ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De weerkaarten worden nog steeds beheerst door hogedrukgebieden. We vinden op de Atlantische Oceaan het hogedrukgebied van de Azoren terug dat via de Britse Eilanden en onze omgeving een verbinding heeft met een ander groot hogedrukgebied boven het oosten van Europa waarvan de kern boven de Baltische Staten ligt. Tussen beide in bevindt zich een zwak front dat voorlopig nog boven de Britse Eilanden ligt, maar dat langzaam dichterbij schuift en ergens tegen woensdagnacht over onze omgeving zal trekken. Daarbij zitten we eerst nog in koelere lucht, maar na passage van dit frontje komen we de dagen nadien weer in zachtere luchtmassa’s terecht. Dat zou dan minstens tot en met het weekeind zo blijven waarbij we dan op de flank van het Azorenhoog blijven zitten. Op heel lange termijn naar volgende week toe zou een nieuw hogedrukgebied zich midden op de oceaan en de Britse Eilanden installeren waarbij de stroming bij ons meer noordelijk zou kunnen worden met aanvoer van koudere lucht uit het hoge noorden. Deze oplossing is in de pluim duidelijk te zien, maar krijgt ook vandaag nog steeds geen volle steun van alle leden. Er zijn tal van andere oplossingen waarbij dat nieuwe hoog veel zuidelijker uitkomt en we dus in zachtere lucht blijven. Bovendien dient aangestipt dat zelfs in het koudere scenario de lucht nog steeds van over een vrij warme Noordzee komt en dus opgewarmd wordt. Gezien echter de onzekerheid, is het dan ook nog steeds niet verstandig om momenteel zware uitspraken op lange termijn te doen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het ook zwaar bewolkt tot betrokken met maxima rond 8, maximaal 9 graden tegen het eind van de dag. Er is net als gisteren wel eens ruimte voor een korte opklaring, maar veel moeten we ons daar zeker niet van voorstellen. Later op de dag wordt de oostelijke tot zuidoostelijke wind eerst zuidelijk en kiest tegen het eind van de dag weer voor een zuidwestelijke hoek op het naderbij komen van een zwakke storing. Mogelijk zorgt die er tegen het eind van de dag ook voor dat er wat verspreide lichte regen valt vanaf de kust. Veel zal het alleszins niet zijn.

Vanavond en vannacht neemt de kans op wat lichte (mot)regen verder toe. Het is dan zo’n 8 à 9 graden met een tegen de ochtend naar westelijke hoek draaiende wind. Tegen dan lopen de temperaturen op naar een graad of 10.

Morgen:

Morgen wordt ook een overwegend zwaar bewolkte tot betrokken dag met eerst weinig of geen ruimte voor opklaringen. Het kan verspreid over de dag wat gaan regenen, vooral in de ochtend dan. In de namiddag gaan de droge perioden weer overheersen en kunnen er geleidelijk aan wat opklaringen tevoorschijn komen met maxima die weer hoger uitkomen en rond een 11-12 graden noteren.

In de nacht naar donderdag is het dan wisselend bewolkt en weer wat zachter.

Overmorgen:

Donderdag wordt een licht wisselvallige dag met een mix van opklaringen en wolken. Tijdens de dag kan er al eens wat lichte regen of een buitje opduiken bij zachte maxima rond 10 tot 12 graden, maar in de namiddag komt er toch ook wel wat ruimte voor iets bredere opklaringen. Er staat een goed doorblazende zuidwestelijke wind.

Later:

Vrijdag verloopt een beetje op hetzelfde elan met wat kleine variaties. We kijken dan opnieuw aan tegen een mix van wolken en opklaringen bij maxima rond een 12, zelfs lokaal tot 13 graden. Er komt gaandeweg de dag wel meer bewolking en het is niet onmogelijk dat er hier of daar weer wat lichte regen of motregen opduikt.

Samenvatting:

Vandaag lijkt opnieuw erg op gisteren. Er is alweer heel veel bewolking en maar weinig of geen ruimte voor opklaringen. Gaandeweg de dag trekt de wind wat aan en draait van zuidoost over zuid naar zuidwest. Eind van de middag is lokaal wat lichte regen of motregen niet uitgesloten.

Geert, dinsdag 16 november, 06.25 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Na het rood van vorige week, is het deze week gewoon geel: