WO

05/01/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

DO

2 mei

Weertype

Weertype

10° | 17°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lu [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

70 %

Windrichting

3-4 bft
Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het dr [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

3 bft
Zaterdag is een redelijke dag. Zeker de eerste helft van de dag verloopt droog, later zou er ku [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een nog altijd goed uitgebouwd Azorenhoog schuift vandaag wat meer richting Europa. Het ligt met zwaartepunt boven het Iberisch Schiereiland en Frankrijk. Boven IJsland vinden we de tegenspeelster van dienst terug: een erg diep lagedrukgebied. Dat laag heeft een storing bij zich waarvan het warmtefront de voorbije nacht over onze omgeving trok. Daarachter komen we vandaag in erg zachte, maar opnieuw vochtige lucht terecht. Het koufront van dit laag blijft net ten noorden van de wadden slepen en zal pas tegen donderdagochtend door onze regio trekken. Tot die tijd zitten we dan in een brede warme sector. Morgen zitten we dan weer onder invloed van een volgende mobiele wig van hoge luchtdruk en donderdagochtend pas passeert dan dat zwakke koufrontje. Tegen het eind van de week komt het hoog meer over onze omgeving te liggen wat zou uitlopen op een rustig weekend in wat koelere lucht met vooral wat koudere nachten. Het Europese model haalt vandaag duidelijk flink bakzeil (zoals verwacht) wat die koude nachten betreft: er zijn er nu nog drie over waarvan enkel de nacht van vrijdag op zaterdag nog enkele graden vorst te zien geeft. Overdag is het dan wel telkens vrij zonnig en een stuk zachter. Na volgend weekeind en vanaf zondag al eigenlijk zouden we weer meer in een westelijke circulatie terechtkomen naar de tweede helft van de maand toe. Volgende week zal in het teken staan van regen en wind, dikwijls veel regen en veel wind en daarmee lijkt het doek voor een eventuele winterse periode ook in deze maand definitief te vallen en zal geen enkele van de drie wintermaanden ook maar iets gepresteerd hebben dat nog maar in de verste verten op echte winter lijkt …

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een zwaar bewolkte dag met eerst nog kans op wat lichte regen of een drupje motregen, maar veel zal dat niet zijn. Vele plekken houden het ook gewoon droog. Later is het dan zeker en vast droger of volledig droog met veel wolken, maar later toch ook met af en toe een korte opklaring, maar de bewolking blijft toch overheersen. Toch zitten er vanmiddag op vele plekken wel wat opklaringen aan te komen, zeker in de west- en noordwestelijke regio’s. Meer naar het binnenland overheersen de wolken meer. De maxima zitten daarbij vanochtend al rond een zachte 10 tot 12 graden bij een nog steeds goed doorstaande zuidwestelijke wind. Vanmiddag kan het kwik lokaal zelfs tot een 13-tal graden doorlopen.

Ook de nacht van dinsdag op woensdag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met weinig opklaringen. De minima zitten dan rond een 8 tot zelfs 9 graden.

Morgen:

Morgen wordt het tijdelijk weer wat beter. Een mobiele wig van hoge luchtdruk zorgt voor wat meer opklaringen en houdt storingen even op een afstand. Het is ook nog altijd vrij zacht met maxima rond 11-12 graden en tijdelijk zijn er wat meer opklaringen mogelijk. Er blijft wel ook dan toch een goed doorstaande zuidwestelijke wind staan.

In de nacht verandert er weinig aan het weerbeeld. De bewolking neemt gaandeweg wel toe en tegen de ochtend kan er wat regen vallen.

Overmorgen:

Donderdagochtend trekt er een zwak koufront door onze regio. Het raakt al snel zwaar bewolkt tot betrokken en we krijgen perioden met regen en/of buien. De wind blijft deze week een constante en zal ook donderdag redelijk goed doorwaaien. Later draait die naar het westen tot noordwesten en voert wat koelere lucht aan met maxima rond een 8-9 graden.

In de avond en nacht wordt het licht tot wisselend bewolkt en kan het tijdens de opklaringen flink afkoelen. Lokaal tot rond het vriespunt met kans op vorst aan de grond op vrij uitgebreide schaal tegen de ochtend.

Later:

Vrijdag schuift het hogedrukgebied van de Azoren weer meer onze kant op. Overdag is het dan vrij zonnig met brede opklaringen en maxima rond een 8-tal graden bij een wat meer noordwest tot west gerichte wind. In de nacht naar zaterdag kan het wat kouder worden met lichte nachtvorst.

Samenvatting:

Vandaag start grijs en erg zacht. Overdag blijven de wolken overheersen met in de namiddag toch ook wat opklaringen, vooral in de noordwestelijke helft. Het wordt dan gemakkelijk 11 tot 12, lokaal zelfs 13 graden. De zuidwestelijke wind blijft daarbij matig waaien, aan zee soms vrij krachtig.

Geert, dinsdag 08 februari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: