ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We vinden op de weerkaart heel veel hogedruk terug. Een aaneengesloten gebied van hoge druk strekt zich uit vanaf de Atlantische Oceaan tot ver over Oost-Europa waar het zwaartepunt van deze hogedruk ligt. Boven het noorden van Scandinavië ligt een ouder lagedrukgebied. Dat duwt een paar zwakke fronten in de muur van hogedruk en die fronten raken met een zwakke westelijke stroming nog net tot in onze buurt, maar zijn niet of amper actief. Deze situatie verandert ook vandaag weinig tot niets. Tegen morgen komt een klein lagedrukgebied via de Britse Eilanden een aanval op deze muur van hogedruk inzetten waarbij deze gedwongen wordt veld te ruimen. Dat lagedrukgebied zal dan in het weekeind via onze omgeving naar het oosten trekken waarachter zich opnieuw een hogedrukgebied vormt.  Dat zou dan tijdelijk een veeg koudere lucht vanuit Scandinavië naar onze omgeving sturen waarbij het begin volgende week tijdelijk wat koeler en opnieuw rustiger zou kunnen worden. Zoals ik de vorigen dagen al aangaf, is daarbij het erg koude scenario van de operrun helemaal van tafel geveegd en blijft de kou-uitbraak beperkt tot wat ‘frissere’ temperaturen en schakelen we al heel snel weer over naar een zonaal weerbeeld met vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Zelfs het laatste handvolle koudere leden is intussen verdwenen en in de tweede helft van volgende week zet zich zelfs een heuse westcirculatie in:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijven we in dezelfde omstandigheden zitten van de vorige dagen. Hogedrukgebieden blijven dicht in de buurt zitten en houden actieve storingen op een afstand, maar de aflopertjes van die storingen raken wel tot bij ons. Er kan vandaag overal wel vrij veel bewolking zijn, maar er valt amper of geen neerslag. De opklaringen die er gisteren landinwaarts nog waren, zijn vandaag ook uit het weerbeeld verdwenen en we kijken allemaal tegen een erg grijze hemel aan met slechts hier en daar een sporadische kleine opklaring. Het blijft daarbij zo goed als droog. Hoogstens zou er al eens een enkel drupje kunnen opduiken. De temperaturen blijven onveranderd rond een 12-tal graden zitten als hoogste temperaturen. De zuidwestelijke wind waait daarbij over het algemeen erg zwak tot hoogstens lokaal eens matig.

In de nacht naar vrijdag komt in dit weerbeeld amper of geen verandering. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond 7 tot 9 graden. Het blijft ook rustig.

Morgen:

Morgen moeten we eerst nog steeds hetzelfde herhalen: het is wisselend tot zwaar bewolkt met wat opklaringen. Er komt dan wel een wat actievere storing dichterbij met meer bewolking in de loop van de dag en later in de middag zelfs uiteindelijk wat verspreide regen of wat motregen, maar zeker geen grote hoeveelheden. De maxima blijven onveranderd rond 11-12 graden zitten.

In de avond en nacht naar zaterdag trekt een complexe storing over onze regio met perioden van regen en buien. Er kan ook veel meer wind gaan staan uit een zuid tot zuidwestelijke richting. De minima zitten tegen de ochtend rond een 7-8 graden.

Overmorgen:

Ook zaterdag halen we nog een 11 à 12 graden, maar dan loopt er wel een wat actievere storing binnen. De kans op regen en/of buien wordt groter en er komt ook wat meer wind te staan. Die wind draait in de loop van de dag naar een noordwestelijke tot noordelijke richting waarmee ook nog eens een reeks actieve buien van over de Noordzee kunnen binnenlopen. Het weer voor zaterdag ziet er dan ook niet goed uit. Regen en wind zullen dikwijls de gangmakers zijn.

Later:

Zondag wordt het beter. We komen dan achter een lagedrukgebied terecht. Door het naderbij komen van een nieuw hogedrukgebied gaat de luchtdruk stijgen. Het is droog en met een mix van opklaringen en wolken wordt het een stuk aangenamer weer. De maxima zijn dan wel iets minder hoog geworden en zitten rond een 10-tal graden.

Samenvatting:

Het is vandaag een meest grijze dag met slechts heel sporadisch eens een kleine opklaring. Het blijft wel zo goed als droog bij maxima rond 11-12 graden en een zwakke tot hoogstens matige zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 11 november, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Gewoon … ROOD: