ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een klein lagedrukgebied  dat zich eerst nog west van Schotland bevindt, zal via de Britse Eilanden een aanval op de muur van hogedruk inzetten waar we al een aantal dagen onder leven. Dat lagedrukgebied zal in het weekeind, eigenlijk vooral morgen, via onze omgeving naar het oosten trekken waarachter zich opnieuw een hogedrukgebied vormt boven Scandinavië. Vooral de zaterdag zal daardoor bij tijden nat en onstuimig verlopen. Dat nieuwe hoog zou dan tijdelijk een veeg koudere lucht vanuit Scandinavië naar onze omgeving sturen waarbij het begin volgende week tijdelijk wat koeler en opnieuw rustiger zou kunnen worden. Heel tijdelijk want de kern van hogedruk wordt al snel vanuit Scandinavië naar het zuiden geduwd terwijl er op de Atlantische Oceaan een westcirculatie op gang komt die ons weer vanaf de tweede helft van de week zal beïnvloeden.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag moeten we eerst nog steeds hetzelfde herhalen van de voorbije dagen: het is in vele regio’s eerst wisselend tot zwaar bewolkt. Vooral aan zee en in het noordwesten van de regio is de bewolking weer bijzonder hardnekkig. Meer landinwaarts is die niet zo dik en is het eerder wisselend bewolkt met wat opklaringen. Vooral in de zuidoostelijke helft van Oost-Vlaanderen kunnen er zelfs tijdelijk wat bredere opklaringen doorbreken. Overdag neemt de bewolking echter opnieuw toe vanaf de kust. Er komt dan een wat actievere storing dichterbij met meer bewolking in de loop van de dag en later in de namiddag zelfs uiteindelijk wat verspreide regen of wat motregen vanaf de kust, maar zeker geen grote hoeveelheden. De maxima blijven onveranderd rond 11-12 graden zitten en worden pas tegen het eind van de dag bereikt. De zuidwestelijke wind spant daarbij wel aan en kan tegen het eind van de dag zeker aan zee vrij krachtig tot krachtig worden. Boven land wordt die tegen dan matig tot vrij krachtig.

In de avond en nacht trekt een complexe storing over onze regio met perioden van regen en buien. Er kan ook veel meer wind gaan staan uit een zuid tot zuidwestelijke richting. De minima dalen daarbij amper en zitten tegen de ochtend nog steeds rond een 9 tot zelfs 10 graden.

Morgen:

Ook morgen halen we nog een 11 à 12 graden, maar dan loopt er wel een wat actievere storing binnen. De kans op regen en/of buien wordt groter en er komt ook morgen wat meer wind te staan. Die wind draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke tot noordelijke richting waarmee ook nog eens een reeks actieve buien van over de Noordzee kunnen binnenlopen. Het weer voor zaterdag ziet er dan ook niet goed uit. Regen en wind zullen dikwijls de gangmakers zijn met tussendoor weliswaar drogere periodes, maar het waait ook erg hard.

In de avond en nacht naar zondag blijven er nog steeds buien mogelijk die vanaf de Noordzee binnenwaaien en dat kunnen actieve buien zijn.

Overmorgen:

Zondag wordt het beter. We komen dan achter een lagedrukgebied terecht. Door het naderbij komen van een nieuw hogedrukgebied gaat de luchtdruk stijgen. Het is in de ochtend mogelijk dat er eerst hier en daar nog wel een bui valt, maar al snel wordt het droog en met een mix van opklaringen en wolken wordt het een stuk aangenamer weer. De maxima zijn dan wel iets minder hoog geworden en zitten rond een 10-tal graden. De wind zwakt af en draait gaandeweg naar noord tot noordoost.

In de nacht naar maandag is het dan droog en koeler.

Later:

Maandag wordt een kalme dag. Het is droog met een zwakke tot matige oost tot noordoostelijke wind. Er is flink wat ruimte voor de zon, maar er wordt koelere lucht aangevoerd met maxima die nog maar een 8 à 9 graden halen.

Samenvatting:

Vandaag is er opnieuw veel bewolking. In het noordwesten blijft het bewolkt, het zuidoosten zou wat tijdelijke opklaringen kunnen krijgen, maar vanmiddag neemt de bewolking overal weer toe, net als de zuidwestelijke wind. We halen eind van de middag een 11-12 graden. Tegen dan kan er vanaf de kust ook wat lichte regen binnenlopen.

Geert, vrijdag 12 november, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Gewoon … ROOD: