan in de vorm van hoge sluierwolken.

In de nacht naar zondag is het dan wat minder koud doordat er al meer wind komt te staan uit het zuiden en er schuiven ook weer wat meer wolken binnen.

Overmorgen:

De nacht naar zondag wordt nog koud met wat vorst aan de grond, maar zondag overdag neemt de wind en bewolking toe op nadering van een nieuwe storing. Het is nog de vraag hoe snel die precies dichterbij zal komen en of we het nog de hele dag droog weten te houden. Waarschijnlijk lukt dat net niet, maar de timing van die regenzone is al een paar dagen een issue. Zoals het er nu naar uitziet, zou de regen ergens in de late middag / vooravond kunnen inzetten.

In de nacht naar maandag regent het dan wel degelijk overal.

Later:

Maandag zitten we achter een regenzone in onstabiele lucht. Daarin krijgen we een mengelmoes van wolken, opklaringen en een aantal buien. Er staat ook een pittige zuidwestelijke wind die zachte lucht aanvoert met maxima rond 11 graden.

Samenvatting:

Vandaag ziet er een stuk vriendelijker uit. We krijgen brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon en het blijft droog. Aanvankelijk is er nog flink wat wind uit het noordwesten, maar die neemt gaandeweg af. De maxima zitten rond 8 graden. Komende nacht gaat het lichtjes vriezen.

Geert, vrijdag 11 februari, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: