DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat een hele tijd ons weer beïnvloedde, trekt weg naar het oosten van Europa. Intussen vormt zich boven de Atlantische Oceaan een nieuw hogedrukgebied dat in de loop van de tweede helft van de week het stokje overneemt. Het komt op ongeveer dezelfde plek te liggen als de vorige hogedrukgebieden en zorgt ook weer voor een aantal erg rustige dagen, maar wel telkens met vrij veel bewolking al kunnen daar ook tijdelijk wel weer eens wat bredere opklaringen in voorkomen. Tussen beide hogedrukgebieden in, liggen enkele zwakke fronten die vandaag van noordwest naar zuidoost over onze regio trekken. Dat gaat met wat tijdelijke lichte neerslag gepaard en wat meer wind, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen. In de pluim zit er dan ook al een hele tijd erg weinig variatie en ook vandaag is er niet veel veranderd aan deze pluim. Tot en met een week vooruit is er amper variatie in de leden te vinden, daarna waaiert de pluim wat uit en tonen enkele leden een wat kouder scenario. Dit heeft te maken met een wat meer oostelijke ligging van het nieuwe hoog op termijn waardoor in die oplossingen wat koudere landlucht tot bij ons zou kunnen geraken. Dit is absoluut nog geen zekerheid want de meerderheid van de leden kiest nog steeds voor een aanhoudend zacht scenario:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het op nadering van een paar zwakke fronten zwaar bewolkt tot betrokken met later op de dag eventueel ook eens wat lichte regen of motregen. Er trekken diverse staartjes van storingen door en dat kan voor wat nattigheid zorgen. Veel zal het niet worden, maar vooral vanmiddag kan er toch wel wat lichte regen aan te pas komen. Daarbij lopen de temperaturen op tot rond een 7-8 graden in de loop van de middag. De wind die aanvankelijk voor de middag zuid tot zuidwest is, draait later op de dag naar een noordwestelijke tot zelfs noordelijke hoek tegen de avond en spant aan.

Vanavond blijft het aan zee vrij krachtig waaien uit het noordwesten, boven land staat een matige wind. Die voert veel wolken aan met verspreid nog enkele buien. Dat zijn regenbuien, al zou een licht winters getinte bui misschien ook nog net wel kunnen. De minima zitten rond 3-4 graden landinwaarts, rond 5 graden aan zee.

Morgen:

Morgen trekken er mogelijk ook nog een paar lichte buitjes door onze omgeving. Veel stelt het allemaal niet voor. De temperaturen lopen naar een 7-tal graden op. De wind zit dan in een noordelijke hoek en waait matig, aan zee eventueel tijdelijk vrij krachtig.

Ook in de nacht naar vrijdag kan er eventueel nog een enkel buitje opduiken, dat zou ook dan weer met een licht winters karakter kunnen zijn.

Overmorgen:

Vrijdag komt de kern van het nieuwe hogedrukgebied geleidelijk weer helemaal over onze regio te liggen. De nog steeds noordwestelijke wind neemt dan geleidelijk weer wat in kracht af, maar voert nog steeds een aantal wolkenvelden aan. Er is sporadisch wat ruimte voor de zon, maar de wolken zullen overheersen.

Later:

Zaterdag wordt een rustige dag onder de vleugels van een nieuw hogedrukgebied dat zorgt voor rustig weer met een nog zwakke noordwestelijke wind. Er is veel bewolking, al kunnen er gaandeweg zeker ook wel een aantal opklaringen voorkomen.

Samenvatting:

Vandaag wordt een zwaar bewolkte tot betrokken dag met vooral vanmiddag kans op wat tijdelijke lichte regen. De maxima zitten daarbij rond 7-8 graden bij een eerst zwakke tot matige zuidwestelijke wind die later noordwest wordt en aanspant. Vanavond is die matig tot vrij krachtig. Vannacht vallen nog enkele regenbuitjes.

Geert, woensdag 19 januari, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven ook deze week in vroege lentemodus met bloeiend speenkruid: