ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden op de weerkaarten ten oosten van ons een grote gordel van hogedruk terug met kern boven Scandinavië. Dat zorgt er tijdelijk voor dat een veeg koudere lucht vanuit Scandinavië naar onze omgeving doorsijpelt waarbij het de eerste dagen van de nieuwe week tijdelijk wat koeler en opnieuw rustiger kan worden. Heel tijdelijk want de kern van hogedruk wordt al snel vanuit Scandinavië naar het zuidoosten geduwd terwijl er op de Atlantische Oceaan een westcirculatie op gang komt die ons weer vanaf de tweede helft van de week zal beïnvloeden. Tegelijkertijd bouwt zich ook een sterk Azorenhoog op dat vrij noordelijk komt te liggen waardoor het onze omgeving nog beïnvloedt. We lijken dan ook niet vol in de westelijke circulatie te geraken. Die blijft wat ten noorden van ons en wij blijven later in de week ergens tussen de invloed van de Azoor zitten en lagedrukgebieden die ten noorden daarvan richting Scandinavië trekken. We zien al deze fases mooi in de pluim van vandaag terug: de wisselvalligheid van vandaag, het tot rust komen en afkoelen tijdens de eerste dagen van de nieuwe week en tenslotte de inzettende (lichte) wisselvalligheid en verzachting vanaf woensdag / donderdag. Op (heel) lange termijn zien we in de pluim vanaf de week daarna geleidelijk meer koudere oplossingen verschijnen. Dat zijn oplossingen waarbij het hoog een noordelijkere ligging krijgt waardoor er koudere lucht vanuit het noorden dichterbij kan komen. Dit is allemaal nog erg onzeker en ver weg waardoor het weinig zin heeft daar al zinnige dingen over te vertellen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het beter dan gisteren. We komen achter een lagedrukgebied terecht dat ons gisteren nog beïnvloedde. Door het naderbij komen van een nieuw hogedrukgebied gaat de luchtdruk stijgen. Het is in de ochtend mogelijk dat er eerst hier en daar nog wel een bui valt (vooral aan de kust dan), maar al snel wordt het droog. We houden wel heel veel bewolking vast met weinig of geen opklaringen. In de loop van de namiddag kan er misschien hier en daar een tijdelijke kleine opklaring opduiken, maar veel moeten we ons daar toch niet van voorstellen. De maxima zijn wel iets minder hoog geworden en zitten rond een 10-tal graden. De wind zwakt af en draait naar noordoost.

In de nacht naar maandag is het dan droog en koeler. Er kan zich opnieuw nevel en mist vormen bij minima rond een 5-tal graden. Het blijft over het algemeen zwaar bewolkt tot betrokken met slechts een kleine sporadische opklaring.

Morgen:

Morgen wordt een kalme dag. Het is droog met een zwakke tot matige oost tot noordoostelijke wind. Er is wat ruimte voor de zon, maar er zijn ook veel en uitgebreide wolkenvelden die erg hardnekkig kunnen zijn. De zon blijft ook morgen echt wel beperkt tot een randverschijnsel. Er wordt ook koelere lucht aangevoerd met maxima die nog maar een 7 à 8 graden halen.

De nacht naar dinsdag verloopt zwaar bewolkt met minima rond een 5-tal graden. Als er al een opklaring doorbreekt, wordt die snel gevuld met mist en lage wolken.

Overmorgen:

Dinsdag is het ook zwaar bewolkt tot betrokken met maxima rond 7-8 graden. Er is net als maandag wel eens ruimte voor een korte opklaring, maar veel moeten we ons daar zeker niet van voorstellen. Later op de dag wordt de oostelijke wind veranderlijk en kiest tegen het eind van de dag weer voor een westelijke hoek op het naderbij komen van een zwakke storing. Mogelijk zorgt die er tegen het eind van de dag ook voor dat er wat verspreide lichte regen valt.

In de nacht naar woensdag neemt de kans op regen verder toe.

Later:

Woensdag wordt ook een overwegend zwaar bewolkte tot betrokken dag met weinig of geen ruimte voor opklaringen. Het kan verspreid over de dag wat gaan regenen met maxima die weer hoger uitkomen en rond een 11-12 graden noteren.

Samenvatting:

Het is vandaag een rustige zondag met heel veel wolken en geen of amper opklaringen. De maxima zitten rond een 10-tal graden en op wat lichte regen of een enkel buitje vlak aan zee in de ochtend, blijft het verder droog. De wind waait daarbij zwak uit een noordoostelijke hoek.

Geert, zondag 14 november, 10.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Gewoon … ROOD: