ZA

05/11/2024

Weertype

Weertype

10° | 23°

0 %

Windrichting

3 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden ov [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

12° | 24°

40 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 24, misschien wel 25 g [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

14° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eil [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. E [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied domineert onze weerkaart. Het centrum ervan strekt zich uit vanaf de Baltische Staten, over Midden Europa tot ver ten westen van de Britse Eilanden. De Europese kern wordt stilaan minder belangrijk en de Britse kern neemt steeds meer de regie over. Wij zitten steeds op de noordelijke flank van dit hoog in een zwakke westelijke stroming. Daarin is een zwak front er de voorbije nacht in geslaagd om tot over onze omgeving door te dringen en dat front trekt vanochtend vroeg geleidelijk verder zuidoostwaarts. Zoals hierboven gezegd, wordt daarbij de Britse kern  van het hoog steeds belangrijker. Die versterkt zich geleidelijk wat, maar blijft wel telkens over het zuidelijk deel van de Britse Eilanden liggen waardoor we steeds op de noordelijke flank van het hoog blijven zitten. Later in het weekend komt er mogelijk opnieuw een staartje van een zwak front tot bij ons gelopen. Ook volgende week blijft het hoog een grote rol van betekenis spelen en blijven we in erg rustig vaarwater zitten in een geleidelijk weer meer zuidwestelijke stroming. Er zit dan ook amper beweging in ons weer en dat vertaalt zich ook in een zeer vlakke pluim met amper variatie. De eerste dagen is het wat koeler, vanaf het weekeind geleidelijk weer iets minder koel. De kans op eens een lichte nachtvorst blijft bestaan, zeker als het ’s nachts voldoende en lang genoeg zou opklaren:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start met een zwak frontje dat door onze omgeving trekt met wat lichte regen. Dat trekt snel door en overdag wordt het dan ook een droge dag. We zitten recht onder de kern van een hogedrukgebied in erg rustige omstandigheden. Er is weinig wind, maar de stroming is wel west tot noordwestelijk. Daarmee wordt iets zachtere lucht aangevoerd. De dag start met 2 graden landinwaarts en rond de 4 aan zee. Overdag loopt dat op naar 8 graden aan de kust, landinwaarts tot een 6-tal graden. Aanvankelijk is er veel bewolking, maar in de aanvoerroute van over zee liggen ook opklaringen. Zeker vanmiddag kunnen we dan ook een aantal opklaringen verwachten met ruimte voor wat zonnige perioden.

Vanavond en vannacht vormt zich in de opklaringen nevel, mist en lage bewolking. Die mist kan gaandeweg de nacht lokaal erg dicht worden met slechte zichtbaarheden. De minima dalen daarbij tot rond een 1-2 graden.

Morgen:

Morgen start met nevel, mist en lage wolken. Die nevel en mist trekken geleidelijk aan wat op, maar er blijft nadien hardnekkige lage bewolking hangen die niet zal oplossen. Morgen krijgen we dan ook een grijze en zwaar bewolkte dag. De zon geraakt daar niet meer door. Er is verder amper of geen wind bij maxima die rond 4-5 graden uitkomen.

In de nacht naar vrijdag vormt zich opnieuw nevel en mist. De minima zitten dan weer rond een 1-2 graden.

Overmorgen:

Ook vrijdag zitten we met een complete stand-still onder een hogedrukgebied. Het is nog steeds erg rustig met een zwakke veranderlijke wind met een voorkeur voor het zuidwesten en er is veel bewolking met amper of helemaal geen opklaringen. De temperaturen komen amper van hun plek en zitten rond een 5-6 graden als maximale waarden. Het blijft droog.

Later:

Zaterdag verandert er amper iets aan het weerbeeld. De bewolking blijft overheersen en de temperaturen zijn nog steeds aan de koele kant met maxima rond een graad of 5. Er blijft maar een heel zwakke zuidwestelijke wind staan en er zijn alweer amper of helemaal geen opklaringen.

Samenvatting:

Vandaag start met wat lichte regen, maar het wordt al snel droog. Daarna is het eerst bewolkt, maar van over zee komen er opklaringen. Vanmiddag zien we dan ook een mix van wolken en opklaringen. Een zwakke noordwestelijke wind voert wat minder koele lucht aan met maxima tussen 6 en 8 graden. Vanavond en vannacht vormt er zich nevel en mist die lokaal erg dicht kan worden.

Geert, woensdag 12 januari, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven in vroege lentemodus in de natuurminuut met ook deze week weer een vroege krokussoort: