ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het Azorenhoog heeft nog steeds een zwakke verbinding met een verder wegtrekkend Oost-Europees hogedrukgebied, maar deze verbinding raakt verbroken. Tussen IJsland en de noordelijke kust van Noorwegen ligt een lagedrukgebied. Dat lagedrukgebied heeft een paar fronten die tussen beide hogedrukgebieden in liggen en de voorbije nacht en ook nog deels vanochtend in erg verzwakte vorm door onze omgeving trekken. Daarachter komt er met een tijdelijk meer westelijke wind opnieuw drogere lucht bij ons binnen. Het Azorenhoog breidt zich daarbij in eerste instantie wat in onze richting uit, maar trekt zich in de loop van het weekeind terug op de Atlantische Oceaan. Tegelijk zorgt een nieuw oceaanlaag dan voor nieuwe fronten die in de loop van het weekeind vanuit het noord(west)en door onze omgeving trekken. Daarachter komt er dan begin volgende week tijdelijk koelere lucht vanuit het noorden tot bij ons. De Atlantische Oceaan raakt daarbij dan tijdelijk geblokkeerd door een hogedrukgebied dat zich daar installeert. Daardoor krijgen we dan in de eerste helft van volgende week tijdelijk wat koelere temperaturen, maar later in de week lijkt die blokkade alweer snel te verdwijnen met weer doorbraak van zachtere luchtmassa’s al zijn niet alle modellen en oplossingen het daarover helemaal eens. De pluim toont de eerste dagen dan ook nog steeds een grote eensgezindheid, maar naar volgende week toe waaiert die letterlijk alle kanten op. Een evolutie naar min of meer normale novembertemperaturen voor de tijd van het jaar lijkt nog de meest aannemelijke optie:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt in eerste instantie ook een overwegend zwaar bewolkte tot betrokken start van de dag verwacht met eerst weinig of geen ruimte voor opklaringen. Vooral landinwaarts is vanochtend eventueel nog een verspreid spatje (mot)regen mogelijk, maar het wordt al snel droog met later in de ochtend geleidelijk wat opklaringen die vanaf de kust gaan binnenlopen. In de namiddag is het overal droog en kunnen er geleidelijk aan wat bredere opklaringen tevoorschijn komen met maxima die weer hoger uitkomen en rond een 11-12 graden noteren. Vooral aan zee zijn later vandaag zelfs echt brede opklaringen in aantocht. De naar west draaiende wind gaat daarbij matig waaien, aan de kust mogelijk tijdelijk zelfs even vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag is het dan wisselend bewolkt en weer wat zachter. D e minima zitten ondanks dat er opklaringen zijn, toch nog gemakkelijk rond een 7-8 graden.

Morgen:

Morgen wordt een licht wisselvallige dag met een mix van opklaringen en wolken. Later in de middag neemt de bewolking opnieuw toe en schakelen we weer over naar ons vertrouwde grijze weerbeeld van de voorbije dagen. Tijdens de heel late middag kan er dan alweer eens wat lichte regen of een buitje opduiken bij zachte maxima rond 10 tot 12 graden. Er staat een goed doorblazende naar zuidwestelijke richtingen draaiende wind.

In de avond en nacht naar vrijdag is het opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een drupje motregen en met zachte minima van rond een 10-tal graden.

Overmorgen:

Vrijdag verloopt een beetje op hetzelfde elan met wat kleine variaties. We kijken dan opnieuw aan tegen een mix van heel veel wolken en weer weinig opklaringen bij maxima rond een 12, zelfs lokaal tot 13 graden. Er komt gaandeweg de dag wel meer bewolking en het is niet onmogelijk dat er hier of daar weer wat lichte regen of motregen opduikt.

Later:

Ook zaterdag is het meest zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat verspreide lichte regen. Het grijze weerbeeld overheerst dan opnieuw met weinig of geen opklaringen en temperaturen die wel nog steeds erg zacht blijven met maxima rond 12 graden.

Samenvatting:

Vandaag gaan de gordijntjes weer open. Na een nog op vele plaatsen grijze start, komen er in de loop van de dag toch opklaringen binnen vanaf de kust. Die kunnen zeker daar later zelfs vrij breed worden. De maxima winnen ook weer terrein en gaan naar 11-12 graden bij een wat aantrekkende naar west draaiende wind.

Geert, woensdag 17 november, 06.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Na het rood van vorige week, is het deze week gewoon geel: