VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien steeds dezelfde tweedeling op de weerkaarten: een stevig Azorenhoog op de oceaan dat eigenlijk vrij noordelijk ligt en van tijd tot tijd uitlopers richting Europa stuurt of zelf wat dichterbij komt. Anderzijds zien we ten noorden van dit hoog een zeer stevige westcirculatie waarin diepe depressies vanaf IJsland richting Scandinavië lopen. Doordat het Azorenhoog zich af en toe wat terugtrekt, maakt het de weg vrij voor lagedrukgebieden en hun fronten om van tijd tot tijd ook over onze omgeving te trekken. Zoals vandaag. Vandaag is een diepe Noorse depressie onze gangmaakster. Ze stuurt ons weer aan en trekt enkele fronten in lengte en breedte over onze omgeving. Daarin ontstaat ook een golf die vandaag voor nog meer regen en wind zorgt. Na de passage van dit frontensysteem krijgen we morgen tijdelijk een wig van hogedruk die ons weer wat in positieve zin beïnvloedt. Tegen morgenavond arriveert dan al een volgende warmtefront dat dinsdag met veel wolken en wat lichte neerslag over onze regio trekt. Woensdag zitten we dan weer onder invloed van een volgende mobiele wig en donderdag passeert alweer een zwak frontje. Tegen het eind van de week komt het hoog meer over onze omgeving te liggen wat zou uitlopen op een rustig weekend in wat koelere lucht met vooral wat koudere nachten. Het Europese model blijft hier erg scheutig in met enkele vriesnachten. Andere modellen gaan hier nog steeds niet in mee, dus voorzichtigheid is hierover wel geboden. Na volgend weekeind zouden we weer meer in een westelijke circulatie terechtkomen.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal er een erg actieve storing door onze regio trekken. Die arriveert in de ochtend en trekt dan gedurende de dag over onze streken met perioden van soms intense regen. Er kan alles bij elkaar gemakkelijk een 10 tot 15 liter water per vierkante meter gaan vallen in West-Vlaanderen, lokaal mogelijk zelfs nog meer. Zeker landinwaarts. In Oost-Vlaanderen kunnen de neerslaghoeveelheden nog wat hoger liggen en oplopen naar 20-25 liter water per vierkante meter. Zeker verder landinwaarts want hoe verder landinwaarts, hoe groter de neerslaghoeveelheden worden. Het wordt ook weer flink zachter met maxima rond 11 graden. De regen houdt een groot deel van de dag aan, maar in de namiddag komen er geleidelijk drogere perioden vanuit het noordwesten. Er staat ook weer erg veel wind. Die kan opnieuw vrij krachtig tot krachtig worden, zelfs tijdelijk hard aan zee. Eerst uit zuidwest, later draaiend naar west tot noordwest. Er zijn vooral later in de middag ook forse rukwinden mogelijk die tot wel 80 km per uur kunnen aantrekken landinwaarts. Aan zee tot wel 90 à 100 km per uur! Na de regen volgen in de late middag nog een aantal pittige buien, mogelijk zelfs met hagel en onweer.

In de avond vallen er eerst nog buien met kans op hagel en onweer en forse windstoten. Zeker aan zee en in het westen. In de nacht naar maandag is het dan geleidelijk aan wat rustiger met eerst nog kans op een bui, later is het droog. De minima dalen tegen de ochtend naar een 4-5 graden terwijl de wind daarbij langzaam afneemt.

Morgen:

Morgen overdag is er eerst ruimte voor een aantal opklaringen. Later is er echter opnieuw veel bewolking. Die neemt zelfs weer fors toe op nadering van een volgende storing waarbij er dan tegen de avond weer wat regen kan vallen. De maxima zitten rond een tiental graden en er staat ook weer redelijk wat wind die weer draait naar het zuidwesten.

In de avond en nacht is het licht regenachtig bij zachte minima rond 6-7 graden.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een zwaar bewolkte dag met kans op wat lichte regen, maar later toch ook met af en toe een korte opklaring, maar de bewolking blijft toch overheersen. De maxima zitten daarbij rond een zachte 10 tot 12 graden bij een nog steeds goed doorstaande zuidwestelijke wind.

Later:

Woensdag wordt het tijdelijk weer wat beter. Een mobiele wig van hoge luchtdruk zorgt voor wat meer opklaringen en houdt storingen even op een afstand. Het is ook nog altijd vrij zacht met maxima rond 10-11 graden en tijdelijk zijn er wat meer opklaringen mogelijk.

Samenvatting:

Vandaag wordt een complete herfstdag. Er valt zeer veel regen (zie dagbespreking) en ook de wind speelt fors op. Die kan vrij krachtig tot krachtig worden, aan zee zelfs hard tot stormachtig uit het zuidwesten. Het is wel zacht met maxima rond 11 graden. Later vanmiddag wordt het droger, maar dan kunnen weer enkele forse buien gaan vallen, zelfs met kans op hagel en onweer.

Geert, zondag 06 februari, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: