ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog steeds op de flank van een uitgebreid hogedrukgebied met kern boven Frankrijk. Op die noordflank van dat hoog trekken de komende dagen weer enkele zwakke storingen met zeer zachte lucht van west naar oost. In het weekeind trekt het hoog zich terug en verliest daarbij flink aan kracht. We zien dan tegelijk een nieuw hoog op de Atlantische Oceaan opduiken dat ervoor zorgt dat de stroming bij ons meer noordwest tot noord wordt met aanvoer van koelere lucht. Op zondag passeert daarbij een front waarachter flink koelere lucht vanuit het noorden binnenloopt. Dat nieuwe hoog ‘slaat dan in de eerste dagen van de nieuwe week om’ met een wig tot over onze regio, maar even zo snel zou het zich dan later volgende week terugtrekken op de Atlantische Oceaan en daar een forse blokkade vormen. In de tweede helft van volgende week komt daardoor de weg vrij voor nog wat koudere luchtstromingen die vanaf het hoge noorden over Europa zouden uitstromen met nog koelere temperaturen tot gevolg. Alles hangt er dan vanaf hoe ver het hoog precies op de oceaan ligt. Hoe dichterbij het komt, hoe meer de invloed van zachtere zeelucht dan beperkt wordt. Daarna zou het opnieuw zachter kunnen worden. In de pluim van gisteren zag je duidelijk deze vier fases terug. Vandaag zit vooral de derde fase – de koelere – veel minder in de pluim. Het lijkt er eerder op dat we die overslaan en eerder in een soort van guur weerbeeld lijken terecht te komen tegen het eind van de volgende week. Deze fase is ook ingekort tov gisteren:

Fase 1 tem zondag: extreem zacht.

Fase 2 van maandag tem woensdag / donderdag: overgang naar normale temperaturen met in de nacht van ma op di misschien EINDELIJK de eerste nachtvorst van dit jaar (extreem laat).

Fase 3: do-vrij misschien licht winters (op termijn van + één week! en de operationele run – de rode berekening – zit onderin). Wel met de nodige voorzichtigheid te nemen gezien de lange termijn vooruit.

Fase 4: daarna waarschijnlijk opnieuw zachter.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag verloopt een beetje op hetzelfde elan als wat we al eerder deze week zagen: overwegend grijs met wat kleine variaties. We kijken effectief de hele dag opnieuw aan tegen een mix van heel veel wolken en weer weinig of zelfs helemaal geen opklaringen bij maxima rond een 12, zelfs lokaal tot 13 graden. Het is zelfs niet uitgesloten dat er hier of daar een 14 uit de bus rolt. Er komt gaandeweg de dag zelfs nog meer bewolking en het is niet onmogelijk dat er hier of daar weer wat lichte regen of motregen opduikt. De wind zit daarbij in het zuidwesten en waait meest matig.

Ook de nacht naar zaterdag verloopt boterzacht met veel wolken en kans op wat licht gemiezer. Veel minder dan 11 graden zal het nergens worden en dat is zeer zacht voor de tijd van het jaar.

Morgen:

Ook morgen is het meest zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide lichte regen. Het grijze weerbeeld overheerst dan opnieuw met weinig of geen opklaringen en temperaturen die wel nog steeds erg zacht blijven met maxima rond 12 graden. Er valt ook dan verspreid over de dag wel eens wat lichte regen of motregen. De zuidwestelijke wind blijft matig waaien.

Tegen de avond en in de nacht naar zaterdag kan er wat meer regen gaan vallen. Een zwakke storing trekt dan door onze regio. De minima blijven erg zacht en zitten rond een 8-9 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zondag trekt in de ochtend een regenzone doorheen onze regio, waarna in de middag de wind naar noord tot noordwest draait en er koelere lucht binnen geblazen wordt. De temperaturen zitten in de ochtend rond 8-9 graden en dat is meteen het maximum van de dag. In de loop van de dag gaan de temperaturen geleidelijk lager uitkomen.

In de nacht naar maandag koelt het af tot een lokale 3-4 graden.

Later:

Maandag zitten we in koelere en drogere lucht. Er is veel ruimte voor de zon met brede opklaringen bij een naar noord gedraaide wind die koelere lucht aanvoert. We halen dan niet veel meer dan 6-7 graden en in de nacht naar dinsdag kan het zelfs lichtjes gaan vriezen.

Samenvatting:

Het blijft vandaag weer grijs en zwaar bewolkt tot betrokken met weinig of geen zon. Het is meest droog al is een tijdelijk en lokaal spatje regen niet uitgesloten. Daarbij wordt zeer zachte lucht aangevoerd met maxima van 12 tot 13, wie weet lokaal zelfs 14 graden. De wind is zuidwestelijk en waait meest matig.

Geert, vrijdag 19 november, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Na het rood van vorige week, is het deze week gewoon geel: