DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien nog steeds twee grote weersystemen op de Europese weerkaarten. Het Azorenhoog ligt nog steeds vrij noordelijk op de Atlantische Oceaan terwijl ten noorden daarvan een stevige westcirculatie staat onder aanvoer van een diepe depressie bij IJsland. Dat laag heeft een golvend koufront dat nog steeds ten noorden van ons ligt en de Nederlandse wadden nadert. Vandaag zitten we daarbij weer meer onder invloed van een mobiele wig van hoge luchtdruk en morgenochtend pas passeert dan dat zwakke koufrontje. Tegen het eind van de week komt het hoog meer over onze omgeving te liggen wat zou uitlopen op een rustig weekend in wat koelere lucht met vooral wat koudere nachten. Overdag is het dan wel telkens vrij zonnig en een stuk zachter. Na volgend weekeind en vanaf zondag al eigenlijk zouden we weer meer in een westelijke circulatie terechtkomen naar de tweede helft van de maand toe. Volgende week zal in het teken staan van regen en wind, dikwijls veel regen en veel wind en daarmee lijkt het doek voor een eventuele winterse periode ook in deze maand definitief te vallen en zal geen enkele van de drie wintermaanden ook maar iets gepresteerd hebben dat nog maar in de verste verten op echte winter lijkt …

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het tijdelijk weer wat beter. Een mobiele wig van hoge luchtdruk zorgt voor wat meer opklaringen en houdt storingen even op een afstand. Toch zijn er ook nog altijd erg veel wolken aanwezig. Vooral vanochtend dan. Zelfs wat lichte (mot)regen of een licht buitje zijn niet onmogelijk, vooral aan de oostkust en in het noorden van de regio. Vanmiddag stijgt de kans op wat opklaringen, maar verwacht er niet teveel van. De wolken blijven echt wel overheersen. Het is ook nog altijd vrij zacht met maxima rond 11-12 graden. Er blijft wel ook toch een goed doorstaande zuidwestelijke wind staan.

In de nacht verandert er weinig aan het weerbeeld. De bewolking neemt gaandeweg wel toe en tegen de ochtend kan er wat regen vallen. De minima dalen naar een vrij zachte 7 tot 8-tal graden.

Morgen:

Morgenochtend trekt er een zwak koufront door onze regio. Het raakt al snel zwaar bewolkt tot betrokken en we krijgen perioden met regen en/of buien. De wind blijft deze week een constante en zal ook morgen redelijk goed doorwaaien. Later draait die naar het westen tot noordwesten en voert wat koelere lucht aan met maxima rond een 8-9 graden. In de namiddag komen er geleidelijk wel brede opklaringen binnenwandelen.

In de avond en nacht wordt het licht tot wisselend bewolkt en kan het tijdens de opklaringen flink afkoelen. Lokaal tot rond het vriespunt met kans op vorst aan de grond op vrij uitgebreide schaal tegen de ochtend. Er kan zich ook wat mist of nevel vormen.

Overmorgen:

Vrijdag schuift het hogedrukgebied van de Azoren weer meer onze kant op. Overdag is het dan vrij zonnig met brede opklaringen en maxima rond een 8-tal graden bij een wat meer noordwest tot west gerichte wind. In de nacht naar zaterdag kan het wat kouder worden met lichte nachtvorst.

Later:

Zaterdag krijgen we een vrij rustige dag. Na een koude start van de ochtend wordt het overdag een 7 à 8 graden met flinke opklaringen en ook wat wolkenvelden. In de loop van de dag draait de wind geleidelijk naar een zuidelijke richting en waait zwak tot matig.

Samenvatting:

Vandaag start net als gisteren weer grijs en erg zacht. Overdag blijven de wolken overheersen met in de namiddag toch ook wat opklaringen. Het wordt dan gemakkelijk 11 tot 12 13 graden. De zuidwestelijke wind blijft daarbij matig waaien, aan zee soms vrij krachtig.

Geert, woensdag 09 februari, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: