MA

05/20/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen neemt de bewolking toe met kans op wat regen of opnieuw enkele (felle) buien later op de [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

DO

23 mei

Weertype

Weertype

12° | 18°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook donderdag blijft het onstabiel met een lagedrukgebied vlak in de buurt. Een zuidwestelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied heeft zich gevormd boven het zuiden van Duitsland en het noorden van Frankrijk e bouwt zich zelfs nog verder op. Het neemt ons onder de vleugels en houdt lagedrukgebieden op een afstand. Deze laatste bewegen van west naar oost op een erg noordelijke breedtegraad waarbij af en toe nog een uitloper van een zwak frontje tot in onze omgeving weet door te dringen. Het hoog blijft de komende dagen pas op de plaats maken en zal met kern vlak in of boven onze buurt terechtkomen. Ons weer valt daarbij zo goed als stil. Op langere termijn schuift het hoog vanaf het weekeind geleidelijk iets naar het noorden waardoor er wat koelere lucht tot bij ons zou kunnen geraken. Anderzijds koelt de aanwezige zeer zachte lucht in de loop van de komende dagen ook geleidelijk aan wat af waardoor de temperaturen ook wat kunnen gaan dalen. De evolutie voor de kerstweek ziet er daarbij steeds meer eenduidig uit. De meeste modellen en leden van het EPS kiezen voor een meer noordelijke ligging van het hoog waardoor wij enerzijds in wat drogere lucht geraken met meer opklaringen en dus kans op stralingsvorst in de nachten. Anderzijds wordt daarbij om het hoog heen ook geleidelijk koudere lucht vanuit Scandinavië aangevoerd waardoor de temperaturen ook dalen. We schakelen dan ook waarschijnlijk over naar een licht winters weerbeeld. Waarschijnlijk want de voorzichtigheid gebiedt te zeggen dat er ook nog steeds een (klein) aantal andere oplossingen zijn. Richting de kerstdagen zelf, neemt zelfs de kans op wat neerslag toe en dat zou winterse neerslag kunnen zijn. Het is allemaal nog met veel zou en mogelijk en erg voorwaardelijk want op die termijn waaiert de pluim ook duidelijk weer meer alle richtingen uit zoals je zelf hieronder kunt zien. Het is echter wel zo dat er wel degelijk flink wat winterse kansen in de weerkaarten zitten vanaf begin volgende week:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag en morgen worden nog erg zachte dagen. De meest hoge temperaturen gaan er intussen wel geleidelijk aan uit, maar we blijven toch gemakkelijk een 9 tot 10 graden halen. De bewolking blijft overheersen. Het kan vandaag ook nog wat nevelig zijn. De wind blijft zwak waaien uit een geleidelijk wat meer westelijke hoek, maar speelt maar een erg ondergeschikte rol.

In de nacht naar vrijdag blijft het bewolkt en zitten de minima weer wat hoger rond een 7-8 graden. Er blijft kans op wat nevel en/of mist.

Morgen:

Morgen komen er mogelijk enkele heel korte opklaringen kijken, maar veel zal het niet voorstellen. Het blijft zacht, al leveren de temperaturen heel geleidelijk aan wel een beetje in. We halen dan nog een graad of 9 als maximale temperaturen.

In de nacht naar zaterdag koelt het dan af naar een 7 graden tegen de ochtend. Verder verandert er werkelijk niets aan het heersende weerbeeld.

Overmorgen:

Ook zaterdag en zondag zijn nog zachte dagen met maxima rond een 8 à 9 graden op zaterdag. Er verandert echt weinig tot niets aan het weerbeeld met ook dan nog steeds een grijze lucht waarin weinig of geen opklaringen zitten.

Later:

Zondag wordt het geleidelijk wat koeler. De maxima vallen dan op een 8-tal graden terug, maar verder blijft het weerbeeld zoals we dat nu al een paar dagen kennen: grijs en rustig met slechts heel sporadisch een korte opklaring of zelfs dat niet.

Samenvatting:

Vandaag volgt alweer een grijze en zachte dag. We halen weer gemakkelijk tot rond 10 graden en het is net als gisteren alweer muisgrijs. De wind waait daarbij zwak tot matig uit het westen en het is droog.

Geert, donderdag 16 december, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Magnolia lennei alba: een sneeuwwitte magnolia: