ZO

05/12/2024

Weertype

Weertype

12° | 24°

30 %

Windrichting

3 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst nog heel even de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Brit [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

14° | 22°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we met enkele storingen vlak in de buurt alhoewel dat zeker niet betekent dat het [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

13° | 22°

80 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag lijken de vooruitzichten nu slechter geworden te zijn. Een paar fronten komen dan boven [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

3 bft
Woensdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied domineert onze weerkaart. Het centrum ervan ligt pal boven ons hoofd en het hoog strekt zich uit vanaf Oost-Europa, over Midden Europa tot ver ten westen van de Britse Eilanden. Wij zitten steeds op de noordelijke flank van dit hoog in een zwakke westelijke tot zuidwestelijke stroming. Het hoog versterkt zich geleidelijk wat boven de Britse Eilanden, maar blijft wel telkens over het zuidelijk deel van de Britse Eilanden liggen waardoor we steeds op de noordelijke flank van het hoog blijven zitten. Later in het weekend komt er mogelijk opnieuw een staartje van een zwak front tot bij ons gelopen. Ons hogedrukgebied verzwakt dan, maar krijgt versterking van een nieuw hoog dat vanaf de Atlantische Oceaan komt binnenlopen en volgende week de rol overneemt. Ook volgende week blijft dat nieuwe hoog een grote rol van betekenis spelen en blijven we in erg rustig vaarwater zitten in een geleidelijk weer meer zuidwestelijke stroming. Er zit dan ook amper beweging in ons weer en dat vertaalt zich ook in een zeer vlakke pluim met amper variatie. De eerste dagen is het wat koeler, zondag en maandag geleidelijk weer iets minder koel. De kans op eens een lichte nachtvorst blijft bestaan, zeker als het ’s nachts voldoende en lang genoeg zou opklaren:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met nevel, mist en lage wolken. Lokaal kan er echt wel hele dichte mist hangen met erg beperkte zichtbaarheden. Die nevel en mist trekken geleidelijk aan wat op, maar er blijft nadien hardnekkige lage bewolking hangen die op veel plaatsen niet zal oplossen. Vandaag krijgen we dan ook op heel veel plekken een grijze en zwaar bewolkte dag. De zon geraakt daar niet of amper meer door. Toch is dat zeker niet overal zo. Er is vooral aan de kust kans dat er in de loop van de dag toch wel tijdelijk eens een aantal opklaringen doorbreken, alleen is het onmogelijk te zeggen waar dat zal gebeuren en voor hoelang. Dat zal overdag echt nowcasten worden om dat te bekijken. Er is verder amper of geen wind bij maxima die rond 4-5 graden uitkomen waar de wolken hardnekkig blijven hangen. Waar het wat opklaart, kunnen we naar een 6-7 graden gaan.

In de nacht naar vrijdag vormt zich opnieuw nevel en mist. De minima zitten dan weer rond een 1-2 graden. Die mist kan weer behoorlijk dicht worden.

Morgen:

Ook morgen zitten we met een complete stand-still onder een hogedrukgebied. Het is nog steeds erg rustig met een zwakke veranderlijke wind met een voorkeur voor het zuidwesten en er is veel bewolking met amper of helemaal geen opklaringen. Toch kan er ook morgen in de loop van de dag tijdelijk wel eens een opklaring doorbreken. De grootste kans daarop vinden we net als vandaag in de kuststreek terug. De temperaturen komen amper van hun plek en zitten rond een 5-6 graden als maximale waarden. Het blijft droog.

Ook de nacht naar zaterdag verloopt nevelig en mistig met minima rond een 1-2 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zaterdag verandert er amper iets aan het weerbeeld. De bewolking blijft overheersen en de temperaturen zijn nog steeds aan de koele kant met maxima rond een graad of 5. Er blijft maar een heel zwakke zuidwestelijke wind staan. In de loop van de dag kunnen er weer lokaal wat opklaringen doorbreken.

Later:

Zondag trekt er overdag een zwak frontje door onze omgeving. Er is veel bewolking met in de loop van de dag mogelijk tijdelijk eens wat lichte regen of motregen, maar het gaat om kleine hoeveelheden. Het kan een graadje zachter worden doordat de wind achter het frontje weer naar een meer west tot noordwestelijke hoek draait waarmee dan wat zachtere zeelucht kan binnenlopen.

Samenvatting:

Vandaag trapt af met dichte nevel en mist. Lokaal kan die erg dicht zijn. Overdag lost die geleidelijk wat op en verbetert het zich wat, maar volledig verdwijnen is er niet bij. Het blijft op veel plekken grijs en nevelig/mistig. Er kan lokaal vanmiddag wel eens een opklaring doorbreken. De grootste kans daarop zit aan zee en in het noordwesten. Onder de nevel, mist en wolken halen we 4-5 graden, waar het opklaart een 6-7 graden. Er staat daarbij overal een heel zwakke zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 13 januari, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven in vroege lentemodus in de natuurminuut met ook deze week weer een vroege krokussoort: