VR

04/26/2024

Weertype

Weertype

| 12°

80 %

Windrichting

2-3 bft
We zitten met een aantal lagedrukgebieden die ons weer nog steeds in negatieve zin blijven beï [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 16°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel w [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 17°

60 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

MA

29 apr

Weertype

Weertype

| 17°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het Azorenhoog ligt nog steeds ten westen van de Britse Eilanden vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan. Boven Scandinavië en tussen IJsland en Schotland vinden we kernen van lagedrukgebieden terug. In onze omgeving ligt een koufront dat vanochtend van noordwest naar zuidoost door onze regio zal trekken waarachter we dan in wat minder zachte lucht terechtkomen. Morgen trekt eerstgenoemde hogedrukgebied naar onze omgeving en zorgt dan morgen en zaterdag voor rustig weer onder de vleugels van dat hoog. Het hoog trekt echter snel oostelijker en maakt vanaf zondag de weg vrij voor een stoet van actieve lagedrukgebieden die vanaf maandag en de hele volgende week over onze omgeving zullen trekken met perioden van regen en buien en dikwijls ook veel wind. Een stevige westcirculatie zeg dus maar waarin zelfs kans is op het ontstaan van stormlagen. We geraken daarbij vanaf maandag ook weer in erg zachte lucht met elke dag van de week weer dubbele cijfers. De enige kou die we in de pluim nog terugvinden is af en toe eens een wat koudere stralingsnacht als de omstandigheden daarvoor goed zijn (rustig en helder weer). Voor de rest is er van winter niets in de pluim terug te vinden:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Deze ochtend trekt er een zwak koufront door onze regio. Het raakt al snel zwaar bewolkt tot betrokken en we krijgen perioden met regen en/of buien. De wind blijft deze week een constante en zal daarbij weer redelijk goed doorwaaien. Later draait die naar het westen tot noordwesten en voert wat koelere lucht aan met maxima rond een 8-9 graden. In de namiddag komen er geleidelijk wel brede opklaringen binnenwandelen en trekt de regen landinwaarts weg.

In de avond en nacht wordt het licht tot wisselend bewolkt en kan het tijdens de opklaringen flink afkoelen. Op de meeste plaatsen tot net boven het vriespunt met kans op vorst aan de grond op vrij uitgebreide schaal tegen de ochtend. Er kan zich ook wat mist of nevel vormen.

Morgen:

Morgen schuift het hogedrukgebied van de Azoren weer meer onze kant op. Overdag is het dan vrij zonnig met brede opklaringen en maxima rond een 8-tal graden bij een wat meer noordwest tot west gerichte wind.

In de nacht naar zaterdag kan het wat kouder worden met lichte nachtvorst.

Overmorgen:

Zaterdag krijgen we een vrij rustige dag. Na een koude start van de ochtend wordt het overdag een 7 à 8 graden met flinke opklaringen en ook wat wolkenvelden. In de loop van de dag draait de wind geleidelijk naar een zuidelijke richting en waait zwak tot matig.

In de nacht naar zondag is het dan wat minder koud doordat er al meer wind komt te staan uit het zuiden en er schuiven ook weer wat meer wolken binnen.

Later:

De nacht naar zondag wordt nog koud met wat vorst aan de grond, maar zondag overdag neemt de wind en bewolking toe op nadering van een nieuwe storing. Het is nog de vraag hoe snel die precies dichterbij zal komen en of we het nog de hele dag droog weten te houden. Waarschijnlijk niet. Na zondag wordt het volgende week compleet herfst met dikwijls veel regen en wind.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we in de ochtend eerst de doortocht van een regenzone met wat regen en/of buien. In de namiddag schuiven er vervolgens geleidelijk opklaringen binnen. De maxima zitten daarbij nog rond een 8-tal graden bij een naar west tot noordwest draaiende en matige tot vrij krachtige wind, zeker aan zee kan die tijdelijk weer goed doorwaaien.

Geert, donderdag 10 februari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: