DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern in de buurt van de Alpen beïnvloedt ons weer vandaag in gunstige zin. Het houdt storingen even op een afstand en zorgt voor vrij helder en vrij rustig weer. Tussen IJsland en de Britse Eilanden ligt een lagedrukgebied. Dat heeft een storing die over de Britse Eilanden ligt en langzaam onze regio nadert. Die storing trekt pas in de loop van de nacht van zondag op maandag over onze omgeving. Tegen die tijd is het hogedrukgebied weg getrokken en staat op de Atlantische Oceaan een stevige westelijke stroming waarin tal van depressies en storingen aangevoerd worden die vanaf maandag één voor één over onze regio gaan trekken. Tegen het midden van de week krijgen we daarbij te maken met een stevig IJslands laag dat actieve randstoringen tot over het Noordzeegebied laat trekken. De komende week wordt dan ook een herfstig weerbeeld verwacht met dikwijls perioden van regen en/of buien en ook veel wind. Daarbij wordt wel de hele tijd erg zachte lucht aangevoerd met maxima die telkens gemakkelijk in de dubbele cijfers geraken. Af en toe zit er ook eens een wat koelere nacht tussen wanneer we dan net in wat koelere lucht met opklaringen terechtkomen:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een vrij rustige dag. Na een koude start van de ochtend met wat lichte vorst de voorbije nacht, wordt het overdag opnieuw ongeveer 8 graden met flinke opklaringen en ook wat wolkenvelden. In de loop van de dag draait de wind geleidelijk naar een zuidelijke richting en waait zwak tot matig. Gaandeweg de dag duikt er geleidelijk ook wat meer bewolking op, vooral dan in de vorm van hoge sluierwolken. Ook de wind kan later vandaag een tikkeltje gaan aantrekken.

In de nacht naar zondag is het dan wat minder koud doordat er al meer wind komt te staan uit het zuiden en er schuiven ook weer wat meer wolken binnen. Toch dalen de minima nog naar 1-2 graden en kan het aan de grond weer wat lichtjes gaan vriezen.

Morgen:

De nacht naar zondag wordt nog koud met wat vorst aan de grond, maar zondag overdag neemt de wind en bewolking toe op nadering van een nieuwe storing. De timing van die regenzone is al een paar dagen een issue, maar waarschijnlijk komt de regen er pas na zonsondergang aan en houden we het overdag nog netjes droog. Wel dus met een toename van zowel de wind als de bewolking. Het wordt daarbij tegen het eind van de dag een tiental graden.

In de nacht naar maandag regent het dan wel degelijk overal. Er zijn perioden met regen bij zachte minima van rond een 7 tot 8 graden.

Overmorgen:

Maandag zitten we achter een regenzone in onstabiele lucht. Daarin krijgen we een mengelmoes van wolken, opklaringen en een aantal buien. Er staat ook een pittige zuidwestelijke wind die zachte lucht aanvoert met maxima rond 11 graden.

Tegen de avond komt de atmosfeer tot rust en klaart het op. Daardoor kan het kwik in de nacht naar dinsdag weer tot net boven of rond het vriespunt zakken met kans op wat vorst aan de grond.

Later:

Dinsdag komt al een volgende actieve regenzone binnen met perioden van regen en vrij veel wind. Het blijft zacht met maxima rond 11-12 graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt een vrij aardige dag. Er is veel zon, al verschijnen er geleidelijk aan wel meer hoge sluierwolken in het weerbeeld. De wind zit daarbij in het zuiden en spant overdag ook langzaam wat aan. Maxima daarbij vanmiddag rond een 8 à 9 graden.

Geert, zaterdag 12 februari, 09.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: