VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een groot hogedrukgebied heeft zich inmiddels gevormd boven het zuiden van Duitsland en het noorden van Frankrijk. Het neemt ons onder de vleugels en houdt lagedrukgebieden op een afstand. Deze laatste bewegen van west naar oost op een erg noordelijke breedtegraad waarbij af en toe nog een uitloper van een zwak frontje tot in onze omgeving weet door te dringen. Het hoog blijft de komende dagen pas op de plaats maken en zal met kern vlak in of boven onze buurt terechtkomen. Ons weer valt daarbij zo goed als stil. Op langere termijn schuift het hoog vanaf het weekeind geleidelijk iets naar het noorden waardoor er wat koelere lucht tot bij ons zou kunnen geraken. Anderzijds koelt de aanwezige zeer zachte lucht in de loop van de komende dagen ook geleidelijk aan wat af waardoor de temperaturen ook wat kunnen gaan dalen. In de kerstweek zien we net zoals de vorige dagen nog steeds een tweedeling op de weerkaarten. Een deel van de leden van het EPS kiezen voor een status quo waarbij het hogedrukgebied in onze buurt en boven Centraal Europa blijft liggen waardoor er weinig of geen verandering in het weerbeeld zit. Een ander en toenemend (!) deel van de leden kiest voor een meer noordelijke ligging van het hoog met kern boven de Britse Eilanden die later zelfs richting Scandinavië neigt te schuiven. Daardoor kan koudere noordelijke lucht tot bij ons geraken wat tot een licht winters weerbeeld zou kunnen leiden. Deze laatste evolutie schuift wel nog steeds iets naar achteren, maar ziet er op sommige kaarten toch wel vrij spectaculair uit met een winterse inval net voor, rond of tijdens de kerstdagen. De wintervlag kan zeker nog niet uit gezien de grote onzekerheid op de weerkaarten, maar de harten van winterliefhebbers mogen toch stilaan wat harder beginnen kloppen want er bouwt zich intussen ook een flink koudereservoir op boven Scandinavië en er is echt niet veel nodig om vanaf de kerstdagen die kou tot bij ons te krijgen. Er zitten echt wel voor het eerst deze winter serieuze winterse kansen in de kaarten en dit volgen we met heel veel aandacht op. De pluim hieronder laat duidelijk die winterse kansen zien vanaf midden volgende week. Ook al is er nadien erg veel spreiding, ook dan zitten er heel wat koude lijntjes tussen het ensemble. Spannend!

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het nog erg zacht met nog steeds maxima rond of vooraan de dubbele cijfers van een 10 tot 11 graden. Er blijft wel veel bewolking met eerst weer weinig of geen opklaringen en de wind zit nog steeds in een zuidwestelijke hoek en waait meest zwak boven land tot hoogstens matig aan zee.

Vanavond en vannacht komt tijdelijk wat drogere lucht binnen en dat kan eventueel enkele opklaringen te zien geven, waardoor het dan tijdelijk wat kouder kan worden en de minima dalen naar een 4-5 graden. Er kan in die eventuele opklaringen wel nevel en mist opduiken en/of lage bewolking waardoor die zeker geen lang leven beschoren zullen zijn.

Morgen:

Ook morgen en vrijdag worden nog erg zachte dagen. De meest hoge temperaturen gaan er dan wel geleidelijk aan uit, maar we blijven toch gemakkelijk een 9 tot 10 graden halen. De bewolking blijft overheersen. Het kan morgen ook nog wat nevelig en zelfs eerst wat mistig zijn. De wind blijft zwak waaien uit een zuidwestelijke hoek.

In de nacht naar vrijdag blijft het bewolkt en zitten de minima weer wat hoger rond een 7-8 graden. Er blijft kans op wat nevel en/of mist.

Overmorgen:

Vrijdag komen er mogelijk enkele heel korte opklaringen kijken, maar veel zal het niet voorstellen. Het blijft zacht, al leveren de temperaturen heel geleidelijk aan wel een beetje in. We halen dan nog een graad of 9 als maximale temperaturen.

 

Later:

Ook zaterdag en zondag zijn nog zachte dagen met maxima rond een 8 à 9 graden op zaterdag. Er verandert echt weinig tot niets aan het weerbeeld met ook dan nog steeds een grijze lucht waarin weinig of geen opklaringen zitten.

Samenvatting:

Vandaag volgt nog een grijze en zachte dag. We halen weer gemakkelijk tot rond 10 à 11 graden en het is muisgrijs. De wind waait daarbij zwak tot matig uit het zuidwesten en er kan af en toe wat lichte motregen opduiken, maar zonder veel erg.

Geert, woensdag 15 december, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Magnolia lennei alba: een sneeuwwitte magnolia: