ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien ook vandaag nog steeds dezelfde tweedeling op de weerkaarten: een stevig Azorenhoog op de oceaan dat eigenlijk vrij noordelijk ligt en van tijd tot tijd uitlopers richting Europa stuurt of zelf wat dichterbij komt. Anderzijds zien we ten noorden van dit hoog een zeer stevige westcirculatie waarin diepe depressies vanaf IJsland richting Scandinavië lopen. Doordat het Azorenhoog zich af en toe wat terugtrekt, maakt het de weg vrij voor lagedrukgebieden en hun fronten om van tijd tot tijd ook over onze omgeving te trekken. Dat was gisteren het geval. Vandaag krijgen we een veel rustiger dag waarbij tijdelijk een wig van hogedruk ons weer wat in positieve zin beïnvloedt. Tegen de avond arriveert dan al een volgende warmtefront dat vannacht en morgen met veel wolken en wat lichte neerslag over onze regio trekt. Woensdag zitten we dan weer onder invloed van een volgende mobiele wig en donderdag passeert alweer een zwak frontje. Tegen het eind van de week komt het hoog meer over onze omgeving te liggen wat zou uitlopen op een rustig weekend in wat koelere lucht met vooral wat koudere nachten. Het Europese model blijft hier halsstarrig erg scheutig in met enkele vriesnachten. Andere modellen gaan hier nog steeds veel minder of niet in mee, dus voorzichtigheid is hierover wel geboden al zal het rond en in het weekeind in de nachten waarschijnlijk wel tot lichte vorst kunnen komen, maar is het overdag vrij zonnig en een stuk zachter. Na volgend weekeind zouden we weer meer in een westelijke circulatie terechtkomen naar de tweede helft van de maand toe en daarmee lijkt het doek voor een eventuele winterse periode ook in deze maand definitief te vallen en zal geen enkele van de drie wintermaanden ook maar iets gepresteerd hebben dat nog maar in de verste verten op echte winter lijkt …

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag overdag is er eerst ruimte voor een aantal opklaringen. De dag start immers met brede opklaringen en temperaturen die gedaald zijn tot rond een 4-tal graden. Het vriest nergens, ook niet aan de grond. Daarvoor staat er nog teveel wind. Overdag verschijnen er geleidelijk aan weer meer wolkenvelden, al blijft er nog tot laat in de middag ook flink wat ruimte voor zonnige momenten. Later vanmiddag is er echter opnieuw veel bewolking. Die neemt uiteindelijk zelfs weer fors toe op nadering van een volgende storing waarbij er dan tegen de avond weer wat regen kan vallen. De maxima zitten rond een 8 à 9 graden en er staat ook weer redelijk wat wind. Aanvankelijk komt die nog uit een westelijke hoek en waait aan de kust nog vrij krachtig tot krachtig. Boven land is die matig tot vrij krachtig. Later, in de loop van de latere middag draait die weer meer naar het zuidwesten.

In de avond en nacht is het licht regenachtig bij zachte minima rond 6-7 graden. Die worden in het begin van de nacht al bereikt. Later in de nacht gaan de minima geleidelijk aan weer omhoog. Het blijft matig waaien uit het zuidwesten. Aan zee nog steeds soms vrij krachtig. Er kan gedurende de nacht af en toe wat lichte regen of motregen vallen, maar geen grote hoeveelheden.

Morgen:

Morgen wordt een zwaar bewolkte dag met eerst nog kans op wat lichte regen. Later is het droger of volledig droog met veel wolken, maar later toch ook met af en toe een korte opklaring, maar de bewolking blijft toch overheersen. De maxima zitten daarbij rond een zachte 10 tot 12 graden bij een nog steeds goed doorstaande zuidwestelijke wind.

Ook de nacht van dinsdag op woensdag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met weinig opklaringen. De minima zitten dan rond een 6-7 graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt het tijdelijk weer wat beter. Een mobiele wig van hoge luchtdruk zorgt voor wat meer opklaringen en houdt storingen even op een afstand. Het is ook nog altijd vrij zacht met maxima rond 10-11 graden en tijdelijk zijn er wat meer opklaringen mogelijk. Er blijft wel ook dan toch een goed doorstaande zuidwestelijke wind staan.

In de nacht verandert er weinig aan het weerbeeld.

Later:

Donderdag trekt er een zwak koufront door onze regio. Het raakt al snel zwaar bewolkt tot betrokken en we krijgen perioden met regen en/of buien. De wind blijft deze week een constante en zal ook donderdag redelijk goed doorwaaien. Later draait die naar het westen tot noordwesten en voert wat koelere lucht aan met maxima rond een 8-9 graden.

Samenvatting:

Vandaag is het veel rustiger dan gisteren. Niettemin waait de wind nog matig tot vrij krachtig boven land, vrij krachtig tot krachtig aan zee. Eerst is er veel zon, later neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe. De maxima halen een 8 à 9 graden. Tegen de avond raakt het betrokken.

Geert, maandag 07 februari, 06.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: