ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een klein lagedrukgebied trekt via de Noordzee en onze omgeving naar het oosten. Het ligt vandaag pal boven onze omgeving en beïnvloedt nog de hele dag ons weer. Daarachter bouwt zich opnieuw een hogedrukgebied op boven Scandinavië. Dat nieuwe hoog bouwt zich morgen snel op en zal dan tijdelijk een veeg koudere lucht vanuit Scandinavië naar onze omgeving sturen waarbij het begin volgende week tijdelijk wat koeler en opnieuw rustiger zou kunnen worden. Heel tijdelijk want de kern van hogedruk wordt al snel vanuit Scandinavië naar het zuidoosten geduwd terwijl er op de Atlantische Oceaan een westcirculatie op gang komt die ons weer vanaf de tweede helft van de week zal beïnvloeden. Tegelijkertijd bouwt zich ook een sterk Azorenhoog op dat vrij noordelijk komt te liggen waardoor het onze omgeving nog beïnvloedt. We lijken dan ook niet vol in de westelijke circulatie te geraken. Die blijft wat ten noorden van ons en wij blijven later in de week ergens tussen de invloed van de Azoor zitten en lagedrukgebieden die ten noorden daarvan richting Scandinavië trekken. We zien al deze fases mooi in de pluim van vandaag terug: de wisselvalligheid van vandaag, het tot rust komen en afkoelen tijdens de eerste dagen van de nieuwe week en tenslotte de inzettende (lichte) wisselvalligheid en verzachting vanaf woensdag / donderdag:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag halen we nog een 11 à 12 graden, maar daarbij loopt er wel een wat actievere storing binnen. De kans op regen en/of buien wordt groter en er komt ook tijdelijk wat meer wind te staan, vooral aan de kust. Die kan daar tijdelijk een 4-5 Bft halen. Die wind draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke tot noordelijke richting waarmee ook nog eens een reeks buien van over de Noordzee kunnen binnenlopen. Het weer voor vandaag ziet er dan ook niet zo goed uit. Regen en wind zullen dikwijls in de eerste helft van de dag de gangmakers zijn met tussendoor weliswaar drogere periodes. Gaandeweg de dag worden de droge perioden groter en later vanmiddag overheersen de droge momenten dan, al kan er ook dan nog wel steeds een lokale bui opduiken.

In de avond en nacht naar zondag blijven er in de kustregio nog steeds buien mogelijk die vanaf de Noordzee binnenwaaien en dat kunnen actieve buien zijn. Landinwaarts is het droger en krijgen we een mix van wolken en wat opklaringen. Later in de nacht kan er zich ook nevel en mist vormen en die kan behoorlijk dicht worden. Minima rond een 6 tot 8 graden.

Morgen:

Morgen wordt het beter. We komen dan achter een lagedrukgebied terecht. Door het naderbij komen van een nieuw hogedrukgebied gaat de luchtdruk stijgen. Het is in de ochtend mogelijk dat er eerst hier en daar nog wel een bui valt, maar al snel wordt het droog en met een mix van opklaringen en wolken wordt het een stuk aangenamer weer. De maxima zijn dan wel iets minder hoog geworden en zitten rond een 10-tal graden. De wind zwakt af en draait gaandeweg naar noord tot noordoost. We moeten wel rekening houden met vrij veel wolken en ook de gevormde nevel en mist kunnen lang blijven hangen. Pas in de late middag bereiken er ons wat meer opklaringen.

In de nacht naar maandag is het dan droog en koeler. Er kan zich opnieuw nevel en mist vormen bij minima rond een 5-tal graden.

Overmorgen:

Maandag wordt een kalme dag. Het is droog met een zwakke tot matige oost tot noordoostelijke wind. Er is wat ruimte voor de zon, maar er zijn ook veel en uitgebreide wolkenvelden die erg hardnekkig kunnen zijn. Er wordt ook koelere lucht aangevoerd met maxima die nog maar een 7 à 8 graden halen.

De nacht naar dinsdag verloopt zwaar bewolkt met minima rond een 5-tal graden.

Later:

Dinsdag is het ook zwaar bewolkt tot betrokken met maxima rond 7-8 graden. Er is net als maandag wel eens ruimte voor een korte opklaring, maar veel moeten we ons daar zeker niet van voorstellen.

Samenvatting:

Vandaag is een herfstige dag met perioden van regen en buien. In de namiddag wordt het geleidelijk aan droger. De maxima halen een 11-12 graden bij een naar west tot noordwest draaiende wind, later zelfs naar noord. Die wind waait vooral aan de kust tijdelijk vrij krachtig tot krachtig, boven land is die matig. Vanavond en vannacht valt er enkel aan zee nog een bui, landinwaarts is het droger en kan er zich nevel en mist vormen.

Geert, zaterdag 13 november, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Gewoon … ROOD: