DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen hogedruk ten zuidwesten van ons en diepe lagedrukgebieden op noordelijke breedtes, zitten we nog steeds in een erg zachte, stevige west tot zuidwestelijke stroming. We zien op de weerkaarten diverse erg diepe depressies die op noordelijke breedtes van west naar oost over de Atlantische Oceaan trekken. Ook tijdens het weekend verandert er niet veel aan deze situatie waarbij we steeds op de noordflank van het Azorenhoog blijven zitten. Dat heeft dan eerst wel de neiging om dichterbij te komen zodat we op zaterdag tijdelijk met meer en bredere opklaringen te maken krijgen. Tegen zondag zal dan echter weer een actievere storing doorkomen met meer regen en wind. Daarna breidt het Azorenhoog zich weer in onze richting uit. Op langere termijn zien we in de pluim meer een zogenaamde ‘zaagtand’beweging ontstaan met koelere nachten, maar overdag zachte maxima. Dat wijst op een meer open weerbeeld onder invloed van hogedrukgebieden met meer ruimte voor de zon overdag, maar wel wat afkoeling in de nachten. Het Europese model lijkt hierbij wel wat enthousiast met die nachtelijke afkoeling, zeker naar volgend weekend toe. Andere modellen zijn veel milder.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we eerst nog met een vrij open weerbeeld met brede opklaringen en flink wat ruimte voor zonnige perioden. De dag is daarbij zoals verwacht ook aan de koude kant gestart met wat lichte vorst aan de grond. De temperaturen lopen daarbij echter snel weer op naar een 8 à 9 graden. Overdag neemt gaandeweg de bewolking weer wat toe, maar er blijft nog tot de avond ruimte voor wat zonnige momenten. De zuidwestelijke wind spant geleidelijk ook weer wat aan. Die wordt tegen het eind van de dag aan zee toch wel vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar zondag zijn er meer wolken en is het dan weer minder koud. Er kan dan ook weer wat lichte regen gaan vallen, zeker naar de ochtend toe. Minima rond een 6-tal graden.

Morgen:

Morgen zal er nog een erg actieve storing door onze regio trekken. Die arriveert in de ochtend en trekt dan gedurende de dag over onze streken met perioden van soms intense regen. Er kan alles bij elkaar gemakkelijk een 10 tot 15 liter water per vierkante meter gaan vallen, lokaal mogelijk zelfs nog meer. Zeker landinwaarts. Het wordt ook weer flink zachter met maxima rond 11 graden. De regen houdt een groot deel van de dag aan, maar in de namiddag komen er geleidelijk drogere perioden vanuit het noordwesten. Er staat ook weer erg veel wind. Die kan opnieuw vrij krachtig tot krachtig worden, zelfs tijdelijk hard aan zee. Eerst uit zuidwest, later draaiend naar west tot noordwest. Er zijn vooral later in de middag ook forse rukwinden mogelijk die tot wel 80 km per uur kunnen aantrekken. Na de regen volgen morgen in de late middag nog een aantal pittige buien, mogelijk zelfs met hagel en onweer.

In de avond en nacht naar maandag is het rustiger met eerst nog kans op een bui, later is het droog. De minima dalen tegen de ochtend naar een 4-5 graden terwijl de wind daarbij langzaam afneemt.

Overmorgen:

Maandag overdag is er opnieuw veel bewolking. Die neemt zelfs weer fors toe op nadering van een volgende storing waarbij er dan tegen de avond weer wat regen kan vallen. De maxima zitten rond een tiental graden en er staat ook weer redelijk wat wind uit het zuidwesten.

In de avond en nacht is het licht regenachtig bij zachte minima rond 6-7 graden.

Later:

Dinsdag wordt een zwaar bewolkte dag met af en toe een korte opklaring, maar de bewolking blijft toch overheersen. De maxima zitten daarbij rond een zachte 10 tot 12 graden bij een nog steeds goed doorstaande zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Vandaag krijgen we eerst veel zon. Geleidelijk aan neemt de bewolking echter toe en tegen de avond raakt het zwaar bewolkt. We houden het wel nog droog bij maxima rond 8-9 graden en een stilaan weer aantrekkende zuidwestelijke wind. Die kan tegen het eind van de dag aan zee krachtig gaan waaien.

Geert, zaterdag 05 februari, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Laat ons in deze grijze tijden nog eens teruggrijpen naar een mooie zonsopkomst met kleur: