ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied dat inmiddels boven Rusland ligt, heeft een uitloper tot over onze omgeving. Het hoog zoekt daarbij geleidelijk verbinding met het Azorenhoog en geleidelijk aan vindt een fusie tussen beide plaats. Daartussen zitten nog enkele oude storingen gewrongen die vooral vandaag en morgen nog boven onze omgeving kunnen liggen, maar die lossen daarbij snel verder op. Vervolgens krijgen we enkele dagen met een naar noordoost draaiende stroming waarbij de gordel van hogedruk minder warme, maar wel droge lucht aanvoert vanuit het noordoosten. Onder invloed van toenemende depressie-activiteit op de Atlantische Oceaan wordt het hogedrukbastion daarbij geleidelijk weggedrukt naar het zuiden waarbij in de tweede helft van de week lagedrukgebieden aan invloed winnen. De overgangsdag naar dat wisselvalligere scenario vindt plaats op woensdag. Tegen donderdag trekken dan de eerste storingen over onze omgeving, waarbij het nog heel onzeker is hoeveel neerslag daarbij gaat vallen. Merk bijvoorbeeld de enorme springerigheid op van het Europese model en dan weet jet het wel. Gisteren gaf dat nog een kleine zondvloed aan, vandaag zit er amper nog neerslag in de pluimverwachting. Het lijkt wel enkele dagen winderig te kunnen worden met aanvoer van koelere lucht, maar ook daarin zit nog veel onzekerheid. Het enige zekere dat er is, is dat we wel degelijk enkele wisselvalliger dagen zullen krijgen, maar de details liggen echt nog niet vast. Tegen het weekeind toont het Europese model in de pluimverwachting nu zelfs opnieuw warme dagen, maar de oper zit daarin duidelijk vrij eenzaam hoog en alleen in het ensemble. Er blijft dus heel veel onzekerheid zitten in de verwachting vanaf donderdag:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we last van enkele zwakke storingen die in de buurt zitten. Erg actief oogt het allemaal niet en neerslag lijkt al helemaal niet aan de orde te zijn. Het blijft droog, maar er zijn dus wel meer wolken dan gisteren. Dat zijn dan vooral hoge en middelhoge wolken waar de zon nog vrij vlot doorheen geraakt, maar felblauw zal de lucht vandaag toch niet meer zijn. De maxima halen desalniettemin toch nog een 20 tot 22 graden bij een wat aantrekkende noordoostelijke tot oostelijke wind.

In de avond en nacht naar maandag is het eerst wisselend bewolkt, later wordt het zwaar bewolkt tot betroken en is een klein lokaal buitje niet onmogelijk. Minima dan rond 12 à 13 graden.

Morgen:

Morgen is er eerst nog veel bewolking. Heel misschien valt er links of rechts al eens een enkel drupje regen, maar veel zal dat zeker niet zijn. Later in de middag zijn er weer brede opklaringen die vanuit het noordoosten binnenkomen met flink wat zonneschijn. Een naar noordoost gedraaide wind voert dan wat minder warme lucht aan met een wat schraler gevoel overdag, maar toch halen we nog gemakkelijk een graad of 20 landinwaarts, aan zee is dat net niet het geval.

In de nacht naar dinsdag is het licht tot wisselend bewolkt en koelt het weer wat meer af.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een mooie, maar wat minder warme dag. Er is veel zon en we halen landinwaarts nog wel een graad of 20, maar een schrale noordoostenwind zorgt voor een wat koeler gevoel.

De nacht naar woensdag kan een graadje koeler verlopen.

Later:

Woensdag wordt een overgangsdag naar een meer wisselvalliger tweede helft van de week. Er zijn meer wolken en de wind wordt veranderlijk van richting, later kiest die voor het zuidwesten en trekt geleidelijk in kracht aan.

Samenvatting:

We krijgen vandaag weer een erg zachte dag met maxima die weer oplopen naar 21 tot 23 graden, maar de zon heeft het moeilijker. Ze is er wel, maar wordt dikwijls wat afgeschermd door hoge of middelhoge wolken. Er staat daarbij een zwakke, later tijdelijk matige oostelijke wind.

Geert, zondag 19 september, 10.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Een mooie agapanthussoort steelt de show in de minuut van deze week: