ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten op de flank van een uitgebreid Azorenhoog dat zich van ver op de Atlantische Oceaan uitstrekt tot diep in Frankrijk, zelfs tot aan de Alpen. De kern van het hoog komt nog wat meer boven Frankrijk te liggen de komende dagen en blijft daar even wat haperen. Op die noordflank van dat hoog trekken de komende dagen weer enkele zwakke storingen met zeer zachte lucht van west naar oost. In het weekeind trekt het hoog zich terug en verliest daarbij flink aan kracht. We zien dan tegelijk een nieuw hoog op de Atlantische Oceaan opduiken dat ervoor zorgt dat de stroming bij ons meer noordwest tot noord wordt met aanvoer van koelere lucht. Op zondag passeert daarbij een front waarachter flink koelere lucht vanuit het noorden binnenloopt. Dat nieuwe hoog ‘slaat dan in de eerste dagen van de nieuwe week om’ met een wig tot over onze regio, maar even zo snel zou het zich dan later volgende week terugtrekken op de Atlantische Oceaan en daar een forse blokkade vormen. In de tweede helft van volgende week komt daardoor de weg vrij voor nog koudere luchtstromingen die vanaf het hoge noorden over Europa zouden uitstromen met nog koelere temperaturen tot gevolg. Alles hangt er dan vanaf hoe ver het hoog precies op de oceaan ligt. Hoe dichterbij het komt, hoe meer de invloed van zachtere zeelucht dan beperkt wordt en dat zou op die lange termijn toch tot een licht winters weerbeeld kunnen zorgen. Daarna zou het opnieuw zachter kunnen worden. In de pluim van vandaag zie je dan ook duidelijk deze vier fases terug:

Fase 1 tem zondag: extreem zacht.

Fase 2 van maandag tem woensdag / donderdag: overgang naar normale temperaturen met in de nacht van ma op di misschien EINDELIJK de eerste nachtvorst van dit jaar (extreem laat).

Fase 3: do-vrij misschien licht winters (op termijn van + één week! en de operationele run – de rode berekening – zit onderin). Wel met de nodige voorzichtigheid te nemen gezien de lange termijn vooruit.

Fase 4: daarna waarschijnlijk opnieuw zachter.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt weer een licht wisselvallige dag met eerst brede opklaringen, nadien al snel een mix van opklaringen en wolken. In de middag neemt de bewolking opnieuw toe en schakelen we weer over naar ons vertrouwde grijze weerbeeld van de voorbije dagen. Tijdens de heel late middag kan er dan alweer eens wat lichte regen of een buitje opduiken bij zachte maxima rond 11 tot 12, lokaal zelfs tot 13 graden. Er staat een goed doorblazende naar zuidwestelijke richtingen draaiende wind.

In de avond en nacht naar vrijdag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een drupje motregen en met zachte minima van rond een 10-tal graden.

Morgen:

Morgen verloopt een beetje op hetzelfde elan met wat kleine variaties. We kijken dan opnieuw aan tegen een mix van heel veel wolken en weer weinig opklaringen bij maxima rond een 12, zelfs lokaal tot 13 graden. Er komt gaandeweg de dag wel meer bewolking en het is niet onmogelijk dat er hier of daar weer wat lichte regen of motregen opduikt.

Ook de nacht naar zaterdag verloopt boterzacht met veel wolken en kans op wat licht gemiezer.

Overmorgen:

Ook zaterdag is het meest zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide lichte regen. Het grijze weerbeeld overheerst dan opnieuw met weinig of geen opklaringen en temperaturen die wel nog steeds erg zacht blijven met maxima rond 12 graden. Er valt ook dan verspreid over de dag wel eens wat lichte regen of motregen.

Later:

Zondag trekt in de ochtend een regenzone doorheen onze regio, waarna in de middag de wind naar noord tot noordwest draait en er koelere lucht binnen geblazen wordt. Begin volgende week is het dan ook tijdelijk koeler met mogelijk in de nacht van maandag op dinsdag zelfs de eerste echte nachtvorst van het seizoen.

Samenvatting:

Vandaag start nog met flink wat zon, daarna neemt de bewolking toe met uiteindelijk zelfs mogelijk wat lichte motregen tegen het eind van de dag. Het wordt na een frisse start wel weer zacht met maxima van 11-12 graden en een wat aantrekkende zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 18 november, 07.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Na het rood van vorige week, is het deze week gewoon geel: